Kehi-jelentés a Lánchíd felújításról: további bűncselekmények lehetnek

Legfontosabb

2024. április 12. – 15:41

Kehi-jelentés a Lánchíd felújításról: további bűncselekmények lehetnek
A felújítás alatt álló Lánchíd 2022. nyarán – Fotó: BKK

Másolás

Vágólapra másolva

Kijött a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése a Lánchíd felújításának pénzügyi vizsgálatáról. A szervezet a rövid jelentésben hat megállapítást tesz, amelyekben összegzi, hány forintot utalt a fővállalkozó A-Híd Zrt. a kommunikációval foglalkozó Sunstrike Hungary Kft.-nek, és az átutalt összegnek mekkora részét vette fel szinte azonnal két ügyvéd. Az újdonság a jelentésben az eddig megismertekhez képest mindössze az átutalások száma és feltételezett időbeni összefüggése. Frissítés: Az A-Híd Zrt. közleményben reagált a hivatal megállapításaira, melyben visszautasította, hogy bűncselekményt követett volna el a Lánchíd felújítása során. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

  • Megállapítás 1: az A-Híd Zrt. a Lánchíd felújítására kötött szerződés után több mint 1,3 milliárd (egész pontosan 1 330 119 759) forintot utalt a Sunstrike Hungary Kft.-nek, amely cég ügyleteivel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást folytat.
  • Megállapítás 2: Az A-Híd Zrt. három alkalommal már a Lánchíd-szerződés előtt is utalt a Sunstrike Hungary Kft.-nek. A Kehi szerint ezek időben összefüggenek a közbeszerzési eljárás folyamatával, mert ezekből az első utalás az ajánlatbontás után egy héttel történt.
  • Megállapítás 3: összesen 1 545 064 719 forintot utalt a A-Híd a Sunstrike-nak.
  • Megállapítás 4: A Sunstrike a bevételeiből összesen 1 509 716 000 forintot utalt tovább két ügyvéd részére, akik közül az egyiknek a vele azonos épületben van irodája.
  • Megállapítás 5: A Sunstrike-nak átutalt összegből 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek. Az utalások és a készpénzfelvételek között időbeli
    összefüggés fedezhető fel.

Az ellenőrzési részjelentésben szereplő ügyletekkel kapcsolatban már nyomoznak, azonban a Hivatal megállapításai alapján további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet, áll a jelentés bevezetőjében.

A teljes jelentés innen letölthető. A vizsgálat adatbekérésen alapult. Az adatokat Budapest Főváros Önkormányzata, a BKK, a fővállalkozó A-Híd Építő Zrt., a Budapest Közút Zrt., valamint a kivitelezésben alvállalkozóként vagy al-alvállalkozóként résztvevő további 37 gazdasági társaság szolgáltatta.

Az ügy háttere: a nyomozás

A magyar építőipar meghatározó szereplőjénél, az A-Híd Zrt.-nél – és még 32 helyszínen – 2023 végén tartottak házkutatást az adóhatóság nyomozói. Ez a cég végezte a Lánchíd felújítását összesen 18,8 milliárd forintért. A NAV egy számlagyár ügyében nyomozott, ebben az ügyben előzetes letartóztatásba került Vig Mór, egy eltiltott ügyvéd.

Az A-Híd Zrt. a Vig Mór tulajdonában álló Sunstrike Kft.-vel volt szerződéses kapcsolatban, és sajtóhírek szerint 1,4 milliárd forint értékben utalt pénzt Vig cégének, aki annak nagy részét magánszámlára, illetve ügyvédi letéti számlára helyezte, ahonnan a készpénzt valaki felvette.

Az Opten szerint a Vig Mór 100 százalékos tulajdonában álló Sunstrike 36 fővel dolgozik, fő profilja a filmgyártás, írtuk. Úgy tűnik, hogy a cég az A-Híd megbízásából rövidfilmeket készített, például amikor bizonyos ATV-s, vagy Hír TV-s műsorokat szponzorált a cég. Vagyis az körvonalazódik, hogy az A-Híd a rövid építészeti spotok előtt és után hirdette magát, és közben lement valami építészeti rövidfilm a világ száz csodájáról.

A kisfilmek

Egy ilyen spot úgy nézett ki, hogy a filmecske előtt elhangzott, hogy „A jövőt építjük, a maradandó építészeti megoldások támogatója az A-Híd Zrt.” Amikor megnéztük a YouTube-on például ezt a videót, azt addig 12 ember látta, de persze lehet, hogy a tévében sokkal többeket el lehetett érni vele.

Sajtóinformációk szerint a Sunstrike-hoz beérkezett pénzből mintegy 900 millió forintnyi összeget már a beérkezésük napján továbbutalhattak a Vig Mórhoz köthető magán-, illetve ügyvédi letéti számlákra, majd rövid időn belül készpénzben felvehették őket. Állítólag az A-Híd Zrt. számlájáról 2020 novembere és 2022 júliusa között vándorolt át az 1,4 milliárd forint a Sunstrike Hungary Kft. számlájára.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy amennyiben az A-Híd 2022-ben például 21 milliárd forintos árbevételt és 2,7 milliárd forint veszteséget könyvelt el, akkor egy ekkora cég életébe hogy fér bele az, hogy két év alatt 1,4 milliárd forintot költsön ilyen filmek szponzorációjára. Vélhetően kevés néző kap ugyanis a reklám hatására a fejéhez, hogy „akkor építenék én ezzel az A-Híddal egy hidat.” A magyarázat ilyenkor mindig az általános imázsépítés, a reputáció növelése, vagy valami hasonló lehet, mindenesetre elég aránytalan az összeg.

