Addig tiltakoztak Debrecenben, amíg az akkumulátorgyárnak hirtelen sikerült töredékére csökkentenie egy oldószer tervezett kibocsátását

2024. július 5. – 19:46

Másolás

Vágólapra másolva

Minimális szintre csökkenti az NMP nevű oldószer kibocsátását a Debrecenben most épülő CATL kínai akkumulátorgyár, a módosítási kérelmét pénteken nyújtotta be a hajdú-bihari kormányhivatalhoz – közölte a városháza az MTI-vel.

Az önkormányzat szerint az elmúlt egy évben folyamatosan egyeztettek a CATL képviselőivel annak érdekében, hogy mindazokban a kérdésekben, amelyek Debrecen közösségét kiemelten foglalkoztatták, pozitív változásokat érjenek el.

Néhány héttel ezelőtt a CATL bejelentette, hogy hűtéstechnológiát vált: jelentős mértékben csökkenti a vízfelhasználását, és nagyobb részben használ fel tisztított szennyvizet. Közlésük szerint pénteken a CATL benyújtotta a kormányhivatalhoz azt a módosítási kérelmét, amelynek eredményeként az NMP nevű oldószer kibocsátását minimális szintre csökkenti.

A három pontforrás közül az elsőn a jogszabály által engedélyezhető 150 mg/m³ helyett 2 mg/m³-re, a másodikon engedélyezhető 20 mgC/m³-ről 1,21 mgC/m³-re, a harmadik pontforráson 1 mg/m³-re csökkenti a maximális kibocsátást – ismertették.

A kínai CATL akkumulátorgyár első katasztrófavédelmi meghallgatása 2023 júniusában volt Debrecenben, több mint ötszázan vettek részt rajta, és a helyiek felháborodása miatt a kínai cég képviselője végül nem tudta megtartani a prezentációját. A helyiek népszavazást szerettek volna, ám ez nem valósult meg, Papp László polgármester pedig ígéretet tett arra a mikepércsi lakosoknak, hogy majd hasonló közmeghallgatás keretében válaszol a felmerülő kérdésekre.

A világ legnagyobb akkumulátorgyártójaként ismert kínai CATL (Contemporary Amperex Technology Limited) 200 hektárnyi területet vásárolt Debrecen közelében, hogy akkumulátorgyárat építsen. A gyár épületét Garancsi István cége húzhatja fel, az üzem infrastrukturális igényeinek kiszolgálására több százmilliárd forintot fordít a magyar állam, fejlesztik például a víziközművet és az átviteli hálózatot is. A debreceni akkumulátoripari fejlesztésekkel kapcsolatban komoly helyi szintű tiltakozás érzékelhető, a civilek bíróságon is megtámadták a beruházást.

Az egyre fontosabbá váló akkumulátoripar hazai helyzetével cikksorozatban foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!