Még hónapokig felügyelheti a BKK működésének törvényességét a korrupciós váddal előzetesben ülő szocialista politikus

2024. június 25. – 13:17

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt héten az önkormányzatot érintő korrupciós üggyel összefüggésben – egy önkormányzati cégvezetővel együtt – őrizetbe vették, majd letartóztatták Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét. A politikus a gyanú szerint százmillió forint kenőpénzt vett át, az ügyében eljáró nyomozási bíró pedig elrendelte a minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított alpolgármester egy hónapos letartóztatását.

Czeglédy kerületi alpolgármesteri posztja mellett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottsági tagjaként is tevékenykedik; azaz feladatai közé tartozik a fővárosi közlekedési közszolgáltató vállalat törvényességi ellenőrzése. A 24.hu meg is kérdezte a Főpolgármesteri Hivatalt, visszahívják-e a BKK felügyelőbizottságából az előzetesben ülő szocialista politikust, azonban a hivatal sajtóosztálya csak annyit közölt a lappal:

Tájékoztatjuk, hogy a Fővárosi Közgyűlés nyári hónapokban nem tart ülést.

A Főpolgármesteri Hivatal nem fejtette ki, de a közgyűlési szünet azt jelenti, hogy Czeglédy attól függetlenül felügyelőbizottsági tag marad, hogy jelenleg letartóztatásban van, és elképzelhető, hogy letartóztatását 30 nap elteltével meghosszabbítják.

Czeglédy Gergőt egyébként a június 9-i önkormányzati választáson újra egyéni képviselővé választották a III. kerületben, vagyis októberben újabb ötéves mandátuma kezdődhet meg. A szabályozás alapján az önkormányzati képviselő akkor veszíti el a megbízatását, ha egy évig nem jelenik meg a testületi ülésen.

A Központi Nyomozó Főügyészség márciustól folyamatosan hajtott végre letartóztatásokat, lefoglalásokat és házkutatásokat az ügyben, melynek vádlottjai a gyanú szerint fiktív szerződéseket köthettek Óbuda önkormányzatával. A KNYF információi szerint az egyik vádlott az általa vezetett cégek fiktív szerződésein keresztül több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a vádlott cégei által birtokolt reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához. A korrupciós ügynek jelenleg tíz gyanúsítottja van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!