Karsai Dániel találkozott Gulyás Gergellyel, érdemi beszélgetést folytattak

2024. június 12. – 07:06

Másolás

Vágólapra másolva

„Lehet más a kormánypolitika: Találkozó Gulyás Gergellyel. Ma délelőtt találkoztam Gulyás Gergellyel. Legnagyobb örömömre megtört a jég: érdemi beszélgetést folytattunk az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséről” – kezdte bejegyzését a Facebookon kedden a gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász, akinél 2022 augusztusában diagnosztizálták a betegséget.

Karsai bejegyzése szerint új érvek egyik oldalról sem hangzottak el, majd a Miniszterelnökséget vezető miniszter érvei közül kettőt emelt ki. Az egyik, hogy Gulyás kifejtette, vallásos emberként nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon emberi élet kioltására egy másik embernek. Erre Karsai azt mondta, egy világi államban pusztán vallási érvek alapján se pró se kontra nem lehet jogot alkotni, főleg nem alapvető jogot elvonni. Kitért Karsai a csütörtöki, strasbourgi döntésre is.

„Gulyás Gergely legnagyobb örömömre egyértelműen kijelentette, hogy a Bíróság döntését kötelezőnek tartja, azt végre kell hajtani. Ez az álláspont azért kicsit megtört, ugyanis a miniszter úr azt is hozzátette: hogyha a Bíróság döntésének végrehajtása nem ütközik az Alaptörvénybe, mert akkor át kell gondolni. A népszavazási kérdéseink a Nemzeti Választási Bizottság alaptörvény-ellenességre hivatkozással történt elutasítása óta biztos voltam benne, hogy ez a hivatalos kormány-álláspont” – áll a bejegyzésben, amit Karsai azzal folytatott, hogy leszögezte: a bíróság ítéletei mindig kötelezőek, még akkor is, ha azok Alaptörvény-módosítást igényelnek. Amúgy Magyarországon nem ritka az Alaptörvény módosítása, legutóbb épp kedden volt ilyen.

„A beszélgetés vége volt a legbíztatóbb. Gulyás úrral megállapodtunk abban, hogy a Bíróság csütörtöki döntése után folytatjuk a párbeszédet. Ami azzal fog kezdődni, hogy a miniszter úr emailben leírja a véleményét a Bíróság ítéletéről. Nagy érdeklődéssel várom” – zárta a bejegyzést az alkotmányjogász.

Az ALS-betegség miatt az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, és ez idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti. Karsai tavaly szeptemberben állt a nyilvánosság elé, hogy a teljes bénuláshoz, majd lassú halálhoz vezető betegség hatásainak bemutatásával elérje, hogy Magyarországon legalizálják az aktív eutanáziát. Így a gyógyíthatatlan emberek dönthetnének úgy, hogy a haláluk meggyorsítását kérik.

Emiatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán is pert indított. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét, amire Karsai is benyújtotta válaszát. Karsai Dániel kegyelmi kérvénnyel fordult a korábbi és a jelenlegi köztársasági elnökhöz is, Sulyok Tamás személyesen meg is látogatta az ALS-ben szenvedő jogászt.

A Telex május közepén járt Karsai Dánielnél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!