Máris találtak eredetileg rosszul elszámolt szavazatokat a főpolgármester-választás újraszámlálásán

Máris találtak eredetileg rosszul elszámolt szavazatokat a főpolgármester-választás újraszámlálásán
Szavazólapok dobozokban az I. kerületi önkormányzatnál – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Július 9-én, kedden kezdődik és július 11-ig, csütörtökig tart a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok újraszámolása, melynek eredményét a jelenlegi tervei szerint július 12-én, pénteken hirdetheti ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az I. kerületi önkormányzat épületében Sárhegyi Zoltán, az NVB fideszes delegáltja adott rövid eligazítást, amiben arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy az újraszámlálás nyilvános, a folyamatot nemzetközi megfigyelők, a Kúria képviselői, valamint Vitézy Dávid és Karácsony Gergely delegáltjai is felügyelik a helyi választási iroda köztisztviselői mellett.

Az I. kerületi helyi választási iroda dolgozója azt mondta, egy nappal korábban, július 8-án tájékoztatták őket arról, hogy másnap át kell nézniük a főpolgármester-választáson leadott szavazatokat. A köztisztviselő szerint hasonló lesz a folyamat ahhoz, amit június 9-én kellett csinálniuk, most is megszámolják a szavazatokat, és megvizsgálják, hogy érvényesek-e, illetve, hogy valóban arra a jelöltre adták-e le. Sárhegyi Zoltán a kezdés előtt megállapította, hogy zárt helyiségben, lezárt dobozokban tartották a szavazatokat. Ezeket 13:10-kor szállították be a terembe, ahol a számlálást végzik.

A számlálás azonban nem kezdődhetett meg azonnal, mert az I. kerületben rögtön vita bontakozott ki Karácsony delegáltjai és a Helyi Választási Iroda dolgozói között arról, hogy pontosan hova is kéne lerakni a helyiségen belül a még ki sem bontott urnákat. Az egyik delegált szerint a terem közepén, jól látható helyen kéne lenniük, de végül külön asztalokon helyezték el az urnákat. Sárhegyi azzal oldotta fel a helyzetet, hogy a delegáltak nyugodtan fényképezhetik a dobozokat, és feljegyezhetnek bármilyen vélt szabálytalanságot.

14:03-kor, mintegy 10 perccel a dobozok felbontása után már találtak problémás szavazólapot az újraszámlálók. Az I. kerület 1-es szavazókörében tévesen ugyanis a Karácsony Gergelyre leadott szavazatként értékeltek korábban egy olyat, amely igazából Vitézy-szavazat volt. Ilyesmire értesüléseink szerint máshol is volt példa, egy, a folyamatot nyomon követő forrásunk tájékoztatása szerint a 17. kerület 6. szavazókörében hét darab, tévesen Vitézy Dávidnak elszámolt, valójában Karácsony Gergelyre adott szavazatot is találtak.

Hogy számolnak?

Az NVB keddi ülésén fogadta el az újraszámolás tervezetét, amely szerint a folyamat három napon át, július 9. és 11. között fog zajlani. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetesen azt a tájékoztatást adta, hogy az NVB pénteken, július 12-én állapíthatja majd meg a végső eredményt. Az érvényes szavazatokat kerületenként, a helyi választási irodák (HVI) köztisztviselői vizsgálják át újra. Július 9-én, kedden a terv szerint nyolc kerületben, az I., az V., a VI., a VII., a XVI. a XVII., a XXII. és a XXIII. kerületekben fognak újraszámolni. A maradék 15 budapesti kerületben szerdán és csütörtökön zajlik majd a folyamat. Hétfői sajtóközleményében jelentette be az NVI, hogy a három napos újraszámolás sajtónyilvánosan, NVB-tagok, nemzetközi, illetve a főpolgármester-jelöltek által megbízott megfigyelők jelenlétében fog történni.

A Karácsony Gergely által megbízott megfigyelőknek egy nekik küldött dokumentum szerint olyan körülményeket kell vizsgálni, mint például, hogy

  • sérültek-e a szavazólapokat tartalmazó urnák (kartondobozok), ezáltal kerültek-e olyan állapotba, hogy ki lehessen belőlük venni valamit;
  • a szavazólapokat tartalmazó kötegek sérültek-e, rendesen vannak-e lezárva;
  • kerültek-e érvénytelen szavazatok az érvényes szavazatok közé;
  • került-e az egyik jelöltre szóló érvényes szavazat másik jelölt kötegébe;
  • illetve, hogy jól számolták-e az egyes jelöltek érvényes szavazatait.

A Kúria július 7-én rendelte el, hogy az NVB-nek újra kell számolnia a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatokat. A legfőbb bírósági fórum ezt azután tette, hogy az Alkotmánybíróság helyt adott a választáson alulmaradó Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának.

Ellenőrzik a szavazólapokat tartalmazó dobozokat a számlálás előtt az I. kerületi önkormányzatnál – Fotó: Bődey János / Telex
Ellenőrzik a szavazólapokat tartalmazó dobozokat a számlálás előtt az I. kerületi önkormányzatnál – Fotó: Bődey János / Telex

Litresits András MSZP-s NVB-tag tegnap a Telexnek azt mondta, szerinte a Kúria végzése törvényellenes. Azt gondolja, hogy ebben a helyzetben nem az NVB, hanem a Kúria feladata lenne az érvényes szavazatok újraszámolása. Kifogásolta azt is, hogy végzésében a legfőbb bírósági fórum nem hivatkozott olyan konkrét paragrafusra, amely lehetővé tenné, hogy az NVB-t kötelezzék a szavazatok újraszámolására. Megkérdeztük a Kúriát, mit gondolnak Litresits megállapításairól, de azt mondták, hogy az ilyen véleményeket „természetesen nem kommentálják”. Elmondták azt is, hogy a tanács döntésének magyarázatát „a határozat indokolása tartalmazza”.

Június 10-én még úgy tűnt, hogy a 324 szavazattal többet kapó Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere. Ugyanakkor rengeteg, a hivatalos közlés szerint 24 589 érvénytelen szavazat volt. Ezeknek a szavazatoknak az újraszámolására tett indítványt az eredetileg alulmaradó LMP-s főpolgármester-jelölt, Vitézy Dávid.

Június 15-én aztán az NVB valóban újraszámolta a szavazatokat, de ekkor még csak az érvényteleneket. Ezután is az jött ki, hogy Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, de előnye mindössze 41 szavazatra olvadt Vitézy Dáviddal szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!