Vitézy: Lázár János újabb hadüzenetet küldött Budapestnek

2024. május 22. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

„Lázár János újabb hadüzenetet küldött Budapestnek: Debrecenbe költöztetné a Közlekedési Múzeumot. Ráadásul a BMW-gyár mellé, egy csak autóval megközelíthető, világvégi autópálya-csomópont mellé” – írja Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy közleményben. Lázár János kedd este jelentette be, hogy a kormány Debrecenbe vinné az új Közlekedési Múzeumot, az országjárásra indult építési és közlekedési miniszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagykállón tartott lakossági fórumot, a helyszínen lévő tudósítóink jelentése szerint ott is beszélt erről.

„A rombolás olyan újabb szintje ez, amire már nehéz épeszű magyarázatot találni. Ez a kormány 2015-ben zárta be a városligeti múzeumot. Ezt követően, 2016-tól vezettem az intézményt, és elértük, hogy ne a Városligetben építsük újjá, ahol jelentős föld alatti bővítéssel és kétséges építészeti megoldásokkal terveztek. Így kiváló új otthont kapott a múzeum, a kőbányai Északi Járműjavítót” – írja Vitézy. A főpolgármester-jelölt szerint a járműjavítónál alkalmasabb helyszínt keresve sem lehetne találni: ipari műemlék, gyönyörű vasúti csarnok, Budapest megújuló rozsdaövezetében, de mégiscsak könnyen megközelíthető helyen minden budapesti és vidéki polgár számára, az 1-es villamos mellett, busszal 10 percre a Deák
tértől, írja.

Lázár Nagykállón azt mondta, hogy be akarja bizonyítani: még magaskultúrát is lehet a keleti országrészbe hozni, ezért javasolja a kormánynak, hogy Debrecenben építsék meg a Közlekedési Múzeumot.

Korábban a Debrecen Televízió Közügy Extra című műsorának felvételén beszélt ugyanerről: „Ezt a kormány első olvasatban megtárgyalta, és ezt a 150 milliárd forintos beruházást meg lehetne valósítani valahol a BMW-gyár közelében. Úgyhogy én azt szeretném, hogy az új Közlekedési Múzeum, a közösségi közlekedés reneszánszát is szimbolizálva, illetve a 21. századi mobilitás jelentőségét kiemelve, itt lenne, Debrecenben.” Hozzátette, hogy céljuk, hogy mindenki megértse, mit jelent autóval járni napjainkban, és milyen perspektívát ad e mellé a tömegközlekedés. „Ezen gondolat mentén szeretnénk egy kifejezetten modern épületet felépíteni az autópálya mellé, ennek vizsgáljuk most a lehetőségeit” – mondta.

„Mint az intézmény volt főigazgatója és mint főpolgármester-jelölt is egyértelmű az álláspontom: a Közlekedési Múzeumnak Budapesten a helye. Az országnak ez a város a közepe, a központi régióban él az ország harmada, és összességében minden távolabbi országrészből is ide a legkönnyebb eljutni. Ráadásul a magyar közlekedéstörténet legfontosabb epizódjai Széchenyitől Barossig, Ganztól az Ikarusig mind ide kötődnek. A magyar közlekedéstörténet finoman szólva sem a debreceni akkumulátorgyárral kezdődik” – írja Vitézy. Azt is megjegyezte, hogy az új múzeum terveit Lázár mellett Karácsony Gergely is kritizálta, szerinte ez szolgáltatja az alapot Lázár Budapest-ellenes politikájához.

Ne feledkezzünk meg a többi intézményről sem, írja a közleményben: „a kormánynak végre újra kellene indítani a gyönyörű Iparművészeti felújítását és hagyni Budapesten működni a Természettudományi Múzeumot. Bármelyik intézmény természetesen kiváló vidéki testvérmúzeumot tud létrehozni Debrecenben, ha ez a szándék, de a legfontosabb magyar múzeumoknak az ország fővárosában, Budapesten van a helye!”

Maga az ötlet, hogy Debrecenben épüljön meg az új Közlekedési Múzeum, egyébként nem új, már 2022 novemberében is szóltak arról sajtóinformációk, hogy Lázár minisztériuma ide vagy Nyíregyházára vinné az intézményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!