Lázár János szerint a Közlekedési Múzeum Debrecenbe költöztetése és a város fejlesztése az ország gazdasági érdeke

2024. május 25. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

„A Közlekedési Múzeum nem Budapesté vagy Vitézy Dávidé, hanem Magyarországé. A vidék, azon belül is Debrecen fejlesztése nem függ a fővárosi vezetéstől. Az nem budapesti ügy, hanem az ország gazdasági érdeke”, válaszolta a Népszava kérdésére az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).

Lázár János a hét elején jelentette be, hogy a kormány Debrecenbe vinné az új Közlekedési Múzeumot, korábban pedig a Debrecen Televízióban beszélt arról, hogy a kormány első olvasatban megtárgyalta a javaslatát, hogy a 150 milliárd forintos beruházást valahol a debreceni BMW-gyár közelében valósítsák meg. A miniszter szerint az új Közlekedési Múzeum a közösségi közlekedés reneszánszát is szimbolizálná, illetve a 21. századi mobilitás jelentőségét emelné ki Debrecenben.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt Lázár bejelentése után posztolt arról, hogy a miniszter ezzel újabb hadüzenetet küldött Budapestnek azzal, hogy Debrecenbe költöztetné a Közlekedési Múzeumot, ráadásul a BMW-gyár, egy „csak autóval megközelíthető, világvégi autópálya-csomópont mellé”.

Az ÉKM a lap költségekre és a pontos helyszínre vonatkozó kérdéseire nem válaszolt, de azt megerősítették, hogy a Közlekedési Múzeum Debrecenbe költöztetése Lázár ötlete volt, és a kabinet a javaslatot első olvasatban megtárgyalta, döntés azonban még nem született az ügyben.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint mindenképpen Budapesten kell felépíteni a múzeumot, amelynek tervezésére már 16 milliárd forintot elköltöttek. A közlekedési múzeum városligeti épületét 2015-ben zárták be, majd a MÁV Kőbányai úti egykori ipartelepén terveztek új kiállítóhelyet. Már a tervezőket is kiválasztották egy nemzetközi építészeti tervpályázat keretében, és már az építési engedély is megvolt, de Lázár János sok más állami projekttel együtt ennek kivitelezését is leállította.

Schneller Domonkos, a Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója pénteken a Telexnek azt mondta, szerinte Debrecenben is csinálhatnának egy jó múzeumot, amiben partnerek lesznek, de a döntést a kormány hozza majd meg. „A Közlekedési Múzeum egy hálózatos múzeum, most is vannak már vidéki telephelyeink, minden bővülésnek örülünk” – fogalmazott az igazgató.

A Népszava szerint minden jel arra mutat, hogy egy múzeumi negyedet szeretnének létrehozni a hajdúsági vármegyeszékhelyen. Az elmúlt években ugyanis egy másik kiemelt múzeum Debrecenbe költöztetése is felmerült kormányzati ötleteként: 2022-ben Papp László, a város fideszes polgármestere bejelentette, hogy a Természettudományi Múzeum az Oláh Gábor utcai egykori Loki-pálya területén épülhet fel. A természettudományi Debrecenbe költöztetéséről azóta már kormányhatározat is van, Papp László polgármester a napokban pedig a Cívishirnek azt mondta: a Természettudományi Múzeum debreceni megvalósításának előkészítése lezárult, „néhány hete találkoztunk az állam képviselőivel, akik egyetértettek azzal, hogy elindítsuk a múzeumra vonatkozó nemzetközi tervpályázatot.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!