Az NNI-től a NAV-hoz került a Lánchíd felújítása miatt indult nyomozás

2024. április 25. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

Átkerült a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz a Lánchíd miatti nyomozás, írja Budai Gyula országgyűlési képviselő a hivatalos Facebook-oldalán. Budai azt írja, a vesztegetés bűntette miatti ügyet a NAV „célszerűségi okokból” veszi át a Nemzeti Nyomozó Irodától.

Utóbbi Budai feljelentése alapján április 18-án rendelt el nyomozást vesztegetés bűncselekménye miatt. A feljelentés szerint a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. milliárdos tételben utalt a Sunstrike Kft.-nek, Vig Mór cégének, amit közvetítők útján juttatták vissza a Városházára. A mostani állapot szerint az ügyben a NAV fog nyomozni, ami november óta költségvetési csalás bűncselekménye miatt már nyomoz Vig Mór és társai ellen, írja Budai.

Budai a feljelentéskor a Facebook-oldalára kiposztolt videóban azt mondta, kapott egy levelet, ami fontos információkat tartalmaz a Lánchíd felújításával kapcsolatban. A képviselő a levelet csatolta is a feljelentéshez, és azt is elmondta a videón, hogy a levélíró információi szerint Vig Mór a Mammutba járt be elszámolni egy biztonsági cég irodájába, amely kapcsolatban áll az A-Híd Zrt.-vel. „Az elszámolás a biztonsági cég vezetőjével történt. A levélíró információi szerint ebből a pénzből jelentős összegek kerültek át a fővároshoz” – mondta a videón a képviselő.

Az A-Híd Zrt.-nél – és még 32 helyszínen – 2023 végén tartottak házkutatást az adóhatóság nyomozói. Ez a cég végezte a Lánchíd felújítását összesen 18,8 milliárd forintért. A NAV egy számlagyár ügyében nyomozott, ebben az ügyben előzetes letartóztatásba került Vig Mór, egy eltiltott ügyvéd. Az A-Híd Zrt. a Vig Mór tulajdonában álló Sunstrike Kft.-vel volt szerződéses kapcsolatban, és sajtóhírek szerint 1,4 milliárd forint értékben utalt pénzt Vig cégének, aki annak nagy részét magánszámlára, illetve ügyvédi letéti számlára helyezte, ahonnan a készpénzt valaki felvette.

Az Opten szerint a Vig Mór 100 százalékos tulajdonában álló Sunstrike 36 fővel dolgozik, fő profilja a filmgyártás. Úgy tűnik, hogy a cég az A-Híd megbízásából rövidfilmeket készített, például amikor bizonyos ATV-s, vagy Hír TV-s műsorokat szponzorált a cég. Vagyis az körvonalazódik, hogy az A-Híd a rövid építészeti spotok előtt és után hirdette magát, és közben lement egy építészeti rövidfilm.

A napokban jelent meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése a Lánchíd felújításának pénzügyi vizsgálatáról, erről részletesen ebben a cikkben írtunk. Nem sokkal a jelentés megjelenése után az A-Híd Zrt. közleményben reagált a hivatal megállapításaira, melyben visszautasította, hogy bűncselekményt követett volna el a Lánchíd felújítása során. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!