Az ATV szerint az utóbbi hónapokban legalább 18-szor keresték meg Magyar Pétert

2024. június 11. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő este botrány lett abból, hogy Magyar Péter kivonult az ATV Egyenes beszéd című műsorából, miután a műsorvezető, Rónai Egon szembesítette azzal, hogy szerinte valótlan állításokat tett a csatornáról. Az ATV azóta nyilvánosságra hozta azt is, hogy hány alkalommal keresték Magyar Pétert az utóbbi hetekben.

Ahogy írtuk, a Telex választási műsora után az ATV-be is ellátogatott hétfőn este Magyar Péter, Rónai Egonnal ült le beszélgetni az Egyenes Beszédben. Pontosabban ült volna, a műsorvezető ugyanis azzal nyitott, hogy egy mappában átnyújtotta a politikusnak, hogy az állításaival ellentétben hányszor hívták meg őt az elmúlt hónapokban a csatornára, és hányszor szerepelt is ott, és addig lovagolt a témán, hogy Magyar fogta magát, és kisétált a stúdióból.

Rónai Egon rögtön azzal nyitott, hogy Magyar kritikái után kigyűjtötték, hogy a kampány alatt hányszor szerepelt az ATV-ben, hányszor szerepelt a híradóban – ötvenegyszer – és hányszor hívták, többek közt vitázni is, ahova nem ment el. Ezt a szándékát pont az Egyenes beszédben is leszögezte akkor. Magyar erre visszakérdezett, hogy mi a kérdés, mire Rónai azt mondta, nincs kérdés, csak szeretné megmutatni, hátha nem értesült róla, hogy ennyiszer hívták.

Az adásban nem lehetett látni, mi van a neki átadott dokumentumban, az ATV viszont azóta egy cikkben leírta, mit adtak át Magyar Péternek.

A Tisza Párt alelnöke korábban azt mondta, hogy március 28. és május 3. között egyszer sem hívták be az élő adásba. Ehhez képest az ATV közléséből az derült ki, hogy Magyart az utóbbi hónapokban legalább 18-szor keresték, és az említett időszakon belül is kapott három megkeresést.

A csatorna szerint a politikust telefonon és sms-ben egyaránt próbálták elérni, többször a sajtósán keresztül, hogy menjen be az Egyenes beszédbe vagy a csatorna Start című műsorába, de a sok megkeresésre nem is kaptak reakciót tőle. Ezzel együtt az ATV szerint Magyar hét alkalommal szerepelt az ATV élő adásában március 13. óta.

Az Egyenes beszédben a mostani adás előtt kétszer volt: május 31-én, valamint június 7-én este, másfél nappal a választás előtt.

A csatorna azt is megjegyezte, hogy április 20. óta (vagyis az utóbbi 51 napban) minden híradójukban napi szinten legalább kétszer foglalkoztak Magyar Péterrel vagy a Tisza Párttal.

Az eseményre Magyar Péter, Morvay Péter és Rónai Egon is reagált egy-egy Facebook-posztban. A Tisza Párt vezetője azt írta,

„abban hibáztam, hogy elhittem, hogy egy korrekt interjút akarnak készíteni. Többet nem fog előfordulni. Messzire elkerülöm a Fidesz házi televízióját”.

Posztjában felsorolja az ATV és a kormány közti kapcsolódási pontokat, így azt, hogy az ATV reklámidejét a Mészáros Lőrinc cége, az Atmedia értékesíti vagy azt, hogy az ATV „befogadja a Rogán-művek uszító kormányreklámjait”.

A legfontosabb kapcsolódási pontnak azonban a kormányt teljes mellszélességgel támogató Hit Gyülekezetét tartja. Az ATV vezérigazgatója ugyanis Németh Szilárd, a karizmatikus egyház vezetője, Németh Sándor fia, és Magyar a csatorna számos szerkesztőjéről állítja, hogy a Hit Gyülekezetének tagja. Egy másik szerkesztőről, Morvay Péterről pedig leírja, hogy III/III-as ügynök volt. Morvay előbb kommentben, majd saját oldalára kitett bejegyzésben erre úgy reagált, hogy

egyetemistaként, 1985 októbere és 1987 áprilisa között, 18 hónapon át kapcsolatban álltam a Belügyminisztérium III/III-as alosztályával. Ez volt életem legrosszabb döntése, nem keresek rá mentséget.

Azonban hozzáteszi, hogy 23 éves korában „lelkiismereti okokból” megszakította az együttműködést a rendőrséggel, és ezután mindenkit felkeresett, akiről jelentett, és bocsánatot kért tőlük. Ezen kívül történetét 1990 óta a nyilvánossággal is többször megosztotta, az átvilágítási törvény életbe lépése után pedig a rá vonatkozó dokumentumokat maga adta át az illetékes bírói testületnek és minden kérdésre nyilvánosan válaszolt.

Tovább dagad az ügy

Az ATV több munkavállalójának felekezeti hovatartozására vonatkozó adatok szenzitív személyes adatnakminősülnek, közzétételére az érintett munkavállalók nem adtak felhatalmazást a Tisza Párt alelnökének, így azok közlése törvénytelenül történhetett – írta kedden a Média1.

Az ügyben a Media1-nek Németh S. Szilárd délelőtt így nyilatkozott:

„Rossz történelmi kort idéz, amikor emberek hovatartozását kezdik el nyilvánosan listázni, ezért

az ATV minden jogi lehetőséget megad munkatársai számára, ha úgy döntenek, hogy megvédik az őket megillető jogaikat. Hozzájárulásuk nélkül személyes adatot róluk más nem hozhat nyilvánosságra, az ilyen cselekedetet a büntetőtörvénykönyv is tiltja.”

Az ügyre nem csak az ATV reagált, de időközben Tényi István is közölte, hogy az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult bejelentéssel: „Ezek a vallási adatok olyan személyes adatnak minősülnek, amelyek az érintettek engedélye nélkül nem tehető közzé törvényesen”.

Magyar Péter a Media1 Facebook-oldalán kommentben reagált a hírre. Ebben azt állította, hogy senkit sem nevezett meg a bejegyzésében:

„Nos, akkor nézzük a tényeket. Senkit nem neveztem meg. Viszont akár meg is tehettem volna, mert minden érintett büszkén vállalta a nagy nyilvánosság előtt, hogy a Hit Gyülekezete nevű »egyházhoz« tartozik.”

Ennek a lap szerint ellentmond, hogy a tegnap esti bejegyzésében szerepeltette az érintett munkavállalók munkaköreit, így beazonosíthatók. És – érvel a lap – mivel konkrét műsorok és területek konkrétan leírt munkavállalóiról van szó, így olyan, mintha Magyar a nevüket írta volna le.

Magyar Péter kedd délután újabb közleményt adott ki az ügyben, amelyben azt írta:

„Köszönettel vettem a Hit Gyülekezete gratulációját a Tisza Párt által elért átütő választási eredmény kapcsán és innen szeretném biztosítani a gyülekezet minden tagját, hogy mint minden egyház, ők is számíthatnak a Tisza Párt támogatására. A Tisza Párt soha nem fog ellehetetleníteni egyházakat a párt vezetőinek személyes politikai vagy hitbéli meggyőződése miatt. Ha bárkit megbántottam a tegnapi posztommal, attól elnézést kérek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!