Csak online közmeghallgatást tartanak a debreceni akkugyár miatt

2024. február 21. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Március negyedikén katasztrófavédelmi közmeghallgatást tartanak a debreceni CATL akkumulátorgyár miatt – csakhogy a közmeghallgatás a hagyományos, személyes fórumoktól eltérően online zajlik majd, ún. „honlapon való közzététel útján”, írja a Debreciner.

A hirdetmény szövege szerint az online közmeghallgatás március 4-én 8 órától 20 óráig tart, a közmeghallgatás ideje alatt írásban, „elektronikus úton (Ügyfélkapun keresztül e-Papír szolgáltatás igénybevételével), továbbá írásbelinek nem minősülő elektronikus úton (e-mailen) nyílik lehetőség a kérdések feltevésére, észrevételek tételére a megadott elérhetőségeken.”

A kínai CATL akkumulátorgyár első katasztrófavédelmi meghallgatása 2023 júniusában volt Debrecenben, és ahogy a lap írja, több mint ötszázan vettek részt rajta, és helyiek felháborodása miatt a kínai cég képviselője végül nem tudta megtartani a prezentációját. A helyiek népszavazást szerettek volna, ám ez nem valósult meg, Papp László polgármester pedig ígéretet tett arra a mikepércsi lakosoknak, hogy majd hasonló közmeghallgatás keretében válaszol a felmerülő kérdésekre. Ez azóta sem történt meg, írják.

Az újabb közmeghallgatásra azért van szükség a lap tájékoztatása szerint, mert a Kúria ősszel megsemmisítette a debreceni CATL akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyét, és a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmet új eljárásra utasította.

A Debreciner megjegyzi, hogy közmeghallgatásról a lakosok kizárására egy tavaly áprilisi kormányrendelet ad lehetőséget.

A világ legnagyobb akkumulátorgyártójaként ismert kínai CATL (Contemporary Amperex Technology Limited) 200 hektárnyi területet vásárolt Debrecen közelében, hogy akkumulátorgyárat építsen. A gyár épületét Garancsi István cége húzhatja fel, az üzem infrastrukturális igényeinek kiszolgálására több százmilliárd forintot fordít a magyar állam, fejlesztik például a víziközművet és az átviteli hálózatot is. A debreceni akkumulátoripari fejlesztésekkel kapcsolatban komoly helyi szintű tiltakozás érzékelhető, a civilek bíróságon is megtámadták a beruházást.

Az egyre fontosabbá váló akkumulátoripar hazai helyzetével cikksorozatban foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!