Parragh László: Az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú munkaerő importja lenne, de elfogyott

2024. május 14. – 20:47

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország energiaforrásban, nyersanyagban szegény, ami rendelkezésére áll a magyar gazdaságnak, az „a víz, illetve az emberi erőforrás, a humán tőke” – mondta Parragh László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, ahol többek között az akkumulátorgyártás felfuttatásáról, annak vonzatairól beszéltek.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint „a magyar gazdaságnak minden mást importálnia kell. Ezért kulcskérdés, hogy a hozzáadott érték növelése hogyan fog alakulni.”

„Ki adja a hozzáadott értéket, honnan lesz hozzá dolgozó? – kérdezte Rónai Egon. – Jön az import? Hozzuk be a munkásokat idénymunkára, tartósabb munkára, jönnek a Távol-Keletről?”

„Kétségtelen, hogy láthatóan fogy a munkaerő, ahogyan a korosztályok idősödnek, egyre kevesebb munkavállalóval kell számolnunk” – kezdte Parragh, elismerve, hogy a munkaerő importja elkerülhetetlen:

„Az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású munkaerő importja lenne, de hát ez is kifogyott, a Balkán kifogyott, Ukrajna munkaképes lakosságának jó része elmenekült, marad a Távol-Kelet, ahol a vallás azért szerencsére visszafogottabb, mint a keményebb arab országokban.”

Arra kevés esélyt lát, hogy a nyugaton dolgozó magyarok százezreit haza lehetne csábítani, mert ha itthon 10-20 százalékkal emelkedik a bér, „akkor az osztrákok is emelnek” – mondta. Igaz, Magyarország egyébként is kevés eséllyel kelhetne versenyre a fizetésekkel, hiszen a közepes jövedelmű országok csapdájának tüneteit mutatva épp az olcsóbb fizetéseket kínálhatja előnyként a külföldi beruházóknak. Így maradnak az alacsonyabb fizetések és az egyre több importált munkás.

„Lehet olyan álmokat kergetni, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát, meg hasonlók, de a realitásból kell kiindulni, és ahhoz kell igazodni.” Ezt az MKIK elnöke korábban is mondta, szembemenve a kormánnyal, de már tavaly is közölte: „Nem az a valós veszély, hogy mikor érjük utol Ausztriát, hanem az igazi kockázat az, ha Románia előzi meg Magyarországot” – ami bizonyos makrogazdasági mutatókban már meg is történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!