Csak az nem talál orosz propagandát a kormánypárti sajtóban, aki nem keresi

2024. július 10. – 12:04

Csak az nem talál orosz propagandát a kormánypárti sajtóban, aki nem keresi
Vlagyimir Putyin orosz elnök és szóvivője, Dimitrij Peszkov 2023 decemberében – Fotó: Sefa Karacan / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Szuverenitásvédelmi Hivatal, ami megígérte, hogy nem támadja majd a független sajtót, a múlt héten kiadott egy listát azokról a médiumokról, amikről úgy gondolja, hogy a nyugati háborús propagandát vagy az orosz állami narratívát terjesztik.

A nyugati háborúpárti listára felkerült például a Telex, a 444, az RTL és a HVG, hét oldalon át listázták a gyanús cikkeket. Ehhez képest orosz propagandából csak két oldalra elegendőt találtak, a Magyar Jelent és az Orosz híreket nevezték meg terjesztőként.

Lehet, hogy nem jó helyen keresték az orosz propagandát. Ugyanis a magyar kormányközeli média néhány tagja rendszeresen riogat atomháborúval, a harmadik világháború kitörésével (ami csak Ukrajna vagy nyugati szövetségesei hibája lehet), és gyakran szemlézik az orosz propagandaoldalakat is.

Néhány példa az elmúlt napokból:

Origo: Itt a bizonyíték, Ukrajna tiltott vegyi anyagokkal gyilkol a fronton. Ezt a hírt az orosz állami RIA Novosztyitól vették át, a hírügynökség pedig egy orosz hírszerzőtől kapta a fülest. A cikkben egy bizonyíték sincs azon kívül, hogy a hírszerző szerint az ukránok gázt vetettek be, de nem túl sikeresen.

Origo: Összeomolhat a NATO. Ebben a cikkben arról írnak, hogy a Hill című amerikai lapban arról van szó, hogy a NATO miért nem működik már jól. Ehhez azonban nem az amerikai cikket jelölik meg forrásként, hanem a kp.ru orosz oldalt, tehát egy amerikai cikk orosz szemléjét szemlézték/vették át. Az eredetit véleménycikket egyébként egy olyan biztonsági szakértő írta, aki többek között a konzervatív támogatású Defense Priorities think-tank egyik tagja. A szervezet alapvetően a visszafogott amerikai külpolitikát támogatná, nem értenek egyet azzal, hogy az USA belefolyik a regionális konfliktusokba. Ez nem azt jelenti, hogy az elemzése vagy a következtetése 100 százalék, hogy tévedés, de mivel véleménycikkről van szó, ezt talán érdemes figyelembe venni.

Magyar Nemzet: Amerikai rakéta találhatta el a gyermekkórházat? Három nappal azután, hogy Orbán Viktor békemisszió címszóval Moszkvába látogatott, Oroszország hatalmas rakétatámadást indított Kijev ellen. Az egyik rakéta egy gyerekkórházat talált el. A Magyar Nemzet cikkében két rövid bekezdésben megemlítik, hogy Ukrajna szerint orosz rakétáról volt szó, de utána az orosz kormányra és orosz propagandistákra hivatkozva hosszan fejtegetik, hogy valószínűleg inkább egy Patriot rakétáról volt szó. A Bellingcat tényfeltáró oldal közben részletes elemzésében bemutatta, hogy egy orosz Kh-101-es csapódott a kórházba.

Pesti Srácok: Honnan érkezett a rakéta, amely a gyermekkórházba csapódott? Georg Spöttle UFO- és biztonsági szakértő elemzésében kifejti, hogy szerinte is inkább Patriot rakétáról volt szó, de a végén megjegyzi, hogy igazából mindegy is, honnan jött a rakéta, „az áldozatokon a röppálya adatai nem tudnak segíteni”. Spöttle egyébként jóban van az orosz kormánnyal, 2023-ban például minisztériumi meghívásra a magyar sajtó egyedüli képviselőjeként utazhatott a front orosz oldalára, ahonnan beszámolt egy alternatív valóságban zajló háborúról.

Ezek csak egy 2-3 perces keresés eredményei. Egy olyan átfogó, hosszabb távú elemzés során, mint amit a Szuverenitásvédelmi Hivatal elvileg elvégzett, talán még több ilyet is lehetne találni. Már a múlt héten is kérdeztük a hivatalt, hogy hogy lehet, hogy sem a közmédiában, sem a kormánypárti sajtótermékekben nem találtak semmilyen narratívát (pedig előfordul, hogy ezek az oldalak is lehoznak híreket, amik a listázott médiumokban is megjelennek). Azóta nem válaszoltak.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!