Megnéztük, mennyire gyengíthette meg a Fideszt Magyar Péter ott, ahova elment kampányolni

Megnéztük, mennyire gyengíthette meg a Fideszt Magyar Péter ott, ahova elment kampányolni
Egy támogató pózol a Tisza Párt híressé vált kisbuszával Magyar Péter országjárásának egyik állomásán, Sarkadon, 2024. április 18-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter felszántotta az országot a kampány alatt. Az április közepén meghirdetett országjárás során eljutott mind a 19 megyébe, összesen 191 településen járt. Fórumaival jó pár vidéki nagyváros főterét megtöltötte, amire a rendszerváltás óta nem volt példa a magyar politikában. Olyan helyekre is elment, ahol emberemlékezet óta nem járt ellenzéki politikus, és fideszes fellegvárakat is felkeresett. Az országjárás sikere is magyarázhatja, hogyan tudott a semmiből berobbanva közel 30 százalékos EP-listás eredményt elérni a Tisza Párttal. A Fidesz eközben teljesen más stratégiát alkalmazott, Orbán Viktor kizárólag saját táborának mozgósítására koncentrált.

Ezért néztük meg az EP-listákra helyben leadott szavazatok alapján, hogyan teljesített a Fidesz azokon a településeken, amelyeken Magyar Péter megfordult. Ehhez nem csak azt vizsgáltuk meg, hogy a Magyar Péter által meglátogatott településeken gyengült-e a Fidesz a 2019-es EP-választáshoz képest, mivel az ország nagy részén a Fidesznél látott visszaesés mértéke megfelel az országos átlagnak (7,77 százalék). Kiszámoltuk, hogy ezekben a városokban és falvakban 2019-hez képest hol csökkent jobban és hol kevésbé a Fidesz eredménye az országos átlaghoz viszonyítva. Olyan települést is találtunk az országjárás helyszínei között, ahol az előző EP-választáshoz képest erősödött a kormánypárt.

Vasárnap történetének legrosszabb EP-választási eredményét érte el a Fidesz. Még úgy is, hogy soha ennyien nem szavaztak a kormánypártra egy EP-választáson, mint most, ami alapvetően a kiugróan magas részvételnek tudható be. Az így elért  44,79 százalékos EP-eredmény viszont azt jelenti, hogy országosan 7,77 százalékponttal maradtak el az öt évvel ezelőtti eredményükhöz képest (52,56 százalék). A Fidesz újabb győzelmét az is beárnyékolja, hogy míg 2019-ben 16,05 százalékkal a DK végzett a második helyen, most a 29,59 százalékos eredményével a Tisza Párt közelebb került a Fideszhez, mint bármelyik ellenzéki erő az elmúlt 14 évben. Orbán Viktor a választás másnapján a parlamentben azzal kommentálta pártjának EP-listás eredményét, hogy „nem lehet mindig világrekordot úszni, be kell érni az Európa-rekorddal”.

A Fidesz magához képest gyenge EP-szereplése a kampányhajrában látott mozgósítás és az ezerrel tolt háborús propaganda miatt is meglepetés. Pedig papíron még az is a Fidesz kezére játszott, hogy az EP-választás egy napon volt az önkormányzatival. Az önkormányzati választásokon ugyanis hagyományosan a kistelepüléseken magasabb a részvétel, ahol a Fidesznek van nagyobb szavazóbázisa. Már a délutáni részvételi adatokból is látszott, hogy borulni fog ez a trend, és olyan településeken is magas lesz a részvétel, ahol inkább az EP-választáson aktívak a szavazók. Ezt a Tisza Párt vagy a Fidesz mozgósításának tulajdonították az elemzők.

Orbán falujában nagyot gyengült a Fidesz

Ezért is érdekes kérdés, hogyan befolyásolhatta Magyar Péter országjárása a Fidesz EP-listás teljesítményét. Térképünkön pirossal jelöltük azokat a településeket, amelyeken 2019-hez képest az országos átlagnál nagyobb mértékben csökkent a Fidesz támogatottsága, és zölddel, ahol a visszaesés mértéke ennél kisebb volt. Az összkép vegyes, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy önmagában Magyar Péter megjelenése miatt az egyes településeken bezuhant volna a Fidesz támogatottsága. Viszont olyan városok is vannak az országjárás helyszínei között, ahol a Tisza Párt megelőzte a meggyengült Fideszt.

