MOK: Próbáljanak meg a 30 fokos kórtermekben dolgozni a döntéshozók

2024. július 27. – 20:34

Másolás

Vágólapra másolva

Menjenek el a kórházukba, töltsenek el egy éjszakát a 30 fokos kórteremben, és próbáljanak meg ott dolgozni – erre kéri a döntéshozókat a Magyar Orvosi Kamara győri elnöke. Szíjjártó László az RTL Híradónak azt mondta, a politikusok így rájöhetnek, mennyire fontos a klíma a kórházakban.

Az RTL pár napja arról próbálta kérdezni Kásler Miklóst, hogy mit gondol arról, hogy sorra romlanak el a kánikulában a magyar kórházak légkondicionálói. Ezért sok helyen műtéteket halasztanak el, máshol pedig 35 fokos, klíma nélküli kórtermekben végeznek transzplantációs műtéteket gyerekeken.

„30 évvel ezelőtt én 50 fokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket. Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet”

– válaszolta az egykor az egészségügyért is felelős volt emberi erőforrásokért felelős miniszter. Kulja András, a Tisza Párt EP-képviselője csütörtöki posztjában reagált Kásler Miklós kijelentésére: „Professzor Úr, nem az a kérdés, hogy lehet-e 50 fokban operálni, hanem, hogy túléli-e a beteg”. Kulja reakciójában arra is kitért, hogy Kásler még a hálapénz virágkorában dolgozott, amikor sokak számára „többet számított a műtétek száma (és az azokat megelőző vagy követő hálapénz) mint a műtétek sikere”.

Kulja bejegyzése után Kásler Miklós üzent vissza „válasz a csúsztatásra” felütéssel. A volt miniszter azt írja, hogy a dolgozat trambulinja az, hogy „ön arra válaszol, amit a riportban nem nyilatkoztam, és ebből az el nem hangzott nyilatkozatból olyan feltételezéseket enged meg magának, aminek semmiféle valóságalapja nincs”.

Az elmúlt hetekben sorra krepáltak be a kórházak légkondicionáló berendezései, így több kórházban 30 fok fölötti termekben főttek a betegek a legnagyobb melegben, sok kórházban pedig műtéteket halasztottak el a hőség és a klíma hiánya miatt. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár viszont mindezek ellenére azt nyilatkozta nemrég, hogy az egészségügyi rendszer ennek az időszaknak is felkészülten futott neki.

A Telexnek nyilatkozó szakértők szerint a 30 fok fölé melegedett műtők egész egyszerűen használhatatlanok,

az osztályokon gyógyuló betegeknek pedig nem segít a gyógyulásban az ott jellemző 30 fok. Mint mondták, ha egy műtőben 30–40 Celsius-fok uralkodik, az nagyjából a duplája az ideális 17–20-nak. Nem csak amiatt kell ilyen alacsony hőmérséklet, hogy az kényelmes legyen az orvosoknak. A műtőkben néha többórás, megterhelő operációkat kell végezni többrétegnyi steril ruhában, kesztyűben, maszkban, fejkendőben. Az orvos nem izzadhat, mert az fertőzésveszélyes lehet, vagy a szemébe csorogva a látását rontva növelheti a hibalehetőséget. A műtő levegőjénél emellett különösen fontos a megfelelő légcsere, és könnyen belátható módon az a szigorú munkajogi szabály sem tartható be, hogy 24 fok fölött óránként 5–10 perces szüneteket kellene adni a dolgozóknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!