Fél-e a sötétben? – ehhez hasonló kérdésekből álló teszttel szűrik a gyermekvédelmi intézményvezetőket

2024. május 23. – 08:34

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány ráfordult a gyermekvédelmi rendszer ellenőrzésére a bicskei otthon volt igazgatójának pedofilbotránya és az őt fedező igazgatóhelyettes, K. Endre kegyelmi ügye után. Ennek megfelelően a gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele egy szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálat, amelynek már a második köre is elkezdődött – erről egy érintett beszélt a Népszavának.

A vizsgálat során összességében az általános pszichés állapot, az érzelmi-indulati kontroll, a pszichés terhelhetőség, a stresszel való megküzdési képesség, a felelősségtudat, a kóros függőségek (például játékszenvedély, alkoholfüggőség, drogfüggőség), az öngyilkosságra való hajlam és a szexuális devianciák felmérése is cél.

A Népszavának név nélkül nyilatkozó érintett egy ötszáz kérdéses tesztet említett, amelyet a második kör részeként, a Belügyminisztériumnak kellett kitölteni. Igaz-hamis választ kellett adni olyan kérdésekre, mint hogy fél-e a sötétben, lenne-e könyvtáros, vagy előfordul-e, hogy nyom a halántéka vagy szúr a feje, illetve egyedülálló, vagy párkapcsolatban él. Az elmondottak alapján, írja a lap, a pszichiátriai betegségek diagnosztikáját segítő MMPI-tesztet tölthették ki az érintettek. Ebben ilyen kérdések is vannak: „előfordul, hogy furcsa, idegenszerű élményeim vannak”, „sohasem voltak kellemetlenségeim nemi magatartásom miatt”.

A teszt kitöltése után egy klinikai szakpszichológussal kellett beszélgetni, aki a kiértékelt kérdőívvel várta a gyermekvédelmi dolgozókat. Itt az intézményvezető magánélete, szakmai életútja is téma volt, de rákérdeztek arra is, hogy töltött-e le például pedofil tartalmú videókat.

Az érintettet kérdezték arról, hogy homo- vagy heteroszexuális, és arról is, találkozott-e a gyermekvédelemben szexuális abúzussal.

Frissítés: A Népszava cikke miatt kérdéseket küldtünk a Belügyminisztériummal a vizsgálatok részleteiről. A tárca válaszában közölte, a gyermekotthonok vezetőinek pszichológiai vizsgálata is 275 főt érint, az alkalmassági vizsgálat szakmai protokoll alapján történik, kétlépcsős és június végén fejeződik be. „A pszichológiai alkalmasság minősítése személyiségtesztek, képességtesztek, kompetenciavizsgálatok kombinációjának elvégzésével, valamint – ha a vizsgált személy pszichológiai állapota indokolja – kiegészítő vizsgálatok elvégzésével és a vizsgálat eredményeinek komplex kiértékelésével történik”, írták, de ennél többet nem árultak el a tesztekről. „A vizsgálati módszerek konkrét megismerése kizárólag a vizsgálatban részt vevő szakemberek számára biztosítható annak érdekében, hogy minden résztvevő azonos feltételekkel vegyen részt a vizsgálaton” – indokolta ezt a belügy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!