Magyar Péter az Orbán-rendszer szívcsakrájába, Felcsútra is elment, hogy híveivel kisvasutazzon egyet. A faluban, ahol a miniszterelnök nevelkedett, 2019-ben 634 szavazatot kapott a Fidesz, most vasárnap pedig – jelentősen magasabb részvétel mellett – 577 szavazatot. Akkor ez 74,2 százalékos eredményt jelentett, a Fidesz felcsúti EP-listás eredménye 21,7 százalékponttal volt erősebb az országosnál, ami jelentős különbség. Ezúttal már „csak” 61,7 százalékos eredményt értek el a faluban, ami még így is bőven jobb a Fidesz országos eredményénél, de már csak 17,1 százalékponttal. Ebből az következik, hogy bizony Felcsúton is az átlagnál nagyobb mértékben gyengült a Fidesz támogatottsága az EP-választáson. A Tisza Párt eközben 20,53 százalékig jutott Felcsúton, de valószínűleg ettől még nem fog összeomlani a NER.

Röszkén volt a legnagyobb mértékű a Fidesz visszaesése a vizsgált települések közül. 2019-ben 64,9 százalékot ért el az EP-listájuk, míg vasárnap már csak 45,7 százalékot. Sok ellenzéki párt gondolkodás nélkül elfogadna egy ilyen eredményt is, mégis szembetűnő a csökkenés (mínusz 11,43 százalék), aminek nagysága értelemszerűen bőven meghaladja az országos átlagot. Ezzel párhuzamosan 27,74 százalékot ért el a Tisza Párt Röszkén, amivel magasan a legjobban teljesítő ellenzéki erő volt. A DK–MSZP–Párbeszéd-lista például csak 4,76 százalékot szerzett itt.

Kalocsán nemcsak Magyar Péter fordult meg, hanem Orbán Viktor is, amikor átadta az új Duna-hidat. 2019-ben itt az országosnál rosszabbul szerepelt a Fidesz. Az akkor elért 2673 szavazat 45,2 százalékot ért, ami 7,4 százalékponttal maradt el az országos eredménytől. Vasárnap – magasabb részvétel mellett – több szavazatot kapott ugyan a Fidesz listája, mint öt éve, viszont százalékosan rosszabbul teljesítettek (37,1 százalék), 7,5 százalékkal voltak az országos átlag alatt. Összességében minimálisan gyengült a Fidesz Kalocsán, viszont nagyon közel került hozzájuk Magyar Péter pártja: 34,75 százalékot szereztek.

Szentendre is olyan város volt, amelyben Magyar Péter és Orbán Viktor is kampányolt. Öt éve még közel 50 százalékos eredményt ért el a Fidesz Szentendrén, most viszont 40 százalék alá csökkent a támogatottságuk (38,3 százalék) az EP-listára leadott szavazatok alapján. Ennek fényében nem meglepő, hogy itt nagyobb mértékű volt a Fidesz gyengülése, mint országosan. Ez visszaköszön a Tisza Párt eredményében is: a választók 35,88 százaléka szavazott rájuk.

Jászapátiban a függetlenként induló Illés Gergő győzelmét hozta a polgármester-választás, akit „hivatalos partnerként” a Tisza Párt is támogatott. Illés Pócs János fideszes országgyűlési képviselő fiát, a szintén fideszes ifjabb Pócs Jánost győzte le. Az EP-listás eredményekben nincs nyoma annak, hogy nagyon beesett volna a Fidesz népszerűsége a 8300 lakosú városban. 2019-ben 56,5 százalékot ért el itt a Fidesz, most pedig 50,7 százalékot. Ez azt jelenti, hogy Jászapátiban az országos átlagnál kisebb mértékben gyengült a Fidesz. Eközben a Tisza szinte hajszálra ugyanazt az eredményt hozta itt, mint országosan: 29,55 százalékot.

Miskolcon jelentette be Magyar Péter, hogy tüntetni fog az MTVA előtt, ha a köztévén nem lesz élő választási vita. Az EP-listákra leadott szavazatokat nézve itt is rosszabbul szerepelt a Fidesz 2019-hez képest (45,8 százalék akkor, 38,2 százalék most), de a csökkenés mértéke nagyjából megfelel az országos átlagnak. A Tisza Párt szorosan a Fidesz sarkában volt Miskolcon, 34,35 százalékot értek el. Azt ne felejtsük el, hogy az önkormányzati választáson viszont a Fidesz fordítani tudott: visszaszerezték az ellenzéktől a város vezetését.