Az A-Híd

A viszonylag fejlett magyar hídépítési ágazat állami kulcsvállalata az 1950-ben alapított Hídépítő Vállalat volt, később a cég francia érdekeltség lett, majd 100 százalékban magyar tulajdonba került. A később Híd Csoport néven ismert, több cégből álló vállalatbirodalom két legismertebb arca Apáthy Endre tulajdonos és Sal László operatív vezető volt sokáig. A csoportban volt egy A-Híd és egy V-Híd nevű cég is.

A mostani kormánypárti hírekben amolyan baloldali társaságként tűnik fel a cég. Ez annyiban helytálló, hogy régen valóban az MSZP-SZDSZ világ támogatójaként lehetett róluk hallani, de azért mindig voltak jobbos lábai is. Már régebben is kapcsolatba kerültek az Axon-Közgép fideszes világgal, majd később a Mészáros Lőrinc-féle építőipari konglomerátummal. A V-Híd cég Apáthytól át is került Mészároshoz.

Maga az A-Híd a Telex kérdéseire mindig azt deklarálja, hogy a cég nem gyanúsított vagy tanú, hanem – az A-Híd szóhasználatával – adatszolgáltató. A cég állítása szerint valós tartalma volt a Sunstrike-megbízásoknak, de nagyon azért nem kommunikál, nehogy rásüssék, hogy akadályozta a nyomozást.

A politika

A sajtóhírek nyomán a fővárosi Jobbik és a fővárosi Fidesz közösen kezdeményezett vizsgálóbizottságot a Lánchíd felújítása ügyében. Az nem lehet, hogy a főváros és a nemzet egységnek szimbólumát korrupció gyanúja lengje körül, fogalmazott az ügyben Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje. Az LMP is támogatta az ötletet: mivel a párt a korrupció minden formáját elítéli, ezért egyértelmű, hogy amennyiben annak gyanúja bármely szereplő oldaláról felmerül, akkor a jogi eljárásoknak helye van – közölték.

„Mi köze a Fővárosi Önkormányzatnak egy olyan nyomozáshoz, ami egy olyan cég irodájában volt (…), akivel mi ugyan szerződésben voltunk, de akinek ezer másik szerződése van? – reagált Karácsony Gergely az ATV-ben Brenner vádjaira – Fel voltam készülve arra, hogy a kampány rendkívül alacsony színvonalú lesz, de azért ilyen mélyre nem tudok lesüllyedni, hogy vitába szálljak ezekkel az érvekkel. Ez egy marhaság.”

Karácsony Gergelyék szerint a Lánchíd felújítása költségkereten belül maradva, a határidő előtt elkészült. „A 26,3 milliárd forint beruházási teljes költség helyett nem hogy túllépés nem volt, hanem 1,4 milliárd forinttal kevesebbet fizettünk ki” – tették hozzá. Kiemelték, hogy a közbeszerzés a Transparency International Magyarország értékelése alapján jogszerűen, átláthatóan és tisztességesen zajlott, emellett a projektet nemcsak állami hatóságok, hanem a finanszírozást biztosító Európai Beruházási Bank is folyamatosan ellenőrizte.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) februárban indított eljárást az ügyben. Gulyás Gergely egy februári kormányinfón kérdésre válaszolva érintette az ügyet, azt mondta, ki kell derülnie, milyen kapcsolat van az A-Híd és Karácsony között, van-e korrupciós eset. Nagyon nehéz azt elhinni, hogy a Városháza tudta és beleegyezése nélkül ez a korrupciós ügy megvalósulhatott volna – mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint erre a közbeszerzésre a Transparency International is rábólintott, példaértékűnek nevezte azt, „úgy tűnik, a Transparency a lopást kedveli”.

A vizsgálat áprilisra befejeződött, ez alapján mondta Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón, hogy a Lánchíd felújításával kapcsolatban készült Kehi-jelentés egyelőre azt igazolja, hogy komoly korrupció lengi körül a projektet.

Frissítés: A Transparency a közbeszerzési eljárást vizsgálta csak, a számlákat nem

A Transparency International (TI) Magyarország a Lánchíd felújítását végző építőcég kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást vizsgálta úgynevezett Integritás Megállapodás keretében, vagyis amint sor került a „győzteshirdetésre”, a megbízásuk véget ért, írta lapunknak a cég Gulyás kijelentésére reagálva. Hozzátették: szerepük arra korlátozódott, hogy a Lánchíd felújítására ajánlatot tevő cégeknek a felújítási munka elnyerésére szóló közbeszerzési eljárásban tanúsított magatartása, valamint az ajánlatokat bekérő BKK Zrt. és az ajánlatot tevő cégek kapcsolattartása, kommunikációja megfelelt-e a jogi előírásoknak.

Közölték még, hogy a közbeszerzési eljárás szabályossági monitorozása nem foglalja magában az ajánlatot tevő cégek más gazdasági szereplőkkel fennálló kapcsolatának és a szerződéseiknek a tételes vizsgálatát, erre ugyanis nincsen jogi lehetőség, fűzte hozzá a szervezet. A TI Magyarország szerint ha valóban történtek szabálytalan kifizetések, azt mélyen elítélik és remélik, hogy a hatóságok, tisztességes és alapos vizsgálat keretei között feltárják a történteket és elszámoltatják a felelősöket. Ilyenről azonban a Transparency International Magyarország a közbeszerzési eljárás vizsgálata során nem tudott, mert nem is tudhatott, amint a hatóságok is csak évekkel a közbeszerzési eljárás lezárása után fedezték fel a NAV által gyanúsnak tartott pénzmozgásokat, szögezték le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!