A Közlekedési Múzeum főigazgatója szerint Debrecenben is tudnának jó múzeumot csinálni

2024. május 24. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

Lázár János országjáró körútján arról beszélt, hogy a kormány Debrecenben építené fel az új Közlekedési Múzeumot. Schneller Domonkos, a Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a Telexnek azt mondta a múzeum új állandó kiállításának helyszínén, a Szabadság hídi Vámszedőházban, hogy partnerek lennének a vidéki bővülésben is.

Lázár a Debrecen Televízióban azt mondta, hogy Debrecenben, valahol a BMW-gyár közelében 150 milliárdos beruházással lehet megvalósítani az új Közlekedési Múzeumot.

„Nekünk 70 ezer darab műtárgyunk van, minden olyan lehetőség, amivel legalább a járművek egy részét – az összeset nem is lehet, mert ahhoz több százezer négyzetméterre és akár több ezermilliárd forintra lenne szükség –, ki lehetne szabadítani a raktárakból, és be tudnánk mutatni, az jó. Debrecenben is csinálhatunk egy jó múzeumot, ebben természetesen partnerek vagyunk, de a döntést a kormány hozza majd meg. A Közlekedési Múzeum egy hálózatos múzeum, most is vannak már vidéki telephelyeink, minden bővülésnek örülünk” – mondta Schneller Domonkos.

A Közlekedési Múzeum főigazgatója arról is beszélt, hogy minél több, jelenleg zárva tartó telephelyüket szeretnék kinyitni. Például az ország egyik legfontosabb ipartörténeti műemlékét, a Ganz Öntödei Múzeumot, ami jelenleg roskadozik. Ezt is szeretnék felújíttatni, és ezt az építés- és közlekedésügyi miniszter Lázár is támogatja, de a megvalósulása már költségvetési kérdés.

Lázár múzeumos felvetését a Közlekedési Múzeum korábbi vezetője, jelenleg főpolgármester-jelölt Vitézy Dávid is kommentálta korábban. „Lázár János újabb hadüzenetet küldött Budapestnek: Debrecenbe költöztetné a Közlekedési Múzeumot. Ráadásul a BMW-gyár mellé, egy csak autóval megközelíthető, világvégi autópálya-csomópont mellé” – írta egy közleményben, amelyben a lehető legjobb helyszínnek nevezte a kőbányai Északi Járműjavítót, ahová a Városligetből költözött át a múzeum. Vitézy szerint az is érv Budapest mellett, hogy a magyar közlekedéstörténet legfontosabb epizódjai Széchenyitől Barossig, Ganztól az Ikarusig mind ide kötődnek.

A múzeum Karácsony Gergely főpolgármester szerint is jó helyen van Budapesten, már csak a tervezésre költött milliárdok miatt is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!