Dobrev: A mai napig az osztrákok jelzálogjoga van a Sulyok-ügyben érintett deszki földeken

2024. május 27. – 20:15

Dobrev: A mai napig az osztrákok jelzálogjoga van a Sulyok-ügyben érintett deszki földeken
Dobrev Klára egy szegedi kampányeseményen 2021-ben – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Polt Péternek kutya kötelessége ezt visszaszerezni, és törölni minden ilyen típusú jogügylet eredményét” – mondta a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője hétfőn a Csongrád-Csanád vármegyei Deszken egy mező mellett, ahol szerinte a Sulyok-ügyben érintett földterületek találhatóak.

Dobrev Klára múlt hét szerdán vádolta meg Sulyok Tamás köztársasági elnököt azzal, hogy a kétezres évek elején ügyvédként közreműködött abban, hogy Szeged környékén több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és zsebszerződéseken keresztül külföldi kézbe. Az adásvételekben három-négy ügyvéd játszott szerepet pénzért cserébe a politikus szerint, az egyik ellenjegyezte az ajándékozást, a másik a kölcsönszerződést, a harmadik pedig a haszonélvezeti jogot intézte. Dobrev szerint egy ilyen szervezetnek volt tagja Sulyok.

Dobrev 103 hektár föld sorsát mutatta be dokumentumokkal, bizonyítékokkal, melyben Sulyok érintett lehetett. Mint a DK-s politikus deszki bejelentkezésében fogalmazott, ezen földek annak idején nem kerülhettek volna osztrák tulajdonba, ám a mai napig az osztrákok jelzálogjoga van rajtuk. Bár elismerte, hogy nem a magyar agrárium sorsa múlik a földeken,

szerinte felháborító, hogy Sulyok még alkotmánybíróként is kapcsolatban maradt az osztrákokkal és az ő érdekeiket szolgálta.

Dobrev elismételte, hogy Sulyok Tamás emiatt, valamint az ügyben tanúsított hallgatása miatt nem lehet köztársasági elnök, és felszólította Polt Pétert, hogy töröltesse a földekről a jelzálogot.

A DK politikusa múlt hét pénteken hivatali visszaélés miatt feljelentést tett Polt Péter legfőbb ügyésznél, különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja, illetve hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt. A hétvégén már törvénymódosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy az idő előtt távozó államfőknek ne járjon életük végéig milliós juttatás, és kijelentette, megfosztási eljárást indít Sulyok ellen az Országgyűlésben.

A köztársasági elnök és a Fidesz szerint a vád teljesen alaptalan, az ügyvéd mindenben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járt el. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint legfeljebb a DK politikusa követett el bűncselekményt. Hétfőn aztán a Magyar Ügyvédi Kamara is megdöbbenéssel fogadta Dobrev állításait, szerintük ezek „súlyosan sértik nemcsak a köztársasági elnöki intézménybe, de az ügyvédségbe vetett közbizalmat is”. Az ügyről a Telex ebben a cikkben írt részletesen.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!