A református egyház kifizeti a Bethesda Gyermekkórház 10 millió forintos klímaszerelési költségeit

2024. július 19. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

Véget érhet a hőség a Bethesda Gyermekkórházban, az intézmény fenntartója, a Magyarországi Református Egyház kifizeti a kórház elromlott klímaberendezésének teljes szerelési költségét.

A kórház csütörtökön fordult a nyilvánossághoz, miután megadta magát a fül-orr gégészeti műtő speciális klímaberendezése, és emiatt a műtéteik tervezhetősége bizonytalanná vált. Összesen 10 millió forintot kértek a meghibásodott rendszer javításához és új légkondicionáló berendezések beszerzéséhez. Az elmúlt órákban többen is adományoztak, például Magyar Péter.

A református egyház péntek délutáni közleménye szerint az eddig beérkezett adományokat az intézmény további helyiségek klimatizálására fordítja. „A Ferencvárosi Torna Club sportolóinak és dolgozóinak 10 millió forintos segítségével pedig egy csapásra megoldódott azon helyiségek klimatizálásának finanszírozása, ahol ez még sürgősen szükséges” – írják a Bethesda Gyermekkórház Facebook-oldalán. A támogatóknak és a cégek felajánlásának köszönhetően a sürgősségi várakozó, a sebészeti betegőrző kórterem, a neurológiai betegfogadó tér, ADHD ambulanciánk vizsgálója, génterápiás kórtermünk és az otthonlélegeztetési alváslabor klimatizálása is megoldódik a következő hetekben.

Az elmúlt napokban több kórházban is gondot okozott, hogy elromlott a klíma. Ez történt a Szent László Kórház transzplantációs osztályán, az úgynevezett steril szobákban, ahol 32 fokban feküdtek a gyerekek. Múlt héten a fővárosi János kórház ortopéd traumatológiai osztályán adta fel a szolgálatot a klíma. Miután a műtőkben és a kórtermekben is hamar 30 fok fölé nőtt a hőmérséklet, el kellett halasztani a műtéteket.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára a 444-nek adott interjúban csütörtökön arról beszélt, hogy a légkondicionálás nem csak a műtőben lenne fontos, „a kórtermekben is embertelen állapotok uralkodnak, pedig a betegek – és a sebek – gyógyulását jelentős mértékben visszaveti, ha 30 fokos kórteremben kell feküdniük”. Szerinte a klímaberendezések javítását nem haváriahelyzetben és rohammunkában kellene elvégezni, hanem tervezetten és meghatározott időnként kellene karbantartani a gépeket, szükség esetén pedig ki kellene cserélni őket. Már a Magyar Kórházszövetség öt évvel ezelőtti felmérése is azt mutatta, hogy kevés klíma van a kórházakban, és a meglévő rendszerek is jelentős mértékben elavultak, elhasználódottak. A MOK főtitkára nem tud arról, hogy azóta történt volna ebben komolyabb előrelépés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!