Sétány helyett lombkorona-tanösvény épül a Normafán

2021. március 25. – 11:43

Sétány helyett lombkorona-tanösvény épül a Normafán
Forrás: Hegyvidéki Önkormányzat

Másolás

Vágólapra másolva

Megegyezett az önkormányzat a zöld és civil szervezetekkel: kisebb lesz a fák ágai közé tervezett turisztikai attrakció, és lombkorona-sétány helyett lombkorona tanösvény épül. A 150 fős befogadóképességű tanösvény a volt Sport Hotel jelenleg elzárt területén lesz, hétköznap várhatóan csökkentett jegyárakkal.

Három év egyeztetés után konszenzus született a zöld szervezetek, a civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvényről, áll az önkormányzat közleményében.

A lombkorona-tanösvény végleges nyomvonalán sokáig dolgoztak. A tervezéssel megbízott Archabit Kft. és Hello Wood Zrt. részletesen megvizsgálta, hogy a korábbi, nagyszabású elképzelések után hogyan alakítható ki olyan nyomvonal, ami megalapozottságával tiszteletben tartja a Normafa adottságait és értékeit. A területen 400 éves tölgyek és hársfák, 2-300 éves bükkfák is állnak. Magyarországon itt található az egyik legnagyobb, kivételesen összetett idős faállomány.

Az eredeti, a Magyar Turisztikai Ügynökség által javasolt lombkorona-sétány közel egy kilométer hosszan futott volna a gerinc mentén, összekötve a parkolót és a volt Budai Sport Hotel területén megvalósuló 30 méteres kilátót. A zöld szervezetek véleményét meghallgatva az elképzeléseket az önkormányzat felülvizsgálta, és a hasonló méretű, nemzetközi példákat is felmérve új, majd egy tovább finomított nyomvonalterv készült.

A harmadik nyomvonalterv új helyszínre helyezi át a lombkorona-tanösvényt, fókuszba állítva a természetvédelmi oktatást. A tanösvény a volt Sport Hotel elzárt, jelenleg erősen szennyezett területére kerül, így elősegíti annak rekultivációjára vonatkozó törekvéseket. A hotel lebontásával az önkormányzat már 5200 köbméter lomot, betont és egyéb törmeléket távolított el az erdőből. Emellett előnye a teleknek, hogy lejtős, így a talajszintről induló tanösvény a fák lombjai között bukkanhat ki, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Budapestre.

Forrás: Hegyvidéki Önkormányzat
Forrás: Hegyvidéki Önkormányzat

A Hello Wood tervezői csapatának javaslata alapján a korábbi lombkoronasétány a Normafa természeti értékeinek védelmét hirdető tanösvénnyé válik. Élményt adó oktatópontokként hívják fel a figyelmet a klímaváltozás által veszélybe került őshonos fafajokra, mint a bükk, a kőris, a tölgy, a gyertyán, a hárs, a juhar és a vadcseresznye. Az odalátogató fiatalok vezetett túrákon vehetnek részt, ahol speciálisan kialakított madárles fotókabinokban figyelhetik a természetet.

Az önkormányzat és a tervezők szándéka, hogy az egyszerre maximum 150 látogatót befogadó lombkorona-tanösvény úgy mutassa be a Normafa természeti értékeit, hogy megóvja az ősfás részeket, és ne fokozza a Normafa terhelését az egyébként is forgalmas időszakokban. Csendesebb hétköznapokon várhatóan csökkentett jegyárak lesznek.

A látogatószámlálások alapján a Normafát évente több mint 1 millió látogató keresi fel. Számuk a járvány időszakában jelentősen növekedett, ami a későbbiekben várhatóan visszaáll majd a járvány előtti átlagra. Az eddigi tapasztalatok alapján a meglévő parkoló elegendő, az önkormányzat nem tervezi további parkolók építését a területre.

A szerdai egyeztetésen a tervező csapat és az önkormányzat mellett az alábbi szervezetek képviselői vettek részt: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Buda-környéki Natúrpark, Védegylet, WWF Magyarország, Levegő Munkacsoport, Normafa Természetesen Civil Koalíció, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Budapesti Szervezet, Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában Egyesület, Nagycsaládosok Országos Egyesülete XII. kerületi szervezet, Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége, ÖKO-DESIGN Kft. – áll a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!