Az ellenzéknek a sorait kell rendeznie, a Fidesz még keresi a polgármesterjelöltjét Pécsen

Legfontosabb

2023. november 28. – 05:00

Az ellenzéknek a sorait kell rendeznie, a Fidesz még keresi a polgármesterjelöltjét Pécsen
A független Péterffy Attila összellenzéki jelöltként nyert 2019-ben Pécsen – Fotó: Péteffy Attila / Facebook
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Pécsen egyelőre egy polgármesterjelölt indulása biztos. A város ellenzéki vezetője, Péterffy Attila határozottan újrázni szeretne. A hírt a pártoktól független polgármester Kunhalmi Ágnessel, az MSZP társelnökével közösen jelentette be már februárban. Az ellenzéki összefogás 2019-ben kétharmados többséget hozott össze a pécsi közgyűlésben. A fölény a felszínre törő belső konfliktusok miatt időközben kisebb lett, de még így is stabilnak mondható a városvezetés, ráadásul enyhülési, békülési folyamatok is lezajlottak.

Összességében azonban még nyitott kérdés, hogy milyen pártokból, csoportosulásokból, személyekből fog összeállni a jelenlegi polgármester új csapata. A városvezetéssel szembeni az egyik gyakori – belső és külső – kritika éppen az, hogy az MSZP túl meghatározó a város működésében, és a szocialisták a valós támogatottságukhoz képest felülreprezentáltak a közgyűlésben. Információink szerint ez is oka annak, hogy a város vezetésében részt vevő többi párt, jelölőszervezet azóta nem nyilatkozott szándékáról.

Az egyeztetések azonban elkezdődtek. A tárgyalásokra rálátó egyik forrásunk szerint még „erőteljes matekozás és tapogatózás zajlik” csupán. Ezt az is nehezíti, hogy ha az összellenzéki polgármesterjelölt személye még adott is, jövőre már nem tizennyolc, hanem csak tizenhét választókerületi jelöltről kell megegyezniük a pártoknak, mivel a városban csökkent a lakosság és a választók létszáma.

Ráadásul hiába mondta Péterffy Attila nemrég, hogy „győztes csapaton ne változtass”, változásra már csak azért is szükség van, mert feloldhatatlan konfliktusok miatt a 2019-ben befutó képviselők közül többen biztosan nem a polgármester oldalán indulnak.

Ha egyáltalán maradnak a helyi politikánál. Az ellenzéki pártok képviselőivel folytatott beszélgetéseken az is kirajzolódott, hogy a legtöbben egyvalamiben biztosan egyetértenek: a siker érdekében a lehető legnagyobb összefogással kell indulni a Fidesz ellen, ahogy négy évvel ezelőtt is.

Helyben más

A Jobbik–Konzervatívok éppen a héten jelentette be, hogy Budapesten saját főpolgármester-jelöltet indítanak. A párt pécsi választókerületi elnöke, Gyimesi Gábor szerint ez logikus lépés. Mindezt azzal indokolta, hogy az európai parlamenti választáson is deklaráltan külön indulnak, így a kétmilliós fővárosban jobban meg kell mutatniuk magukat. Azonban úgy látja, hogy Pécsen nem ez a helyzet, és helyben még nem is kezdődtek el az érdemi tárgyalások. A „pécsiek érdekei mentén” ülnek le az egyeztetésekhez, amiket januárig szeretnének lezárni.

A Momentum pécsi frakcióvezetője, Sajgó György szerint ők nyitottak az együttműködésre, és bár voltak nehézségek, ki is kerültek a szövetségből, alapvetően most már elégedettek a városvezetéssel. Ugyanakkor erőteljes fiatalodást szeretne látni a közgyűlésben, és úgy látja, hogy sok mindenben javítani kellene az önkormányzat működését. „Mindenkinek az az érdeke, hogy közös jelöltünk legyen a Fidesz jelöltjével szemben, és úgy látom, hogy erre jó esély is van” – mondta Sajgó.

