A Bors a mentők esetlapjára hivatkozva arról ír, hogy Magyar Péter a felesége előtt gyógyszermérgezést szimulált – Magyar feljelentést tesz

2024. május 4. – 20:06

Másolás

Vágólapra másolva

"Természetesen feljelentést teszek a cikket jegyző ‘újságíró"’ és a lap felelős szerkesztője ellen" – közölte a Bors Online oldalán megjelent cikk után a Telexszel Magyar Péter, miután a Bors Online arról írt, hogy Varga Judit tavaly februárban kihívta a mentőket otthonukba, attól tartva, hogy férje gyógyszer-túladagolással öngyilkosságot kísérelt meg, ám a riasztás után Magyar Péter megvallotta, hogy csupán szimulált, majd a mentők kiérkezése előtt távozott otthonról. Minderről a volt igazságügyi miniszter korábban beszélt is Hajdú Péternek adott interjújában.

Újdonságot az jelent, hogy a Bors erről az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kiérkezésekor készült esetlapot is bemutatta cikkében. Azt azonban, hogy az esetlap honnan került a lap birtokába, egyelőre nem tudni.

A Bors Online szerint 2023. február 19-én érkeztek ki a mentők, a bejelentés alapján gyógyszermérgezés gyanúja miatt, az ellátás azonban elmaradt, mert „a beteg ismeretlen helyre távozott”.

Egy esetlap – amennyiben valódi – az OMSZ-tól függetlenül is kiszivároghat. Az adatlap ugyanis az OMSZ mentőjárművein lévő intelligens terminálra bevitt adatokból áll össze, majd felkerül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT), ahonnan az adat gazdája – a páciens – is hozzáfér, illetve bizonyos feltételek között láthatja azt az arra felhatalmazott egészségügyi személyzet. Az adat gazdája láthatja azt is, hogy kik nézték meg az adatait.

Igaz, a páciens adataihoz hozzájuthat az is, aki ismeri az érintett személy ügyfélkapujának belépési adatait.

Magyart a történet a jereváni rádióra emlékezteti

Magyar Pétert arról is kérdeztük, hogy járt-e kint mentő az otthonánál a Bors által bemutatott esetlapon megadott napon, valamint, hogy mit gondol a Varga Judit Által Hajdú Péternek adott interjúról, amelyben Varga Judit említést is tett erről az esetről, azt állítva, hogy Magyar a mentők kihívása után megvallotta, hogy szándékosan keltette az öngyilkosság látszatát.

Magyar írásban adott válasza erre részletesen nem tért ki, de közölte, hogy az esetlap nem is lehet igazi. Válaszában a valótlan hírek 20. századi anekdotikus jelképét, a jereváni rádiót idézte fel:

“Nem Jerevánban, hanem Tbilisziben. Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat. És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

Még arra sem figyeltek, hogy a bejelentőhöz ne az én nevemet írják, hanem a volt feleségemet, ahogy a sztori szólt."

Az utóbbi mondat jelentősége abban áll, hogy a Hajdú Péternek adott interjúban varga Judit arról beszélt, hogy a mentőket ő hívta ki – ebből következően kézenfekvő lenne, hogy az esetlapon bejelentőként az ő nevének kellene állnia, ennek ellenére a Bors által közölt lapon – a vezetéknév kisatírozásával – “Dr ….. Péter” neve olvasható.

Az OMSZ vizsgálja az esetet

Az esetlappal kapcsolatban megkerestük az OMSZ szóvivőjét. Győrfi Pál közölte: "Az Országos Mentőszolgálat a betegdokumentációt az adatvédelmi szabályok szigorú betartásával kezeli, illetéktelen személynek, például érdeklődő újságírónak soha nem szolgáltatja ki.

Ennek alapján természetesen arra sem adhatok választ, hogy a sajtóban megjelent dokumentum adattartalma milyen esetre, mely személyre vonatkozik.

A dokumentáció a mentőellátást követően az EESZT rendszerébe kerül, ahol megfelelő jogosultság esetén a beteg, a törvényes képviselője, vagy másik, illetékes egészségügyi ellátó hozzáférhet.

Ezen túlmenően a betegdokumentációt szintén szigorú adatvédelmi feltételek mellett rendőrségi, bírósági eljárás kapcsán is kikérhetik tőlünk, azt követően a dokumentum az iratanyag részét képezheti.

Az Országos Mentőszolgálat általi adatkezelés jelen esetre vonatkozó teljes szabályosságát vizsgálat keretében ellenőrizzük."

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!