15 milliárdról már nem, de néhány milliárd forintról még dönt a leköszönő XII. kerületi vezetés

2024. július 25. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

A XII. kerületben az önkormányzati választást megnyerő Kutyapárt, illetve megválasztott képviselőjük Pásztor Tibor arról írt, hogy a kerület jelenlegi vezetése még „3,5 milliárd forintot fog eltapsolni”. Pokorniék szerint viszont szó sincs erről, kizárólag olyan közbeszerzésekről döntenek, amik a működéshez és a kötelezettségekhez szükségesek, vagy a közbeszerzési tervükben már jóváhagytak.

A kerület június 9-én megválasztott új vezetése azt kérte, hogy az átmeneti időszakban, októberi hivatalba lépésükig a régi vezetés ne írjon ki új közbeszerzést, ne értékesítsen ingatlanokat, mondta Pokorni Zoltán leköszönő polgármester az ATV-nek. Szerinte nagyjából 15 milliárdnyi közbeszerzést kellene, illetve lehetne megkötni még októberig.

„Ezeket nem kötjük meg, nagyon gavallérok vagyunk, azokat kötjük meg, ami lejár szeptember 30-án, mondjuk a gáz vagy villany szerződés”

– fogalmazott. Hozzátette: ezeket is csak december 31-ig rendezik, az új szerződéseket már az új vezetésre bízzák.

A kerületi költésekre a Kétfarkú Kutyapárt igyekszik felhívni a figyelmet a megválasztott vagy jelenlegi képviselőin keresztül. Június 9-én egyéniben győztes kerületi képviselőjük, Pásztor Tibor ennek részeként számolt be arról, hogy a Jogi és Ügyrendi Bizottság az előző héten 3,5 milliárd forintot „eltapsolásáról” tárgyalt. A jelenlegi vezetés szerint nem ez a helyzet: „Bárhányan és bárhányszor próbálják hazug módon kétségbe vonni, az önkormányzat álláspontja világos:

bár megtehetné, de nem írja ki az összességében 15 milliárd forint értékű mélyépítési, városüzemeltetési és közétkeztetési keretközbeszerzéseket az elkövetkező 5 évre”

– legalábbis ezt közölte megkeresésünkre a XII. kerületi önkormányzat sajtóosztálya. A kerülettől tételesen reagáltak a Pásztor által kifogásoltakra. Mint írták, az igaz, hogy minden olyan beszerzést kiírnak, ami „az önkormányzat működéséhez, szerződésben vállalt kötelezettségéhez kapcsolódó, a költségvetési rendeletben meghatározott, a közbeszerzési tervünkben jóváhagyott”.

Pásztor Tibor bejegyzésében részletesen leírta, hogy mire menne el a pénz. A Laterex Zrt. – amely állítása szerint rendszeresen Mészáros Lőrinc cégeivel konzorciumban nyer el beruházásokat – összesen 380 millió forintot kapott a leendő képviselő által is hasznosnak titulált munkákra. Ebből a pénzből egy tetőn dolgoznak majd, illetve egy Csörsz utcai épületet újítanak fel. Emellett Pásztor állítása szerint „több tízmilliárdos közbeszerzéseket Mészáros cégeivel konzorciumban” elnyerő Épkar Zrt. bruttó kétmilliárd forintot kap étterem és jégpálya építésre.„ Jó helyre megy minden fillér, a hóágyúk is annyira bejöttek a kerületnek!” – írta.

A kerület megkeresésünkre erről a beruházásról azt írta, hogy az 58-as végállomás épülete és környezete kiemelten fontos műemléke a kerületnek, felújítását régóta tervezték. Közölték, hogy pályázatot írtak ki rá, a képviselő-testület pedig meg is vitatta a terveket. „A beruházás szükségességéről a kormányfő személyesen is meggyőződött. Annak érdekében írtuk ki a feltételes közbeszerzést, hogy a kormány támogatását egy konkrét terv megvalósításához kérhesse az önkormányzat.” Ehhez viszont az új önkormányzat vezetésének támogatási szerződést kell kötnie a kormánnyal. „Ezt a közbeszerzési döntésünk lehetővé teszi, de nem kötelezővé. Ha 12 hónapon belül nem biztosít forrást az önkormányzat, akkor ez a döntés elenyészik” – állítja a Hegyvidék jelenlegi vezetése.

Döntöttek még valamivel több mint bruttó egymilliárd forint sorsáról is. Ezt a pénzt a kerületi lombkorona tanösvényt kiszolgáló épületekre költik el. A fogadóközpont épületének vasbeton szerkezete már kész, itt kellene megvalósítani a tervekben szereplő épületet. Erre a beruházásra Pásztor Tibor szerint a kerületnek egyébként nincs is fedezete, mivel az állami pénz lenne, ami egyelőre nem érkezett meg az önkormányzat számlájára. Ha valamiért ezt a pénzt a kormány nem fizetné ki, akkor a következő vezetésnek vélhetően a Hegyvidék költségvetését terhelve kellene kifizetnie az összeget, írta.

