Karsai Dániel ügyében június közepén hirdetnek ítéletet Strasbourgban

2024. május 27. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Alkotmánybíróság most szerdán dönt a népszavazási ügyekben. De ami sokkal fontosabb, megjött az az e-mail Strasbourgból, amit már régóta várunk. Az ítélethirdetés napja: 2024. június 13., 10:00” – jelentette be Facebook-oldalán Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász, akinél 2022 augusztusában diagnosztizálták a betegséget.

Az ALS betegség miatt az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, és ez idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti.

Karsai Dániel azért küzd, hogy saját döntéséből, méltósággal fejezhesse be az életét, emiatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán is pert indított. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét, amire Karsai is benyújtotta válaszát. Karsai a 17 oldalas jogi anyag végén leszögezte: a magyar jog megfosztja őt az élete vége feletti minden kontrolltól, arra kényszerítve őt, hogy minden szenvedést elviseljen elkerülhetetlen haláláig. Az IDEA Intézet novemberi felmérése szerint a magyar felnőttek többsége a passzív mellett az aktív eutanáziára is lehetőséget adna.

A strasbourgi ítéletet a bíróság honlapján való közzététellel hirdetik ki. „Most mondanám, hogy megkezdődött a visszaszámlálás, de A három test probléma című sci-fiből megtanultam, hogy az nem jelent jót, úgyhogy inkább régimódian vágom a centit” – áll még a bejegyzésben.

Karsai Dániel kegyelmi kérvénnyel fordult a korábbi és a jelenlegi köztársasági elnökhöz is, Sulyok Tamás személyesen meg is látogatta az ALS-ben szenvedő jogászt. Sulyok Tamás államfő arról is beszélt, hogy Karsai Dánielnek a kegyelemi jogkörről szóló kérvényét is mérlegelni fogja, és erről a közeljövőben írásos választ ad. Karsai nagyon örült a találkozásnak.

A Telex május közepén járt Karsai Dánielnél, akinek akkor szavait már csak nehézkesen lehetett érteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!