Belviharok

A pécsi Momentum 2021 januárjában 12 pontos nyílt levélben kérte számon szövetségesét, Péterffy Attilát. Többek között átláthatóságot követeltek, valamint demokratikusabb működést a frakciószövetségen belül, és a világjárvány idején, rendkívüli hatáskörben hozott polgármesteri döntések egy részének felülvizsgálatát. A polgármester zárt körben magyarázta el a döntések hátterét, a céges átvilágítások eredményét, és nemcsak a momentumos képviselőknek, de a helyi ellenzéki összefogás jelölőszervezetének, a Mindenki Pécsért Egyesület tagságának is. Az ellentétek felszínre törését végül kilépéssel oldotta meg a polgármester: új frakciószövetséget hoztak létre Pécs Jövője néven. A városvezetés így is stabil maradt, és jelenleg ezt tükrözi a pécsi közgyűlés összetétele is. Azonban azóta a megmaradt két momentumos képviselővel is rendeződött a viszony, egy ideig az LMP-vel is volt együttműködés. Ők formálisan nem léptek be ugyan a frakciószövetségbe, de a fontos kérdésekben az együtt szavazás egyértelmű volt. A pécsi közgyűlés összetétele jelenleg:

  • Pécs Jövője–Öt Torony-frakció (polgármester + két képviselő);
  • Pécs Jövője–DK-frakció (négy képviselő, ebből egy alpolgármester);
  • Pécs Jövője–MSZP-frakció (négy képviselő, ebből egy alpolgármester);
  • Pécs Jövője–Jobbik (két képviselő, frakció nélkül);
  • Momentum – két képviselő;
  • LMP – egy képviselő;
  • Tiszta Kezek Frakció (három képviselő: ex-DK, ex-Jobbik, ex-Momentum);
  • Fidesz: öt képviselő;
  • ÖPE–KDNP: három képviselő;
  • társadalmi megbízatású alpolgármester, szavazati jog nélkül.

A Demokratikus Koalíció adja jelenleg a legerősebb frakciót a városi közgyűlésben, ezzel együtt az egyik alpolgármestert, Zag Gábort is. A DK sem állt be még hivatalosan Péterffy Attila mögé, és hiába kerestük a Baranya 1–2. választókerületi elnöki tisztét is ellátó Zagot, cikkünk megjelenésig nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Ugyanakkor forrásaink szerint lényegében már eldőlt, hogy a DK is a jelenlegi polgármestert fogja támogatni, akárcsak Budapesten Karácsonyt. Az alapelv ugyanis az, hogy a DK, az MSZP és a Párbeszéd a már hivatalban lévő polgármesterek újraindulásában egyezett meg. Az ATV egy listát is közölt, ami szintén ezt a megállapodást erősíti meg.

A pécsi, baranyai LMP a legutóbbi önkormányzati választáson különutas döntéseket hozott. Eleinte erőteljesen Péterffy Attila mint összellenzéki jelölt ellen kampányoltak. Később beálltak mögé, aztán szinte az utolsó pillanatban mégis külön indultak. Információink szerint ennek oka az volt, hogy az összefogásban részt vevő pártok a 2019-es európai parlamenti választás eredményei után újraosztották a lapokat, így az LMP a rossz szereplése miatt két jelölt helyett csak egyet indíthatott volna a közös listán.

Végül külön polgármesterjelöltet állítottak, minden körzetben volt jelöltjük, egyik sem nyert, de kompenzációs listáról képviselőt adhattak a közgyűlésbe. A városvezető frakciók konfliktusa után viszont az LMP-s képviselő gyakorlatilag szövetségesként biztosította a stabil többséget, és 2023 nyaráig a közös indulás is elképzelhetőnek tűnt. Kerestük a pártot, de cikkünk megjelenéséig ők sem válaszoltak kérdéseinkre, csupán annyit közöltek, hogy hamarosan bejelentést tesznek. Egyébként Ungár Péter nyilatkozatai már korábban utaltak az önálló indulásra, az LMP augusztusban aztán feladta a pécsi zöldbiztosi pozíciót, szeptemberben pedig bejelentették, hogy 2024-ben külön indulnak.

