Kovács Gergely: A XII. kerületi Fidesz fő tevékenysége a korrupció volt

2024. július 2. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Kutyapárt választási eredményeit úgy tudná jellemezni, hogy „szar, közepes és szuper”, és bár gondolt arra, hogy lemond a rossz választási eredmény miatt, összességében nem lett rossz – többek között erről beszélt Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, a XII. kerület frissen megválasztott polgármestere a 444.hu-nak adott interjúban.

Ahogy arról korábban a Telexnek adott interjújában is beszélt, az EP-választási kampányt ott rontották el, hogy nem ismerték fel, hogy az embereket nem érdeklik a pártprogramok, inkább brandekre szavaznak. „Az EP-választáshoz most először úgy álltunk hozzá, hogy akkor oké, ne kamuzzuk azt, hogy ott az EP-képviselőnk majd csodákat fog elérni”, helyette arra helyezték a hangsúlyt, hogy Le Marietta a részvételiséget fogja képviselni, Törley Katalin pedig az oktatást, és „azt gondoltuk, hogy ez majd érdekelni fogja az embereket. És az már csak a végén esett le nekem is, hogy ez senkit nem érdekel, nem erre szavaznak az emberek”.

„Nem tudom, Magyar Péternek van-e egyáltalán programja, nekem amúgy mindegy is, de igazából az volt az egészben a vicces, hogy pont akkor kezdtünk el mi programot írni, amikor jött egy faszi, aki meg nem csinált semmit, és mindent letarolt.”

Az országos eredményt viszont közepesnek tartja, a jelöltjeik 70-80 százaléka listáról bejutott, pár helyen ketten is, országosan több mint ötven képviselőjük ül majd bent önkormányzatokban, ketten megyei közgyűlésbe is bejutottak. „Nagyjából tehát átlagosan szerepeltünk, ezt vártuk”.

A Budapesten elért eredményekkel elégedett. A XII. kerületben tarolt a Kutyapárt, a ferencvárosi kampány is sikeres volt, és a fővárosi közgyűlésben is szereztek három helyet.

A választások előtti hónapok azért nem voltak zökkenőmentesek a Kutyapárt működésében sem, a kegyelmi ügyet például Kovács Gergely szerint nem jól kezelték, mert az első hetekben meg sem szólaltak, miközben a Momentum „kivételesen nagyjából azt csinálta, amit egy pártnak kéne”. Az, hogy ennek ellenére is csökkent a párt népszerűsége, Kovács szerint már a klasszik baloldal hanyatlását jelezte.

A XII. kerületi előválasztást is belső konfliktusok előzték meg, ennek az lett a vége, hogy március elején Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna (Szuzi) is lemondott a pártelnökségről, hogy aztán egy nap múlva visszacsinálják az egészet. A kritikus napokról a Telexnek is beszélt Kovács, az interjút itt tudja megnézni. „Szarul kezeltük ezt a Szuzival, vagy én, vagy nem tudom. Nyilván ezt belül kellett volna megoldani, bár ez a belül nem feltétlenül létezik” – mondta erről a 444.hu-nak.

Az előválasztást végül megtartották, Kovács Gergely meg is nyerte, ahogy június 9-én az önkormányzati választáson is kiemelkedő eredményt ért el a Kutyapárt a kerületben.

„Gondoltam arra is, hogy lemondok a rossz választási eredmény miatt, csak hát érted, így most nem lehet, mert nem lett rossz az eredmény.”

Mostanra úgy érzi, elültek a viták a párton belül.

Arra a kérdésre, hogy a többi párttal mennyire konfliktusos a kapcsolatuk, Kovács azt válaszolta: „Nincs kapcsolatunk. Mondjuk igazából meg is szűntek”.

„Ha valamiért hálás vagyok Magyar Péternek a nadrágján kívül, az az”, hogy véget ért az a korszak, „hogy folyamatosan vádoltak minket azzal, hogy el merünk indulni a választásokon, nem összefogva az ellenzékkel”. „Ez nekünk egy tök nagy felszabadulás” – mondta.

