Helyszínelnek és tanúkat hallgatnak ki a rendőrök a verőcei balesetben részt vett szállodahajón

2024. május 19. – 14:54

Helyszínelnek és tanúkat hallgatnak ki a rendőrök a verőcei balesetben részt vett szállodahajón
Fotó: Molnár Réka / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Szombat éjszaka Verőcénél egy szállodahajóval ütközött össze egy másik hajó, melynek következtében ketten meghaltak, öten pedig eltűntek.
  • Május 18-án éjjel érkezett bejelentés, hogy Verőce közelében egy vérző fejű férfit találtak, akiről azt feltételezték, hogy hajóbalesetet szenvedett.
  • A rendőrség közlése szerint előbb egy férfi holttestét találták meg Verőcétől délre a parton, majd később egy nő holttestére bukkantak a Megyeri híd magasságában a Dunán.
  • Az eltűnteket a partról, a vízen és hőkamerás drónokkal is keresik.
  • Kollégáink Komáromban jártak, ahol a szállodahajón jelenleg is dolgoznak a rendőrök, a legénység és az utasok kihallgatása is zajlik.

Komáromnál áll a verőcei halálos balesetben érintett, svájci bejegyzésű, kétszintes szállodahajó, amelyen jelenleg rendőrségi helyszínelés zajlik. A Heidelberg nevű hajón jelenleg is mintegy 110 utas van a komáromi kikötőben, a rendőrség mindenkit kihallgat – tudtuk meg a helyszínen. Értesülések szerint a kihallgatás estig eltarthat, az utasok addig a hajót sem hagyhatják el.

A Heidelberg orrán a partról is látható balesetből származó sérülés, a rendőrök a hajó folyó felőli oldalát is hosszabban vizsgálták.

A Budapestről Passauba tartó Heidelbergen egy 25 fős turistacsoport is volt, amelyikért busz is érkezett, hogy a tervezett pozsonyi helyszín helyett innen vigyék őket tovább, ám a rendőrség a kihallgatás végéig ehhez nem járult hozzá.

Csécsi Soma, BRFK szóvivője telefonon közölte, a korábban elmondottakhoz képest a rendőrség további információkkal egyelőre nem szolgál. Ebből adódóan nem tudni, hogy az utasok mikor hagyhatják el a hajót, és azt sem, hová és mikor szállíthatják a balesetben érintett Heidelberget.

Mint a helyszínen megtudtuk, a Heidelberg kapitánya egy szlovákiai magyar férfi, aki 35 éves tapasztalattal rendelkezik a Dunán, a Budapest és Passau közötti utat is már több tucatszor végigjárta, és már csak egy éve lenne a nyugdíjazásig. A kihallgatások végéig sem a kapitány, sem az utasok nem léphetnek kapcsolatba a külvilággal.

A helyszínen lévőket az a kérdés foglalkoztatja leginkább, hogy a kisebb hajó hogyan kerülhetett egyáltalán este 10 után, a Duna közepére, abba a sávba, amit a szállodahajóknak és egyéb nagy járműveknek kijelöltek. A szállodahajó kapitány mindenesetre észre sem vette, hogy a hajó ütközött egy másikkal, a baleset után még két órát vezette a hajót, majd éjfélkor leváltották és elment aludni. Csak ébredés után tudta meg, hogy a hajó korábban balesetet szenvedett.

Szintén egy szállodahajó okozta a Hableány-tragédiát is öt évvel ezelőtt: a Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött, és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27-en meghaltak, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Az ügyben több per is zajlik párhuzamosan, idén februárban milliárdos kártérítést ítélt meg a bíróság a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozóinak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!