„A lombkorona tanösvény kiépítésének előkészületei sok évvel ezelőtt kezdődtek, akkor, amikor elbontottuk a területről a bezárt Sport Hotel épületét” – írta a kerületi sajtóosztály. Állítják, hogy a beruházáshoz célzott, tehát másra nem felhasználható állami támogatást kaptak, a 2023-as és a 2024-es költségvetési törvényben egyaránt szerepel ez a támogatás. Erre vonatkozóan a kormány és a Hegyvidéki Önkormányzat támogatási szerződést is kötött. „Ennek alapján folyik a lombkorona tanösvény II. ütemének megvalósítása. Az említett bizottsági döntésre azért volt szükség, hogy a Hegyvidék ne veszítsen el egy jelentős költségvetési forrást” – írták.

A Normafára tervezett lombkorona-tanösvénnyel kapcsolatban egyébként még 2021-ben született döntés: az önkormányzat ekkor hosszas tárgyalás után megegyezett a zöld és civil szervezetekkel is. A beruházást elkezdték, viszont tavaly április közepéig csak az alapok készültek el. A sétány vélhetően azért halad ilyen tempóban, mert ez a projekt is felkerült Lázár János híressé vált listájára, ahol különböző elkezdett vagy tervezett beruházások sorsáról döntött. A XII. kerületi lombkorona sétány megúszta annyival, hogy az építési- és közlekedési miniszter a „felülvizsgálandó” kategóriába sorolta. A Kutyapártnak viszont egészen más a szándéka a szerintük környezettomboló projekttel:

„Többször elmondtuk választások előtt és után is, hogy el kell bontani és visszaadni az erdőnek”.

A kutyapárt képviselője szóvá tette, hogy egy dolog viszont nem lesz, amire szerinte igenis szüksége lenne. „A Süni Óvoda fűtés-korszerűsítése egyelőre elmarad.” Pásztor erről azt állítja, hogy most azzal indokolnak, hogy az óvoda kazánjait nem lehet felújítani, mert „ajánlatkérő a szerződés megkötésére képtelenné vált, tekintettel arra, hogy a közbeszerzési eljárásban kiadott műszaki tartalom módosítása szükséges az ajánlattételi határidőt követően felmerült körülmények miatt”. Ez a megválasztott képviselő szerint gyakorlatilag azt jelenti, hogy elrontották a kiírást.

A kerület mostani vezetése szerint nem igaz, hogy leállították a kazáncseréket az óvodában. „Ezekkel a felújításokkal még a fűtési szezon előtt elkészül az önkormányzat. Az első közbeszerzési felhívás eredménytelen volt, de már a bizottsági ülésen döntött a testület az újbóli kiírásról” – írták. Ennek eredménye, hogy várhatóan augusztus elején lezárul a folyamat és el is kezdik a felújítást.

Nem békés átmenet

A XII. kerületben nem teljesen békés az átmenet, a legutóbbi, június végén tartott testületi ülésen is voltak szóváltások. A kerületet októbertől kényelmes többséggel vezető Kutyapárt egy Tiborcz Istvánhoz köthető cég által kivitelezett beruházást kifogásolt. Kovács Gergelyék szerint csökken a zöldfelület a területen, miközben Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy nem lesz kevesebb zöld, az érintett területre pedig nem hatalmas épületeket, hanem kétszinteseket húznak fel.

Hegyvidéken egyébként azután állt elő a mostani helyzet, hogy a kerületet 2006 óta vezető Pokorni Zoltán bejelentette visszavonulását. Pokorni helyére a Fidesz-KDNP a kerület jelenlegi alpolgármesterét, Fonti Krisztinát jelölte. Fonti azonban csúnyán kikapott a Kutyapárt polgármesterjelöltjétől, Kovács Gergelytől. De nem csak Kovács tarolt Hegyvidéken: kerületi szinten a Fideszt és a DK-t is sikerült kiütniük. A 12 egyéni körzet közül az összeset az ellenzék húzta be – többségében MKKP-s jelöltek –, a Fidesz és a DK csak kompenzációs listáról jutott be.

A kerületi éléről 18 év után leköszönő Pokorni Zoltán a Telexnek adott interjújában elmondta, hogy miért megy vissza 30 év politizálás után tanítani, de beszélt a kerületről, Orbán Viktorról és a kormánypárti politikai elitről is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!