Dulakodtak, egymás zászlóit tépkedték kínai és Tibet-párti aktivisták a Gellért-hegyen – videó

2024. május 9. – 14:56

Dulakodtak, egymás zászlóit tépkedték kínai és Tibet-párti aktivisták a Gellért-hegyen – videó
Fotó: Molnár Zoltán / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután összetűzésbe kerültek a Tibetet Segítő Társaság tagjai és kínai aktivisták az Erzsébet híd budai hídfőjénél.

A Tibetet Segítő Társaság tagjai a reggeli Gellért-hegyi akciójuk után a Gellért-hegy oldalán található gyaloghídra feszítettek ki egy tibeti zászlót. Szinte azonnal megjelentek a kínai aktivisták is, akik kínai zászlókkal takarták ki a tibetit. Nem sokkal később pedig megérkeztek a rendőrök is, akik sorfallal próbálták megakadályozni, hogy dulakodás alakuljon ki a két csoport között. Ez nem mindig sikerült, a lenti videó egy ilyen egymás zászlaját tépkedős affér után készült:

A híd nagy részét délután fél három körül kínai zászlók foglalták el, kisebb részét egy tibeti zászló, illetve egy molinó, rajta a felirat: „Dictator Xi Jinping Your Time Is Up. Free Tibet”, azaz „Hszi Csin-ping diktátor, az időd lejárt. Szabad Tibet”.

Fotó: Molnár Zoltán / Telex
Fotó: Molnár Zoltán / Telex

Az egyik Tibet-párti aktivista, a New Yorkban élő, Hszi miatt Budapestre látogató aktivista, Chemi Lhamo megafonba kiabálta, hogy Hszi diktátor, menjen haza, és „China out”.

Amikor tudósítónk a helyszínen járt, rövid időre ismét dulakodás alakult ki a két csoport között, miután az egyik Tibet-párti aktivista kitépte a tibeti zászlót kitakaró kínai zászlót egy kínai aktivista kezéből. Válaszul a kínaiak letépték a Tibetet Segítő Társaság molinóját. A rendőrök gyorsan szétválasztották őket.

A vörös sapkát viselő kínai aktivisták mozgalmi dalokat énekeltek, és hangszóróból is zenét játszottak le, hogy megzavarják a Tibet-párti aktivisták beszédeit.

Mindeközben a híd alatt, az út mellett egyre nagyobb kínai ellentüntető csoport kezdett el gyülekezni, a gyaloghídra délután három óra körül több kínai tüntetőt már nem engedtek fel a rendőrök, nem sokkal később pedig két irányba mindkét csoportot elkezdték leszorítani a hídról.

Fotó: Molnár Zoltán / Telex
Fotó: Molnár Zoltán / Telex

Hszi Csin-ping kínai elnök Franciaország és Szerbia után érkezik Magyarországra, programjaiból a nyilvánosság keveset láthat, de útlezárásokból sokan érezni fogják, merre jár. A látogatás ellen a Tibetet Segítő Társaság is tiltakozik. A társaság szerda este egy tibeti zászlót rögzített a Gellért tér fölé magasodó Gellért-hegyi kereszt lábánál lévő kerítésre, amit néhány perccel később már el is takartak egy kínai zászlóval. A kínaiak egészen addig kint tartották a zászlójukat, amíg Hszi konvoja el nem haladt előttük.

A Várban már Hszi érkezése előtt is vörös sapkás szimpatizánsok várták az elnököt molinókkal és zászlókkal. A kínai kommer koma rajongói ügyelnek arra is, hogy senki ne feszíthessen ki ujgur vagy tibeti zászlót Hszi Csin-ping útvonalán, és még az EU-s zászlókat kihelyező momentumos Tompos Márton is összetűzésbe keveredett velük.

Hszi Csin-ping kínai elnök szuperhatalmi politikájával sokan nem értenek egyet. Az egyet nem értők egy jelentős rétegét a Kínában élő, erőteljes eszközökkel asszimilálódásra késztetett kisebbségek adják, mint például a tibetiek. A tibetiek ügyével szimpatizáló sok szervezet is létrejött globálisan, Magyarországon például a Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ működik, ami a Városháza téren tart többnapos, sátras-kitelepülős demonstrációt Hszi Csin-ping magyarországi látogatása alatt. Hendrey Tibor, a társaság alapító elnöke a Telexnek is nyilatkozott, a társaság tiltakozásáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!