Az adatvédelmi biztos is vizsgálatot fontolgat a Magyar Péterről kiszivárogtatott állítólagos mentős jegyzőkönyv miatt

2024. május 5. – 21:11

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálatot indíthat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) annak kiderítésére, hogy valóban történt-e adatvédelmi incidens azzal az állítólag az Országos Mentőszolgálattól származó jegyzőkönyvvel kapcsolatban, amelyet a Bors szombaton hozott nyilvánosságra, nyilatkozta az RTL Híradónak Péterfalvi Attila a hatóság elnöke.

A Hajdú Péternek adott interjúban a volt igazságügyi miniszter egy olyan tavaly februári esetről beszélt, amikor mentőt hívott férjéhez, mert attól félt, hogy gyógyszer-túladagolással öngyilkosságot kísérelt meg. Magyar az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott a Telexnek, hogy a bulvárlapban a Varga által mondottak alátámasztására nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvek nem is létezhetnek, ezért feljelentést tesz a Bors, illetve az Országos Mentőszolgálat ellen.

Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy az irat készítői arra sem figyeltek, hogy bejelentőként a volt felesége nevét tüntessék föl, hogy az alátámassza, amit Varga Hajdú Péter Frizbi TV című műsorában mondott, hiszen a dokumentumon a részleges kitakarás ellenére az látható, hogy a bejelentő egy bizonyos Dr. …. Péter, de az is szerepel benne, hogy a mentőt végül lemondták, mert a beteg ismeretlen helyre távozott.

Péterfalvi Attila az RTL-nek nyilatkozva azt mondta, mérlegelik, hogy indítanak-e hivatalból eljárást. Az esetleges hatósági vizsgálat célja az lehet, hogy eldöntsék, az adatkezelés az európai uniós vagy a magyar jogszabályoknak megfelelően történik-e. A következő kérdés pedig az lehet, hogy a sajtóban megjelent jegyzőkönyv-forma valós-e, illetve hogy ki rendelkezhetett vele, vagyis miként juthatott el a sajtóhoz.

Az esetlappal kapcsolatban megkerestük az OMSZ szóvivőjét. Győrfi Pál közölte: „Az Országos Mentőszolgálat a betegdokumentációt az adatvédelmi szabályok szigorú betartásával kezeli, illetéktelen személynek, például érdeklődő újságírónak soha nem szolgáltatja ki.

Ennek alapján természetesen arra sem adhatok választ, hogy a sajtóban megjelent dokumentum adattartalma milyen esetre, mely személyre vonatkozik.”

A dokumentáció a mentőellátást követően az EESZT rendszerébe kerül, ahol megfelelő jogosultság esetén a beteg, a törvényes képviselője vagy másik, illetékes egészségügyi ellátó hozzáférhet. Kunetz Zsombor egészségügyi elemző úgy látja, különösen védett személyes adatok szivárogtak ki. A szakértő szerint „amennyiben egy ilyen cselekmény, akár egy politikai kampány közepén, akármikor megtörténik, abban a pillanatban az egész egészségügyi ellátórendszerben való hit sérülhet, hiszen holnap bárkiről kiderülhet, hogy alkoholista, nemi beteg, pszichiátriai kezelés alatt állt valamikor”. Hozzátette, a mentőszolgálat vezetőségének le kell mondania, ha kiderül, hogy tőlük szivárgott ki a dokumentum.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!