„Nekem a kerület fontosabb, mint a főváros”

A választás estéjén nyíltan kijelentette, hogy Vitézy Dávidra szavazott, elmondása szerint azért, mert „nekem jobb véleményem van a Vitézyről, mint Karácsony Gergőről”. Mint mondta, Vitézy XII. kerületi lakosként korábban is segített nekik közlekedési kérdésekben, és ő elhitte neki, amikor Vitézy azt mondta, nem kérte a Fidesz támogatását és nem volt előre megbeszélve, hogy Szentkirályi Alexandra visszalép a javára. „Attól, hogy valakit tol a Fidesz, még nem biztos, hogy fideszes” – fogalmazott Kovács. „Az elmúlt 5 év hatalmas budapesti fejlődéséhez képest el tudom képzelni, hogy vele hatalmasabbat lehetett volna fejlődni”.

Karácsony Gergelyről azt mondta:

„Azt nem tudom értéknek tartani, hogy valaki mindig összehozza, hogy ő vezessen egy kerületet vagy egy fővárost olyan áron, hogy a Tóth Csaba meg a Horváth Csaba ott mosolyog mögötte. Szóval ez a minden mindegy, csak nyerjek hozzáállás nekem nagyon nem szimpi.”

A Kutyapárt a fővárosi közgyűlésbe is bejutott. „Mi a Fideszen kívül mindenkivel tudunk együtt dolgozni, nyilván nem koalícióban, hanem lefektetett szabályok szerint, ügyek mentén. Viszont nem látni, hogy egyáltalán hogy működik majd a közgyűlés. Magyar Péter összefog a DK-val? Nem tudom, van-e akkora nadrág, amekkorába egy ilyen dolog belefér”. Azt még nem tudja, hogy a közgyűlésbe beül-e majd, de úgy látja, a polgármesterség és a pártvezetés mellett nem is lenne rá ideje.

„Pokorni Zoltán annyira unta az egészet, hogy leginkább otthon kertészkedett, itt meg álltak a dolgok”

Szerinte a XII. kerületben „megállt az idő”, „nincs részvételi iroda, nincs közösségi költségvetés, itt évente van egy közmeghallgatás. Nem kezdtek el közösségi tereket kialakítani”. Mindeközben „a központi Fidesz üzenetei nem feltétlenül szólították meg a XII. kerületi lakosokat”, a helyi Fidesz fő tevékenysége pedig „a korrupció volt, és a lakóparkok építésének segítése”. „Igazából a végére én azt nem értettem már, hogy egyáltalán miért akarják vezetni ezt a kerületet” – fogalmazott Kovács. A Kutyapárt győzelme viszont nemcsak a Fidesz semmitevésének, hanem annak is köszönhető volt szerinte, hogy „itt nem nagyon van ellenzék”.

Annyira nem számít sima átmenetre, de szerinte lehetett volna rosszabb is, a mostani vezetés például ugyan módosította az építési szabályokat, hogy megépülhessen a Tiborcz-féle irodaház, de nem írtak ki milliárdos közbeszerzéseket az utolsó pillanatban.

A következő közbeszerzéseket már nekik kell kiírniuk, Kovács szerint ezeket már úgy fogják megírni, hogy ne csak azok indulhassanak, akik az elmúlt 18 évben mindig nyertek. Szerinte viszont „egy parkolási közbeszerzést vagy egy menzát hiába írsz ki jól, mert ezeken a területeken kartellszerű állapotok vannak”, ezért az is lehet, hogy első körben csak egy évre írják ki a közbeszerzést, „annyi idő alatt meg fel lehet készülni arra, hogy hogyan tudjuk saját kézbe venni ezeket a területeket”.

Azt is szeretné bevezetni, hogy szakirányú végzettséghez vagy szakirányú tapasztalathoz kössék a bizottsági részvételt.

A képviselő-testületben kényelmes többségük lesz, kilenc kutyapártos képviselővel, Visi Piroskával, aki a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület–MKKP színeiben indult, és Kovács szerint a két momentumos képviselő is velük van. A DK-s Élő Norberttel viszont nem szeretne együtt dolgozni. „De olyan értelemben viszont – és tudom, hogy ez nyálasan hangzik – mindenkivel szívesen dolgozom együtt, hogy ha mondjuk egy fideszesnek lesz egy jó ötlete, amit meg kéne csinálni, és ezen ő dolgozna is, akkor hajrá”.

Az országgyűlési választásra is készülnek, ő viszont mindenképp a kerületben marad. „Azt hiszem, hogy százszor többet tud egy polgármester egy ilyen testülettel csinálni, mint egy országgyűlési képviselő” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!