Kitűztek egy tibeti zászlót a Gellért-hegy kőkeresztjéhez, azonnal megjelentek azok, akiknek ez nem tetszett

2024. május 8. – 22:25

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este nyolc körül, nem sokkal Hszi Csin-ping kínai elnök érkezése előtt Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke egy tibeti zászlót rögzített a Gellért tér fölé magasodó Gellért-hegyi kereszt lábánál lévő kerítésre.

A kereszt akkor így nézett ki:

Fotó: Olvasónk / Telex
Fotó: Olvasónk / Telex

A zászló felkerülése után néhány perccel meg is jelentek az ezért felelős kínaiak, akik egy kínai zászlóval takarták el a tibeti zászlót.

Íme:

Fotó: Olvasónk / Telex
Fotó: Olvasónk / Telex

A kínaiak egészen addig kint tartották a zászlójukat, amíg Hszi konvoja el nem haladt előttük. Az akció után Hendrey Tibor a Telexnek azt mondta: aznap háromszor is igazoltatták a helyszínen, harmadszor éppen akkor, amikor a konvoj elhaladt a téren. Volt nála egy másik tibeti zászló is, a konvoj elhaladtakor ezt akarta lobogtatni, de a rendőrök nem engedték neki. Egy olvasónk nem vett részt az akcióban, de videózta az igazoltatást, ezért a rendőrök őt is igazoltatták a helyszínen. Hendreyék tiltakozásáról itt írtunk bővebben.

Egy másik olvasónk szerint a rendőrök a kínaiakat nem igazoltatták. Megkerestük ezzel kapcsolatban a BRFK-t, akik azt írták: „az Ön által említett esettel összefüggésben intézkedési kötelezettség nem merült fel. ”

Ehhez hasonló történt nem sokkal korábban az Erzsébet hídon, ahol Tompos Márton momentumos parlamenti képviselőt piros sapkás kínaiak vették körül, amikor EU-s zászlót próbált kitűzni Hszi érkezése előtt.

Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára és Kína elnöke szerda este érkezett Magyarországra. A kínai-magyar gazdasági kapcsolatokról szóló cikkünket itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!