Orbán szerint az oroszok nem támadják meg a NATO-t, pár napja még közéjük akart állni

2024. május 30. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország nem fogja megtámadni a NATO-t, ez nem „észszerű föltételezés”, viszont fontos, hogy tűzszünet legyen, mondta Orbán Viktor a jobboldali, kultúrharcos cseh online tévének, az XTV-nek adott interjújában.

A teljes interjú csak pénteken este 11-kor kerül majd adásba, de a beharangozó két és fél perces részletben Orbán arról beszél, hogy mi a „magyar álláspont” az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. A miniszterelnök elmondja, hogy a magyarok „azt gondolják, hogy ez egy háború két szláv nép között, ráadásul egy testvérháború,” amit nem szabad az európaiaknak saját háborúként értelmezni, nem szabad belevonódni.

Meggyőződésem, hogy az oroszoknak nehézséget okoz az ukrán hadsereg legyőzése is. Ezért az az elgondolás, hogy az oroszok majd meg fogják támadni a NATO-t, vagy bármely NATO-tagállamot, nem észszerű föltételezés. A NATO ezerszer erősebb mint Ukrajna. A NATO-t senki sem meri megtámadni

– mondja Orbán az interjúban.

A két és fél perces részletben a miniszterelnök teljesen más hangot üt meg, mint pár nappal korábban a Patriótának adott interjújában, amiben a jelenlegi időszakot potenciálisan a harmadik világháború előszobájának nevezte, és a következő feladatának tekintette azt, hogy „a NATO háborús részvételét megakadályozza”.

Orbán a cseh kérdezőnek kifejti azt is, hogy a szomszédos háborút nem „a fenyegetettség felől kellene nézni”, hanem a veszteség felől, ami emberéleteket is jelent. De vannak gazdasági terhei is, amit a magyarok viselnek és fizetnek meg. Szerinte béketárgyalások kellenek, de ehhez legfontosabb, hogy tűzszünet legyen.

„Olyan még sose volt, hogy egy háborúnak komplett béketerv vetett volna véget. Először kell a tűzszünet”

– mondja.

Orbán a műsor beharangozó szövege alapján arról is beszél, hogy a Fico elleni támadás után elgondolkodott, hogy egy magányos elkövetőről lehetett-e szó, vagy valamiféle szervezet állt mögötte. A miniszterelnök szerint Magyarország szabad ország, a politikusok is szabadon közlekednek, „néha ő is vezeti az autót.” Szerinte a magyaroknak furcsa lenne abban a félelemben élni, hogy egy hasonló merénylet megtörténhet.

„Budapest egy biztonságos város”

– mondja a cseh interjúban a leirat szerint.

A miniszterelnök két évvel ezelőtti tusványosi beszédében is hasonló állásponton volt Oroszország és a NATO viszonyáról. Akkor azt mondta, hogy Magyarország NATO-tag, a NATO erősebb, mint Oroszország, és Oroszország soha nem fogja megtámadni a NATO-t. Az erre való utalásokat „gyenge, de érthető” ukrán propagandának minősítette akkor.

Orbán Viktor óriási lendülettel járja az országot az európai választási kampányban, múlt héten, a kampány felénél térképre tettük, hogy merre járt, de a kecskeméti fórumára a Telex munkatársai is bejutottak, erről szóló riportunkat itt nézheti meg.

Az interjúrészletet itt lehet megnézni, cseh hangalámondással:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!