Eltérő visszatérések

A 2019-es önkormányzati választáson az ellenzéki összefogást egy ernyőszervezet, a Mellár Tamás bábáskodása mellett alapított Mindenki Pécsért Egyesület (MPE) biztosította. A belső konfliktusok miatt azonban több tagcsere volt, és szakítás is történt a városvezetéssel. A 2022-es parlamenti választás idejére már némileg rendeződött a viszony. A szervezet az elmúlt időszakban ismét aktívabb lett, így a terveikről Hetényi Jánost, a MPE vezetőjét kérdeztük.

Hetényi nem tartja valószínűnek, hogy 2024-ben kimaradnának a jelöltállításból. Jelenleg ugyan a MSZP-közeli Pécs Jövője Egyesület tűnik esélyesnek, de azt sem tartja kizártnak, hogy ismét a Mindenki Pécsért legyen az ellenzéket összefogó és jelölteket állító ernyőszervezet. Több lehetséges forgatókönyvet készítenek, amikről az egyesület hoz döntést, és ezek alapján tárgyalnak majd a lehetséges szövetségesekkel. „Abban mindenki egyetért, hogy a Fidesznek nem szabad önállóan irányítania a várost. Ugyanakkor a jelenlegi városvezetéssel szemben is van kritikánk. Hatékonyabban működő közgyűlést szeretnénk, olyat, amelyik a civilek munkáját, érdekeit jobban figyelembe veszi” – tette hozzá a szervezet elnöke.


Egyelőre az ellenzéki törésvonalak alapján alakult Tiszta Kezek Frakció szerepe sem világos. A közgyűlési formáció egy ex-momentumos, egy ex-jobbikos és egy ex-DK-s képviselőből áll. Utóbbiak annyira elfordultak a pártjaiktól, hogy még a 2022-es parlamenti választáson is önállóan indultak az összellenzéki jelöltekkel szemben, de végül csupán 1,6 és 2,95 százalékos eredménnyel. Kerestük a 2024-es terveik kapcsán a frakció vezetőjét, a volt DK-s alpolgármestert, Bognár Szilviát is. Kérdéseinkre csupán annyit válaszolt, hogy jelenleg az aktuális feladataikra koncentrálnak.

A szélsőjobb hagyományosan nem szerepel ugyan túl jól a pécsi választásokon, a már ismert szereplőkön túl egy új erő is bemutatkozhat jövőre a közgyűlésben. A Mi Hazánk 2019-ben is megpróbálta, végül nem sikerült a pártnak polgármesterjelöltet állítania, és több képviselőjelöltjük sem tudta összeszedni az induláshoz szükséges aláírásokat. Ám azóta eltelt öt év, a Mi Hazánk láthatóan megerősödött, és tavaly már stabilan hozták Pécsen is az 5 százalék feletti támogatottságot. Így, ha nem is egyéni választókerületekből, de a kompenzációs listáról egy képviselőjük be is kerülhet a pécsi közgyűlésbe.

A Fidesz külsős jelölttel próbálkozhat

A választási vereség óta eltelt négy évben a helyi Fidesz nem igazán tudott ismert és népszerű vezéregyéniséget kinevelni, így a zűrös ügyeket halmozó Vári Attila után külsős polgármesterjelölttel próbálkozhatnak. A lehetséges fideszes jelöltekről eddig is vad találgatások keringtek: az egykori MSZP-s Szili Katalint még egy tévéműsorban is szembesítették a kérdéssel. A ma már KDNP-s politikus, miniszterelnöki megbízott és a modellváltó Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának tagja rutinosan hárított. Egyik fideszes forrásunk szerint, a volt szocialista politikus elindítása lényegében azt jelentené, hogy a párt feladta a várost: sokan még nem felejtették el, hogy Szili már volt polgármesterjelölt Pécsen, 2009-ben, még MSZP-sként.

Azért így is akad viszonylag meglepő név a lehetséges jelöltek listáján. Információink szerint komolyan felmerült Szentgyörgyváry Péter siklósi várkapitány és a Vivat Bacchus zenekar oszlopos tagjának neve is. Olyannyira, hogy egy közelgő közvélemény-kutatáson is megmérik. A politikán kívüli, de jó kapcsolatokkal bíró, és gyakorlott közszereplő ambícióit információink szerint a párt helyi prominensei nem fogadták örömmel. Érdekes módon, éppen ebben az időszakban a siklósi vár egy ismertségnövelő kampánnyal célozta meg a helyieket: november 4-én ingyenes belépőt kínáltak, kifejezetten a pécsi családoknak. Több mint egy hónappal ezelőtt ilyen plakátok lepték el a várost, és még mindig láthatók.

