Milliárdos kártérítést kapnak a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozói

2024. február 28. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán milliárdos kártérítést ítélt meg a bíróság a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozóinak – írja a Hvg.

A valaha volt legnagyobb sérelemdíjért folyó perben 78-an jelentettek be kárigényt, összesen 4,3 milliárd forintos értékben, ebből a bíró 1 milliárd 825 millió forintos kártérítést tartott jogosnak. Van, aki ötmilliót kap, más 80 milliót. A Viking Cruises AG-nek és a Panoráma Decknek 15 napon belül kell kifizetnie a megítélt összeget.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött, és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27-en meghaltak.

Több per is zajlik párhuzamosan. Tavaly szeptemberben első fokon öt és fél év fogházra ítélte a bíróság a Viking Sigyn kapitányát. Az ukrán állampolgárságú 68 éves Jurij C.-t vízi közlekedés gondtalan veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek a bíróság.

Januárban vallomástétellel folytatódott annak a hajónak a kapitányának az ügye, amelyik a Viking Sigyn mögött pár száz méterrel haladt a tragikus napon. Topal F.-et segítségnyújtás elmulasztásának vétségével vádolták. Az idős, ukrán állampolgárságú férfi a vádirat szerint látta a Hableány vízben fuldokló utasait, mégis elhaladt mellettük az általa vezetett Viking Idun szállodahajóval. A korábbi hajóskapitány vallomásában azt állította, nem látott jól az esőtől, ezért nem segített a Hableány utasain.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!