Lázár a legnagyobb bliccelők között említi a párttársa által eddig vezetett Győrt, a civil utód 650 milliós tartozást örökölhet a Volán felé

2024. július 18. – 11:31

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Győr és Nyíregyháza 650-650 millióval, Hódmezővásárhely közel félmilliárddal, Salgótarján 350 millió forinttal tartozik… Nekem teljesen mindegy, hogy kormánypárti vagy ellenzéki vezetésű városról van szó. Mert mindig az utas jár rosszul. Ez az ország, de leginkább az utasok meglopása” – írta Lázár János építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán arról, mennyivel tartoznak az egyes önkormányzatok a Volánnak.

A június 9-i polgármester-választást Győrben Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért (TSZV) civil jelöltje nyerte Dézsi Csaba András fideszes polgármestert megelőzve, a budapesti helyzethez hasonlóan, újraszámlálást is megélve. A TSZV októberben hivatalba lépő városvezetője a Lázár-poszt miatt nyílt levelet címzett Dézsinek. Az egész levelet nem idézzük, csak a fontos pontokat. Ezt írja Pintér Bence:

  • Kérem Lázár Jánost, jöjjön el Győrbe, és személyesen beszélje meg a párttársával a kialakult helyzetet – majd informáljon engem is –, mert az adósságot nem a győriek, hanem Dézsi Csaba András bliccelte össze.
  • Dézsi Csaba Andrást pedig arra kérem, tájékoztasson és tájékoztassa a győrieket, hogyan keletkezett a 650 millió forintos adósság a Volán felé a polgármestersége alatt,
  • mi a pontos összeg, milyen törlesztési opciókat ajánlott fel a Volán,
  • és a befizetett pénzből a cégcsoport milyen Győr és Győr környéki közösségi közlekedési fejlesztést kíván megvalósítani?

Dézsi Csaba András korábban többször is nyilatkozott vagy posztolt arról, hogy a Volánnal elszámolási vitában vannak, önmagában tehát ez a tény a győrieknek nem meglepő. Az összeg viszont az. Az új polgármesternek – akit az elődje alkalmatlannak nevezett a választás másnapján – lesz feladata a helyzet kezelése, ha a Lázár-számok valósak.

Pintér Bence szerdán tette közzé nyílt levelét, amelyet Dézsi Csaba Andrásnak címzett. Huszonnégy óráig vártunk, Dézsi eddig nem reagált. Ha később megteszi, a cikket természetesen frissítjük.

FRISSÍTÉS

A péntekenként megjelenő önkormányzati hetilapban reagált a győri önkormányzat, ebből kiderül, hogy:

  • a város visszautasítja a 650 millió forintra vonatkozó „bliccelést”,
  • vitatja, hogy a Volán pluszkövetelése mögött valós teljesítmény áll,
  • a polgárok közpénzét védi azzal, hogy csak abban az esetben hajlandó kifizetni a nevezett összeget, ha azt jogerős bírósági határozat támasztja alá,
  • a vitatott összeg egyébként a város költségvetésében elkülönítve rendelkezésre áll.

A cikk formájában megjelent közlemény szerint az önkormányzat szerződés alapján négy egyenlő részletben fizeti ki az adott év közszolgáltatásának az árát. Győr a 2021-es évről kiállított számlát sokallta, ezért könyvvizsgálót kért fel az ellenőrzésére. Ugyanez történt 2022-ben is. A könyvvizsgáló szerint a pluszösszegben alá nem támasztott szolgáltatások szerepelnek, és a számszaki hibák mellett jogi kifogásokat is talált.

„Az ilyenkor szokásos eljárás az, hogy a vitatkozó felek összeülnek, érvelnek és megállapodásra törekednek. A Volán azonban ebben az esetben mindenféle egyeztetés nélkül azonnal perre vitte az ügyet. Döntés még nem született” – szögezte le az önkormányzat.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!