Debrecenbe költözhet a közlekedési múzeum, magyar építészek tervezhetik az Új Nemzeti Galériát

2022. november 21. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava értesülései szerint az építési minisztérium egyik államtitkára az elmúlt hetekben több helyen is említést tett arról az elképzelésről, miszerint a közlekedési gyűjteménynek jobb helye lehetne vidéken, például Nyíregyházán vagy Debrecenben. A lap kérdésére Lázár János tárcája nem cáfolta a költözésről szóló információkat, de azt írták, nincs még döntés az ügyben.

„A még el nem kezdett állami beruházások felfüggesztésére vonatkozó kormányhatározat a fővárosi múzeumi projektekre is érvényes. Ezek megvalósításáról a kormány egyedi döntéseket hoz. Ez tartalmazza majd az ütemezést és a forrás megjelölését is. A közlekedési múzeumról, illetve a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galériáról még nem született döntés, a nevezett kulturális beruházások ügye még nem is került a kormány elé. Az Új Nemzeti Galéria vidéki helyszínen történő megvalósítására bizonyosan nem kerül sor, a közlekedési múzeum esetében ezt nem lehet ilyen határozottan kijelenteni” – válaszolta a Népszava kérdésére az építési minisztérium.

Azt viszont megerősítették, hogy Lázár János a japán tervek helyett magyar építészek elképzelései alapján valósítaná meg az Új Nemzeti Galériát, de egyelőre erről sincs kormánydöntés.

Ahogy arról korábban írtunk, Lázár János minisztériuma fog minden nagy állami építkezést ellenőrizni, ehhez kapcsolódva egy kormányrendelet jelentősen bővítette is az Országos Építészeti Tervtanács hatáskörét. Nemrég egyébként Lázár minisztériumához került a közlekedési államtitkárság is, a Palkovics László lemondása miatt megszűnő Technológiai és Ipari Minisztériumtól.

Lázár két tram-train közül posztolva azt írta a Facebookon, hogy az új feladattal a miniszterelnök arra adott neki lehetőséget, hogy „újabb területen járulhassak hozzá a haza és a haladás, a nemzeti szuverenitás és polgári fejlődés ügyéhez”. Végül jelezte, hogy a feladatot tisztelettel elfogadja, majd hozzátette: „Nekilátunk!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!