Nagy feladvány, hogy milyen koalíciónak lehet többsége egyáltalán az új Fővárosi Közgyűlésben

Nagy feladvány, hogy milyen koalíciónak lehet többsége egyáltalán az új Fővárosi Közgyűlésben
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az elkövetkező évek legizgalmasabb politikai terepe lehet a Fővárosi Közgyűlés. Bárki is lesz végül a főpolgármester (Vitézy újraszámolást szeretne), jelenleg megjósolhatatlan, miként tud koalíciót szervezni maga mögé. Magyarországon az utóbbi években elszoktunk attól, hogy egy választási eredmény akár többféle koalíciós variációt is indokolttá tehet a szükséges többség elérése érdekében. Most előállhat ez a helyzet.

A Fővárosi Közgyűlés 32 képviselőjét a választási törvény tavaly decemberi módosítása után pártlistákról választották meg, a közgyűlés 33. tagja pedig a főpolgármester.

A szoros verseny miatt jelen pillanatban még nem tudható, ki lesz Budapest főpolgármestere. Bárki is lesz a főváros vezetője, törekvéseit csak úgy tudja megvalósítani, ha Budapest parlamentjében legalább egyszerű többséget ér el. Ehhez legalább 17 képviselő támogatása szükséges.

Az októbertől felálló új Fővárosi Közgyűlés összetétele 100 százalékos feldolgozottságnál így néz ki:

  • Fidesz–KDNP: 10 mandátum;
  • Tisza Párt: 10 mandátum;
  • DK–MSZP–Párbeszéd: 7 mandátum;
  • LMP–Vitézy Dávidért Egyesület: 3 mandátum;
  • MKKP: 3 mandátum.

Önállóan egyik politikai erő sem lesz képes Budapestet kormányozni. A Fidesz–KDNP által indított Szentkirályi Alexandra pénteki visszalépése új helyzetet teremtett, ami mindegyik szereplőt színvallásra késztette arról, kivel hajlandó és kivel nem hajlandó együttműködni.

  • Vitézy Dávid azzal igyekezett bizonyítani a NER-től való függetlenségét, hogy kijelentette: főpolgármesterként nem fog „koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val”. Azt mondta, „programalapú együttműködést” szeretne, amiben a saját frakciójára, a Kutyapártra és a Tisza Pártra számít. Csakhogy Magyar Péter már április elején kijelentette, hogy sem Karácsonyra, sem Vitézyre nem szavazna. Magyar ennek megfelelően a vasárnapi szavazás után azt is mondta: nem is vette fel a főpolgármesteri szavazólapot. Korábban ugyanakkor utalt arra, hogy ügyek mentén hajlandóak lennének támogatni az aktuális főpolgármestert. Nem zárható ki az sem, hogy ha Vitézy nem is hangoztatja ezt, de bizonyos esetekben számíthat majd a Fidesz támogatására. A mostani helyzet azonban azt mutatja, hogy a Vitézy–Fidesz-együttműködés önmagában még mindig kevés a szükséges többséghez, ehhez más képviselők támogatására is szüksége lenne.
  • Karácsony Gergely Szentkirályi visszalépése után úgy reagált: Vitézy a NER és a hatalom jelöltje, és most legalább letisztult a kép, jobban látható, hol húzódik a határ az ellenzék és a NER (a Fidesz–KDNP és Vitézy) között. Csakhogy Karácsony a DK–MSZP–Párbeszéd és a Kutyapárt képviselőivel szintén messze lenne a városvezetéshez szükséges többségtől. Itt ismét a mérleg nyelvévé váló Tisza Párt siethetne a segítségére, már ha akar. Mert itt ismét visszakanyarodunk Magyar Péterhez, és ahhoz a kijelentéséhez, hogy Karácsonyra sem szavazna, de ügyek mentén támogatná Budapest működését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!