Lakmusz: 1500-nál több cikket szemlézett az Orosz Hírek propagandaoldaltól a Magyar Hírlap

2023. november 16. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az Orosz Hírek nevű oldal kritika nélkül közvetíti az orosz propagandát, köztük a betiltott Russia Today anyagait. A kormánysajtónak ez láthatóan nem probléma: például a Magyar Hírlap idén több mint 1500-szor írt külpolitikai cikket a névtelenségbe burkolózó oldal alapján. A Lakmusz cikke szerint digitális nyomok vezetnek az anonim szerzőkhöz.

A közel másfél évtizede létező oldal tavaly, Oroszország Ukrajna elleni inváziójának idején futott fel igazán. Eddig azonban nem lehetett tudni, kik állnak a névtelenségbe burkolózó oldal mögött.

Az oldal 180 ezres követőtábora nagyon aktív a közösségi médiában, cikkeik pedig a kormánypárti sajtótermékekben (Magyar Hírlap, Demokrata, ORIGO, Mandiner, Pesti Srácok, Magyar Nemzet, megyei lapok) is megjelennek, nem ritkán félrevezető vagy hamis információkat terjesztve. A Lakmusz megjegyzi, hogy a névtelenül működtetett, nem bejegyzett internetes hírportálok úgy vesznek részt a nyilvánosság formálásában, hogy nem vállalnak szerkesztői felelősséget az általuk közölt anyagokért.

Az oldal 2009-2010-ben még hobbiprojektként indulhatott: 4-5 naponta hoztak le egy cikket, amelyek például Putyin új kiskutyájáról vagy Amerika-ellenes összeesküvésekről számoltak be. Később az Orosz Hírek anyagait számos szélsőbaloldali, oroszbarát, EU- és NATO-ellenes, később pedig kormánypárti oldal és csoport is terjesztette a közösségi médiában.

A kezdeti időszakban, 2011 és 2013 tavasza között az Impresszum rovatban név szerint felsorolt négy közreműködőt:

  • Bontovics Attila szerkesztőt,
  • Herceg Károly politológust, „biztonságpolitikai- és külügyi szakelemzőt”,
  • Nyikolaj Muratov „külügyi szakértőt” és
  • Imran Zakhaevet.

A két utóbbi álnév lehet. Bontovics Attila esetében viszont egészen a közelmúltig az ő személyes érintettségére utalt több nyom is: az Orosz Hírek orosz közösségi médiás, VKontakte (VK) oldalán, egy másodlagos e-mail címen és a YouTube-on is. Ezek a digitális lábnyomok egészen 2023 november elejéig voltak elérhetők – addig, amíg Bontovicsot a Lakmusz meg nem kereste e-mailben, hogy kommentálja az Orosz Hírekhez fűződő kapcsolatára utaló nyomokat. Röviddel ezután a Lakmusz minden újságíróját kitiltották az Orosz Hírek oldalról és töröltek minden, Bontovics személyére utaló információt.

Bontovics az életrajza szerint az elmúlt 10 évben banki alkalmazottként is dolgozhatott. Legalább egyszer személyesen is ellátogatott Oroszországba, erről árulkodik a 2014 októberében feltöltött profilképe a VK-n, amelyen a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház előtt látható.

Amikor Bontovicsnak a Lakmusz e-mailben elküldte a hozzá köthető bizonyítékokat az Orosz Hírekkel való kapcsolatára, válaszul perrel fenyegetett, emellett annyit válaszolt, hogy 2014 óta nem írt az oldalra. A jelenlegi szerkesztők kilétét nem árulta el.

Az Orosz Hírek cikkszáma a korábbi évek napi 1 cikkéről 2022-ben átlagosan napi 10-re, majd 2023-ban 16-ra emelkedett – írja a Lakmusz, ami az Orosz Hírek dezinformációs törekvéseit, és azt is bemutatja, kik lehetnek az oldal finanszírozói.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!