Orbán: Nem sikerült a gazdasági növekedést magas szinten tartani

2023. október 13. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

„A terror az elfogadhatatlan” – mondta Orbán Viktor az izraeli harcokról a Kossuth Rádióban péntek reggel. A miniszterelnök szerint megrendítő hatással vannak a háború képei és következményei, az ember érzelmileg az áldozatok oldalán áll.

„Adjunk hálát a jóistennek, hogy mi békében élhetünk” – folytatta. Ilyenkor látszik szerinte igazán, hogy milyen fontos a béke és stabilitás, amiben élünk. Ezért szerintük a politikai vezetőknek mindent kell tenniük, hogy megőrizzék a békét és biztonságot.

„Magyarország mindig is a terrorizmus ellen volt” – jelentette ki a miniszterelnök, aki azt reméli, hogy minden magyart sikerül kihozni Izraelből. „Egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy az áldozatok között lennének magyarok.”

Orbán szerint ha terrorista akcióval megtámadnak egy országot, az ottani vezetőknek az lehet a fejében, hogy mindent meg kell tenni, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő.

„Ha valakit terrortámadás ér, annak joga van ahhoz, hogy lépéseket tegyen annak érdekében, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő”

– állt ki az izraeli támadások mellett Orbán.

A miniszterelnök szerint lokalizálni kell a konfliktust. Ez a háború a terrorizmus ellen folyik, és nem egy arab–izraeli államközi háborúról van szó. Egy arab–izraeli államközi háború destabilizálná az egész térséget, és világpolitikai szinten is olyan rengései lennének, amit még Magyarországon is megéreznénk. Ezért Orbán szerint a diplomáciának mindent meg kell tennie, hogy megakadályozzuk a közeli-keleti háborút. Ebben nagy szerepe volt Donald Trump volt amerikai elnöknek, akinek a kormányzása idején sokat javultak az arab–izraeli kapcsolatok Orbán szerint.

Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy szimpátiatüntetések vannak egész Európában a terrorszervezetek mellett, Magyarországon is próbálkoztak, de itt nem engedélyezték ezeket. Orbán szerint ugyanis a magyar kormánynak meg kell védenie a zsidó magyar állampolgárokat, és nem engedhetik meg, hogy bárki veszélyben érezze magát itthon.

A 2015-ös migrációs válság alatt nagy számban engedtek be arab menekülteket Nyugat-Európába, és köztük ott vannak a Hamász megbízottjai is. „Ez közvetlen, komoly kockázatot jelent minden nyugat-európai országnak is” – mondta Orbán. A magyar kormánynak azonban helyén volt a szíve és az esze 2015-ben, és jogszabályokkal, valamint a déli határkerítéssel megállította „a migrációval szükségszerűen együtt járó terrorveszélyt”.

„Minden tiszteletem mellett azt kell mondanom, hogy vakok. A jóisten elvette a tisztánlátásukat”

– mondta az uniós vezetőkről Orbán, miután nemrég magyar és lengyel ellenszavazattal elfogadták az uniós migrációs csomagot. Szerinte az unió meghívja a migránsokat Európába, majd szét akarja osztani őket a tagállamok között. „Egy rossz dolgot akarnak ránk erőlteti, a helyzet abszurd” – fogalmazott, majd arról beszélt, egyetlen modell vált be Európában a migrációs politikában: a magyar. „Itt nincsenek migránsok. Zéró. És nem is lesznek.”

Most „egy jogi erőszakkal félretolták a korábbi írásos megállapodást”, és ránk erőltetnek jogszabályokat a migrációs csomag elfogadásával. „Politikailag kell védekeznünk” – fogalmazott Orbán, és arról beszélt, Brüsszelben változást kell elérni. A jövő júniusi EP-választáson jelentős változást kell elérni az Európai Unióban, „a mostani vezetőknek távoznia kell, ilyen emberekkel nem fogjuk tudni megvédeni Magyarországot”.

„Brüsszel nem szembejön velünk, hanem hátba támad” – jelentette ki Orbán, és azt is mondta, hogy Brüsszel nem segít, hanem rombol, sőt

„folyamatos biztonsági kockázatot jelent Brüsszel Magyarország számára, tehát ki kell őket kapcsolnunk a saját biztonsági rendszerünkből”.

Orbán nem lát olyan tényezőt, ami megakadályozná, hogy az év végére tíz százalék alá menjen az infláció. Azt mondta, a kormány átvállalta az infláció elleni harc feladatát és felelősségét, mert „a jegybank nem tudta volna ezt az özönvizet megakadályozni”. Szerinte a gazdaság működésétől idegen, a jó ízléstől távol álló eszközöket is be kellett vetni a gyógyulás érdekében, de a helyes diagnózis és a pontos beavatkozás meghozta az eredményt.

Ezzel párhuzamosan azonban sem sikerült a gazdasági növekedést magas szinten tartani. „Ez nem ment” – ismerte el a miniszterelnök, de azzal nyugtatta a hallgatókat, hogy idén az infláció ellen küzdött a magyar kormány, jövőre pedig már nagy gazdasági növekedést várnak. „A kettő egyszerre nem ment, sorba kellett állítani a feladatokat.”

A világban Orbán szerint ma zajlik egy nagy vita, ami arról szól, hogy a világgazdaságot külön kell-e választani a nyugati és keleti gazdaságra, vagy össze kell-e kapcsolni. A magyar kormány azon az állásponton van, hogy össze kell kapcsolni, Orbán ezért is utazik jövő héten Kínába.

„Beruházásokat kell létrehozni Magyarországon, és utána azokat a termékeket meg el kell adni”

– mondta a miniszterelnök, és arról beszélt, kormánynak a beruházások támogatásában és a termékek elhelyezésében is lesz feladata.

A két magyar Nobel-díjas „a mélymagyarország világából” jött Orbán szerint, nem a pesti belvárosból, és nem külföldi gimnáziumokban tanultak. Szerinte fantasztikus koponyák vannak Magyarországon, akik egy kis lehetőséggel hatalmas teljesítményre képesek. „Ne féljetek magyarok, elég tehetségesek vagytok, hogy a legnehezebb időszakban is sikerre jussatok” – ezt üzeni a miniszterelnök szerint Karikó Katalin és Krausz Ferenc sikere.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!