Románia ellépett, Horvátország beérte Magyarországot az átlaghoz mért uniós GDP-listán

2024. március 26. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eurostat keddi gyorsbecslése alapján a 2023-as magyar bruttó nemzeti össztermék vásárlóerő-paritáson számolva az uniós átlag 76 százalékán állt. Ezzel a 27 tagállamból a 22. helyen állunk a szintén 76 százalékos Horvátországgal együtt.

A tavalyi számokkal összevetve Magyarország ugyanannyi százalékot ért el, mint 2023-ban. Az akkor még szintén 76 százalékos, a kerekített adatoknál holtversenyben 21. Románia a 2023-as becslés szerint 79 százalékon áll, így Magyarország elé került. (A tavalyi gyorsbecslés után kiadott részletesebb adatok alapján már tavaly is beelőzött.) Két éve még Portugáliával voltunk nagyjából egy szinten, a dél-európai ország az akkori 75-ről mostanra 83 százalékra zárkózott fel.

Az adatok szerint az átlag alattiak nagy része 2022-höz képest közeledett a 100 százalékhoz (például a horvátok 73 százalékról jöttek fel 76-ra), a görögök és az olaszok maradtak a tavalyi szinten, a baltiak viszont lejjebb csúsztak. Az átlag felettiek közül csak az utolsó két tagállam, Franciaország és a kis gazdasági súlyú Málta javított, a többiek nagyrészt rontottak a tavalyi eredményükön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!