Orbán Viktor: A hivatásos katonák a társadalom legjobb része

2024. május 31. – 07:49

Másolás

Vágólapra másolva

Kötelező sorkatonai szolgálat – ezzel kezdte a beszélgetést a Kossuth rádió műsorvezetője a péntek reggeli miniszterelnöki rádióinterjút, mire Orbán azt mondta, hogy volt egy gondolat harminc évvel ezelőtt, hiszen akkor még a sorkatonaság általános volt. A gondolat úgy hangzott, hogy miután véget ért a hidegháború, és az oroszokat sikerült visszatolni, „az állandó készenlétre, a fiatal nemzedékek folyamatos hadviselésre való nevelésére, ami a sorkatonaságon keresztül valósult meg, többé nincs szükség”. Meg lehet védeni az országot az akár az életüket is feláldozni kész profi katonákkal is, ezért eltörölték a sorkatonaságot.

Orbán azzal folytatta, hogy szerinte a társadalom legjobb része a hivatásos katonák, akiknek az esküje a legsúlyosabb, ráadásul ők a haza védelmében másképpen élnek, mint a civilek. „Amikor katona voltam, úgy mondták, hogy nyápic civilek” – mondta Orbán, de „nem sértegetném magunkat”, mondta.

„Ez (a hivatásos katonák – a szerz.) a fölfogásom szerint a társadalom legjobb része, tehát ők a legelkötelezettebbek, a legkomolyabban vehetők, a legsúlyosabb esküt tevő része a magyar társadalomnak, illetve a társadalmainknak, akik azt mondják, hogy mi hajlandóak vagyunk a haza védelme érdekében való készenlétért másképpen élni, mint ti” – fogalmazott.

Szerinte nem kell feltétlenül visszaállítani a sorkatonaságot, vannak tartalékos programok, katonai iskolák, ahol a hazaszeretethez, a fegyverismerethez is közelebb lehet vinni a fiatalokat. Szerintük nem a sorkatonaság visszavezetése az egyetlen mód az önvédelem tudatosítására.

„Máshol úgy vannak, inkább Németországot látom, de a baltiakat is, akik szinte már vissza is vezették a sorkatonaságot”, de ezzel nem kell törődnünk, mondta Orbán. A miniszterelnök szerint többen úgy beszélnek erről a sorkatonaságról, mintha ez egy egységes rendben történne az EU-ban, és „mintha valaki más döntene a magyarok véréről”. Ez elfogadhatatlan, ezt ki is kell fordítani, mint egy magot a földből, mielőtt a gondolat szárba szökkenne.

„Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz” – mondta Orbán, aki szerint a héten két dolog történt. Az egyik, hogy tárgyalnak a franciák arról, hogy odamenjenek katonai tevékenységet végezni Ukrajna területére, helyben képeznének ki katonákat. Ennél még aggasztóbb szerinte az, hogy a nyugati országok által adott fegyvereket nemcsak önvédelemre használhatják az ukránok, hanem arra is, hogy támadják vele az oroszokat. A NATO-főtitkár szerint ugyanis a NATO-tól kapott fegyverek onnantól, hogy Ukrajna megkapta azokat, az Ukrajnáé, hogy mit kezdenek vele, az az ő dolguk. Orbán szerint ebből nagy vita lesz, hogy a fegyver kié, és az oroszok erre úgy is fognak tekinteni, hogy az a NATO-tól jött, tehát a NATO-é.

Az oroszok, függetlenül attól, hogy ki mit gondol az oroszokról, egy inváziót indítottak, de van egy nagyon világos célkijelölésük, magyarázta. Azt mondták, azért támadták meg Ukrajnát, mert be akart lépni a NATO-ba. „Szerintem is ez a helyzet kulcsa.” Az, hogy meddig mennek előre az oroszok, attól is függ, milyen fegyverekkel lövik őket az ukránok. „Minél jobb fegyverekkel lövik őket, annál előrébb fognak menni” – magyarázta Orbán, hogy szerinte hogyan is eszkalálódik a háború. Szóba került ismét a világháborús párhuzam. Orbán azt mondta, hogy szerinte olyan nyomás felé haladunk, mint amit Horthy kapott Hitlertől.

„A vita okán föllapoztam a Hitler és Horthy közötti tárgyalásoknak az írásos maradványait, abból teljesen világos, hogy Magyarország és a kormányzó iszonyatos nyomás alatt állt, hogy minél gyorsabban, minél több katonát vigyünk a frontra, mellékesen pedig minél több zsidót deportáljunk Magyarországról. Tehát óriási nyomás alatt volt abban az időszakban a magyar kormányzat. Én nem állítom, hogy ez, amit most mi elszenvedünk, és amivel én személyesen találkozom, az már elérné ezt a szintet, mint ami akkor volt, de efelé haladunk” – fogalmazott.

Abszurd, hogy a NATO ahelyett, „hogy megvédene bennünket, belerángat minket egy világégésbe. Ez olyan, mint amikor egy tűzoltó lángszóróval menne tüzet oltani.” Ő a békéért áll ki, ami népszerűtlen álláspont, sokszor Magyarország egyedül marad, mondta. „Mindennek ez a veleje, hogy akarunk-e magyar vért adni Ukrajnában Ukrajnáért. És nem akarunk” – mondta. A választás előtt bő egy héttel Orbán azt mondta, a választás fő kérdése is a háború és a béke kérdése – ezt ki kell mondani, hogy ezek között egyensúlyozunk.

A Békemenetről is kérdezték Orbánt, amin ő is felszólal. Szerinte az esemény azért fontos most, mert világossá kell tenni, hogy közeleg a háborús veszély, holott az EU békeprojektként jött létre. Nem azért léptünk be az Európai Unióba, hogy belevigyenek minket a háborúba – mondta Orbán, aki szerint az európai választás során le kell téríteni a háborúpárti európai vezetőket erről az útról, a béke hangján kell szólni, márpedig Európában igenis sokan vannak, akik a béke pártján állnak, vagy éppen most állnak át oda. Orbán szerint a magyarok a béke pártján állnak. Orbán szerint a háborúpárti politikusokat el kell zavarni, és Magyarországon most a választáson csak békepárti képviselőket lehet és kell küldeni, ha békét szeretnénk, márpedig csak a Fidesz és a KDNP áll a béke pártján – zárta interjúját a miniszterelnök.

Orbán Viktor múlt héten azt mondta a Kossuth rádióban, hogy szerinte Brüsszelből hátba lövik Magyarországot. Két héttel ezelőtt Orbán Viktor a Kossuth rádióban Orbán Viktor a megtámadott Robert Ficóról és az erőszak terjedéséről beszélt, illetve arról, hogy Magyarország a béke hangján beszél, a választáson pedig mindenki eldöntheti, milyen álláspontot kíván képviselni. Robert Fico állapota egyébként mostanra annyira stabilizálódott, hogy átszállították Pozsonyba a besztercebányai kórházból.

A miniszterelnök az országjárása mellett aktívan kommunikál a nemzetközi médiában, nemrég interjút adott a cseh online tévének, az XTV-nek, valamint a francia Le Point-nak is. Az előbbiből egyelőre csak egy részlet érhető el, utóbbiról pedig azt írtuk, hogy szó esett benne a soros EU-elnökségről, az európai jobboldal jövőjéről, veszélyes brüsszeli ideológiákról, az orosz–ukrán háborúról és Magyar Péterről is. Orbán Viktor kampánystratégiájáról ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!