Szentgyörgyváry Péter várkapitány, háttérben a siklósi vár – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Szentgyörgyváry Péter várkapitány, háttérben a siklósi vár – Fotó: Gűth Ervin / Telex

Megkerestük Szentgyörgyváryt, aki „ilyen jellegű, hivatalos felkérést” még nem kapott. „Ha igaz lenne, akkor azért sok mindent meg kellene fontolnom. Például, hogy a jelenlegi életemet ez mennyire befolyásolná. Mert legyünk őszinték, ez egy nehéz szolgálat, nem gyaloggalopp” – mondta a Telexnek Szentgyörgyváry. Azt is hozzátette, hogy azt már eldöntötte, mindenképpen szeretne tenni valamit Pécsért, de hogy milyen formában, az kérdéses. „Akik ismernek, tudják, hogy konzervatív, jobboldali érzelmű ember vagyok, de azt is, hogy minden irányban jók a kapcsolataim. Én nem az egymás mocskolásában, hanem a munkában hiszek, azt gondolom, ebből profitálhatna a város. Az a meglátásom, bárki lesz a jobboldal jelöltje, Pécsnek akkor van nagyobb esélye a jövőben, ha olyan oldali vezetése van, mint amilyen a kormányzat” – tette hozzá.

A Telexhez eljutott névsor másik, legalább fél lábbal külsős szereplője Kővári János, aki az eredetileg polgári körként életre hívott Összefogás Pécsért Egyesület vezetője, de volt már fideszes parlamenti képviselő is. A jelenleg még párbeszédes Mellár Tamással szemben 2022-ben őt indította a Fidesz, de alulmaradt. Kővári néhány hete erőteljesen kikelt a „felkészületlen önjelöltek” és a kísérletezés ellen, ami érezhetően Szentgyörgyváry ellen irányult. Ám a Fidesz múlt szombati közgyűlése után ez a véleménye némileg finomodott, és egy posztjában egyenesen azt írta, hogy közvélemény-kutatásnak kell döntenie a párt pécsi jelöltjéről. A kampánymotort mindenesetre az elmúlt hetekben alaposan felpörgette a kipróbált politikus, akitől az összeesküvés-elméletek sem állnak távol.

Bár a párton kívüli jelölt fideszes támogatása Pécsen sem ismeretlen, információink szerint a két „külsősön” kívül három helyi pártembert is megmérnek. Az egyikük Őri László volt alpolgármester, aki jelenleg a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke. A másik, Decsi István, aki 2019-ig szintén alpolgármester volt, azonban a választási vereség után, némi kerülővel, a Pécsi Tudományegyetem kancellári székében landolt. Azóta pedig az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumába is bevették. A harmadik pedig az ellenzéki városvezetéssel napi szinten harcoló Csizmadia Péter, a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője.

Csizmadia nem tudta megerősíteni Kővári János bejegyzésének lényegi állítását, amely szerint közvélemény-kutatás döntené el, hogy kit indít majd a párt. „Időről időre, valóban megmérjük a pártpreferenciákat vagy azt, hogy egyes jelölteket mennyire tartanak alkalmasnak a választók. Valószínűleg év végén is lesz egy ilyen. Azonban a jelöltállításnak van egy hivatalos folyamata” – mondta Csizmadia. A fideszes politikus azt is elmondta a Telexnek, hogy nem tud konkrét személyeket megerősíteni, az általunk felsoroltakat sem, de a személyeknél, amúgy is sokkal fontosabb a program, amit véghez akarnak vinni. És amit megpróbálnak vonzó ajánlatként bemutatni a pécsieknek. Mindenesetre, ha csak a Facebookon hirdetésekre költött összegeket nézzük, akkor jól látszik, hogy az elmúlt időszakban éppen Csizmadia Péter fordította a legtöbbet ezeknek az ajánlatoknak a reklámozására.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!