Pécsen marad az ellenzéki polgármester, de egyik politikai erő sem örülhet igazán

Legfontosabb

2024. június 10. – 13:07

Pécsen marad az ellenzéki polgármester, de egyik politikai erő sem örülhet igazán
Petérffy Attila és csapata az újraválasztott polgármester sajtótájékoztatóján – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A baranyai megyeszékhely továbbra sem fideszes város. Ezt jól mutatja, hogy Pécs ellenzéki polgármestere magabiztosan nyert, 6000 szavazattal kapott többet kormánypárti kihívójánál. Azonban a belső konfliktusokból következő szakadásokkal – ahogy korábbi elemzésünkben is írtuk – az ellenzék kigolyózta magát, így a biztos közgyűlési többségnek búcsút inthet Péterffy Attila.

A tizenhét pécsi választókerületből 10-ben a Fidesz jelöltjei jöttek ki győztesen, egyben pedig szavazategyenlőség alakult ki (1224-1224 szavazat), így itt új választást kell tartani. A választókerületek többségében nagyon szoros volt a küzdelem, volt, ahol csupán öt szavazat döntött, és csak néhány helyen tudtak stabil fölénnyel nyerni a kormánypárti vagy éppen ellenzéki összefogásban indulók.

Érdekesség, hogy a nem fideszes erők megosztottsága miatt még stabil baloldali bástyának számító kerületeket is sikerült elhódítania a Fidesznek. Ha csak a Mellár Tamás-féle Mindenki Pécsért Egyesülettel vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal összefogott volna a városvezetés, akkor ismét magabiztos ellenzéki többsége lenne a közgyűlésben. A Mindenki Pécsérttel Péterffy Attiláék nem akartak összefogni. A Kétfarkúakkal, a polgármester éjjeli nyilatkozata szerint, fordított volt a helyzet, ott azok utasították el az együttműködést.

A települési kompenzációs listáról Péterffy Attila csapatából, vagyis a Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben ketten, míg a Mindenki Pécsért Egyesülettől, a Tiszta Kezek Egyesülettől, a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól és a Fidesztől is egy-egy jelölt kerül a közgyűlésbe. A városban a közgyűlési döntéshozatal így komoly nehézségekbe fog ütközni, nem véletlenül mondta azt Péterffy Attila, hogy innen ügyek mentén politizálnak majd. Ezt a hozzáállást vallja egyébként a Mi Hazánk és a Mindenki Pécsért egyesület is.

Az előállt helyzet – bár végleges felállásról még korántsem beszélhetünk – egyszerre hasonlít a 2014-es és a 2019-es pécsi önkormányzati választás eredményére is. Az előző, fideszes polgármester a kormánypártok legrosszabb helyi eredményével is nyerni tudott tíz évvel ezelőtt, és minden egyéni választókerületet behúztak, mivel megosztott volt az ellenzék. Öt évvel később viszont hiába sikerült több ezer szavazót visszahódítania a Fidesznek, a szinte teljes összefogás – és a Kutyapárt távolmaradó támogatása – ellenzéki kétharmadot és nem fideszes polgármester hozott.

A Tisza majdnem utolérte a Fideszt Pécsen

Az EP-választás igen érdekes számokat hozott a városban: Magyar Péter friss pártja csupán háromezerrel kapott kevesebb szavazatot, mint Fidesz. A kormánypártok Pécsen tehát jóval az országos átlag alatt 37,5 százalékot hoztak csupán, míg a Tisza 32,8 százalékot. A harmadik erő itt is a DK–MSZP–P listája 11,8 százalékkal, őket a Mi Hazánk 5,4 százaléka követi. Az LMP és a Jobbik listájának támogatottsága nem éri el az 1 százalékot sem. Érdekesség, hogy a Jobbiknak mégis lesz képviselője a pécsi közgyűlésben, az ellenzéki összefogás részeként. Míg Keresztes László Lórántnak, LMP országgyűlési képviselőjének a közvetlen munkatársa a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben, kompenzációs listáról jutott be. Az LMP politikusa a kampány során hangsúlyozta, hogy pécsi magánszemélyként támogatta az egyesület indulását és pártjától nem kaptak támogatást.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!