Magyar Péter: Nem bukott és átálló politikusokból fogunk közösséget építeni

2024. június 10. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

A néhány hónap alatt összerakott Tisza Párt az EP-választásokon a második legnagyobb erővé vált a Fidesz mögött, közel 30 százalékot ért el és a Fővárosi Közgyűlésben is megkerülhetetlenné vált a tíz helyével Magyar Péter pártja, mindezzel leváltotta az ellenzéket is sokak szerint. Magyar a választás éjszakája utáni első interjút a Telex elemzőműsorának adta.

Magyar azzal kezdte, hogy kicsit pesszimistább volt az eredményeket illetően, mint sokan mások a pártjából. Hálás a választóiknak, akik szerint félig-meddig megelőlegezett bizalommal éltek a Tisza Párt felé. Magyar úgy vélte, hogy az általuk elért eredményre, a 1 340 000 szavazatra az EP-listán, nem volt példa a magyar politika történetében.

Magyar Péter pártjának EP-listáján és a fővárosi listáján is az első helyén szerepel, és ugyan korábban arról beszélt, hogy nem biztos, hogy elmegy az Európai Parlamentbe, most azt mondta, elképzelhető, hogy mindkét helyre be kell ülnie. Több olyan jelöltjük van, aki mindkét listán szerepelt, így most kicsit gondban vannak, a következő napokban döntenek majd arról, hogy ki hol fog politizálni. Egyébként a fővárosi közgyűlési tagság és a EP-képviselőség nem összeférhetetlen.

Fábián Tamás rákérdezett, hogy Budapesten a Tisza Párt el tud-e képzelni koalíciót akár Karácsony Gergelyékkel, akár a Vitézy Dávid mögé felsorakozó pártokkal. Magyar azt mondta, tartják magukat a választások előtti kijelentésükhöz, nem lesz koalíció egyikükkel sem, de ügyek mentén tudnak együttműködni. Szerinte így kevesebb lesz a mutyizás is a fővárosban. Neki egyébként nincs személyes viszonya sem Vitézyvel, sem Karácsonnyal, szerinte egyikükkel a Fidesz, a másikukkal a DK marad a közgyűlésben. Ő egyébként egyikükre sem szavazott, nem is vette fel azt a lapot, amilyen a főpolgármesterekre lehetett voksolni, szakmailag egyiküket rosszabbnak tartja, mint a másikat.

Magyar úgy véli, hogy a Fidesz kármentő kommunikációt folytat, mert óriásit buktak a választáson. Szerinte a Tisza Párt félmillió olyan embert vitt el szavazni, akik eddig távol tartották magukat a politikától. Mindezt úgy érték el, hogy szinte nem is költöttek politikai kampányokra – a hajrában volt a YouTube-on egymillió forintos költésük – , miközben a Fidesz szerinte az álcivil szervezeteivel, mint a Megafon vagy a CÖF, több száz millió forintot elégetett. „Úgy égették a közpénzt, mintha nem lenne holnap. Már ebből is látszott, hogy rettegnek” – mondta, majd megjegyezte, hogy a Fidesz „zsoldoshadserege” csapágyasra hajtotta magát, kimaxolta a Kubatov-listát a kampányhajrában, ők meg úgy értek el kiugró eredményt, hogy nem voltak megyei listáik, és néhány polgármesterjelöltön kívül vidéki jelöltjeik sem.

Magyar éppen ezért úgy véli, hogy nekik dolgozik az idő. Szerinte már most döntetlen lett volna az eredmény, vagy győzött volna a Tisza Párt, ha több erőforrásuk van és szervezettebbnek, nem pedig csak önkénteseik vannak.

Most a pártépítés időszaka következik. Magyar szerint csatlakozhatnak hozzájuk olyanok, akik korábban más pártok közelében voltak például aktivistaként, de nem bukott és átálló politikusokból fognak közösséget építeni.

Magyar egyelőre nem akarta előrevetíteni, hogy mikor válhatnak igazán hatékonyan működő szervezetté, mert ezzel akár a Fideszt is segíthetné. Szerinte a kormánypártban is felmerülhetett, hogy előrehozott választást érdemes kiírni, mert a későbbiekben fogyhatnak a Fidesz-szavazók.

A Tisza Párt alelnöke fájlalja, hogy hiányzik az őszinteség a magyar politikából, szerinte hazugság Orbán Viktor kijelentése, hogy ők nem szoktak nőket beáldozni. Úgy véli, a fideszeseket is hülyének nézték azzal, hogy Szentkirályi Alexandra visszaléptetése után Vitézyt lett a jelöltjük, bár azt elismerte, hogy két nap alatt kevésbé lehetett összefideszesezni Vitézyt. Utóbbi személye szerinte arra is példa, hogy a propagandában időnként egymásba gabalyodnak a lábak, mert ha az LMP-t eddig háborúpártizzák, akkor szükségszerűen a Fidesz egy háborúpárti jelöltet támogatott.

Magyart többször hasonlították már a fiatal Orbánhoz, de ő nem szeretne olyanná válni, és eleve nem huszonévesen, hanem 43 évesen lépett színre. Azt mondta, az irodájában van egy 63-64 pontból álló lista arról, hogy milyenné nem szabad vállalni. Ha abból legalább kettőt egyszerre észlelnek rajta a kollégái, akkor korrigál majd. Arról is beszélt, hogy az elmúlt hónapok érzelmi cunamija még nem viselte meg, leginkább azért, mert nem volt ideje magára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!