A Békés vármegyei Battonyára is ellátogatott Magyar Péter, a Fidesz mégis erősödni tudott ott 2019-hez képest. Öt éve 47,3 százalékot értek el a 3900 fős településen, ami akkor 5,2 százalékponttal maradt el a Fidesz országos eredményétől. A vasárnapi választáson valamivel jobban teljesített a Fidesz, mert most az országosnál is jobb eredményt értek el a megszerzett 49,3 százalékkal. Vagyis az előző EP-választáshoz képest nemhogy gyengült volna a kormánypárt Battonyán, hanem pár százalékponttal még javított is a korábbi eredményén. Ugyanez igaz a 2800 fős Tolna vármegyei Hőgyészre is, ahol a 2019-es 49,7 százalék után most 53 százalékot kapott a Fidesz EP-listája. Battonyán 23,96 százalékot, Hőgyészen pedig 24,35 százalékot kapott a Tisza.

A nagyobb városokban áradt igazán a Tisza

A Választási Földrajz elemzése szerint a Tisza Párt elsősorban a 20 ezer főnél nagyobb és a megyei jogú városokban volt a legnépszerűbb. Pont azokon a településeken, amelyeken a Fidesz a legsúlyosabb relatív népszerűség-csökkenést szenvedte el. A megyei jogú városokban 35 százalék feletti EP-listás eredményeket is találunk a Tisza Párt neve mellett, de a 20 ezres városokban sem sokkal maradtak el ettől.

Jó példa erre Szeged, ahol már 2019-ben is alaposan elmaradt országos eredményétől a Fidesz az akkor elért 40,8 százalékkal. Vasárnap csak 30 százalékot értek el, ami már majdnem 15 százalékponttal maradt el az országostól. Ráadásul Szeged az egyik olyan város, ahol a Tisza Párt listán megverte a Fideszt: 38,32 százalékot értek el a Fidesz 30,01 százalékával szemben. Az ország harmadik legnagyobb városában egyébként sem terem sok babér a Fidesznek, hiszen 2002 óta Botka László irányítja a települést. Fideszes kihívója ezúttal sem tudta megszorongatni a polgármester-választáson.

Magyar kampánygyűlése a szegedi Dóm téren, 2024. május 20-án – Fotó: Bálint András / Telex
Magyar kampánygyűlése a szegedi Dóm téren, 2024. május 20-án – Fotó: Bálint András / Telex

Lázár János városában, Hódmezővásárhelyen sem szerepelt fényesen a Fidesz. 2019-ben 49,2 százalékot szereztek az EP-listán, ami igencsak jó eredmények számított, mostanra viszont 38,3 százalékra olvadt a támogatottságuk. Hódmezővásárhelyen is nagyobb mértékű volt a Fidesz gyengülése, mint országosan. Pedig a miniszterelnök ide is ellátogatott, hogy a Fidesz polgármesterjelöltje mellett kampányoljon. A Tisza azért még távol van tőlük, 24,18 százalékot kaptak a listán. A polgármester-választás végeredménye is azt mutatja, hogy a miniszterelnök személye nem sokat lendített a Fidesz népszerűségén: Márki-Zay Péter 55,11–38,15 arányban győzte le Grezsa Istvánt, a fideszes jelöltet.

A 27 ezer fős Jászberényben is 40 százalék alatt teljesített a vasárnapi EP-választáson a Fidesz, pedig öt éve még 50 százalékos eredményt értek el ugyanott. Ebből már sejthető, hogy az egyébként ellenzéki vezetésű jászsági városban az országosnál nagyobb mértékben esett be a kormánypárt népszerűsége. Sőt, közben még be is előzte őket Magyar Péter pártja, mivel 38,15 százalékon zártak Jászberényben.

Aki korán kel, választást nyer alapon Szijjártó Péter külügyminiszter elsőként szavazott a 43 ezres Dunakeszin. A végeredmény nem őt igazolta. Pest vármegye második legnagyobb településén is bőven 40 százalék alatt zárt (35,3 százalék) a Fidesz. Igaz, már a 2019-es 44,2 százalék is gyenge eredménynek számított országos viszonylatban. Akárcsak Jászberényben, Szijjártó Péter lakóhelyén is az országos átlagnál jobban csökkent a Fidesz támogatottsága a legutóbbi EP-választással összevetve. Nem csoda, hogy a 37,77 százalékos listás eredménnyel a Tisza Párt itt is legyőzte a Fideszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!