Keveset láthat a nyilvánosság a kínai elnök látogatásából, de az útlezárásokból érezni fogja

2024. május 8. – 17:15

Másolás

Vágólapra másolva

A pontos programja sem ismert a kínai elnök szerda este kezdődő budapesti látogatásának, a kormány a sajtó jelentős részét is igyekszik távolabb tartani Hszi Csin-pingtől, aki péntekig marad a fővárosban párizsi és belgrádi látogatása után.

„A kínai elnök állami látogatásának kizárólagos magyarországi közvetítője az MTVA” – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán délelőtt a Telexszel, nem sokkal azután, hogy a Miniszterelnökség azt ígérte, küldik a programot Hszi Csin-ping látogatásáról. Havasi Bertalan üzenete alapján azonban világossá vált, hogy a világ India után már csak második legnépesebb országának, az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb gazdaságának vezetője szerda este kezdődő, kétnapos látogatása során csak korlátozottan sajtónyilvános események lesznek.

A Külügyi és Külgazdasági Minisztériumnál (KKM) már áprilisban érdeklődtünk a látogatásról, a megvitatandó témákról, de a minisztérium nem reagált a megkeresésre. Érdeklődtünk a Miniszterelnökségnél, de ezen kívül küldtünk kérdéseket

  • a Miniszterelnöki Kabinetirodának,
  • a Köztársasági Elnöki Hivatalnak,
  • Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének.

De érdemi tájékoztatást nem kaptunk. Megpróbáltunk plusz információkhoz jutni a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól és a kínai nagykövetségtől is. A látogatás előtti napokban újfent küldtünk kérdéseket a KKM-nek is.

A Sándor-palotából szerdán érkezett tájékoztatás szerint hétfőn lezárultak a regisztrációk, ám nem derült ki, hogy ezek milyen sajtóeseményekre vonatkozhattak, ha Havasi üzenete szerint a kínai elnök látogatásának kizárólagos magyarországi közvetítője az MTVA.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) még múlt hét végén válaszolt, amiben a látogatás tényét elismerte, és általánosságban szólt a védelmi feladatokról. „A belügyminiszter kijelölése alapján a Terrorelhárítási Központ (TEK) látja el a személyvédelmi feladatokat a 2024. május 8–10. között Budapestre utazó kiemelten védett személy, Hszi Csin-ping a Kínai Népköztársaság elnöke, látogatása során. A védelem kiterjed a védett személy életének, testi épségének megóvására, tartózkodási helyének védelmére, közlekedési útvonalára, részvételével lebonyolított hivatalos programok helyszínére, hivatalos programja során egészségügyi ellátás biztosítására.”

Amit az információhiány ellenére a rendőrségi lezárások alapján tudni lehet, az az, hogy a kínai elnök várhatóan szerda este 8 óra körül érkezik Szerbia felől a budapesti repülőtérre. A rendőrség által közölt tervezett útlezárások alapján a repülőtérről a kínai elnök a budai Vár felé tart majd. Az útlezárások szakaszosak lesznek, de csütörtökön a XV. kerületi Neptun utca egy szakaszán ez reggel 6-tól 17 óráig fog tartani, ott, ahol egy kínai két tannyelvű iskola is működik.

A forgalmi korlátozásokról itt olvashat részletesen. Fokozott rendőri ellenőrzés is lesz Budapesten szerdától péntekig.

A belgrádi útról és arról, hogy mit jelent Szerbiának az egyre erősebb kínai jelenlét, ebben a cikkünkben olvashat. A Magyarországot érintő kínai tervekről pedig ebben az elemzésünkben írtunk. A kínai elnök Párizst, Belgrádot és Budapestet érintő látogatásának jelentőségéről előzetesen itt írtunk.

Hogy Magyarországon miről tárgyalnak a felek, arról hivatalosan nem tudni, Gulyás Gergely is csak későbbi tájékoztatást ígért, amikor a május 8–10-re tervezett látogatás tényét a Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte az április 25-i kormányinfón. Szijjártó Péter hétfőn arról beszélt, hogy a látogatás során tizenhat megállapodást már biztosan alá fognak írni a felek, két másikról még egyeztetés folyik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!