A Jobbik és a Fidesz közösen kezdeményez vizsgálóbizottságot a Lánchíd felújítása ügyében

2024. január 19. – 19:04

Másolás

Vágólapra másolva

Teljes az egyetértés Budapesten a Fidesz és a Jobbik-Konzervatívok között. A kormányzati média pár napja megírta, hogy házkutatást tartottak annál a cégnél, amely a Lánchíd felújítását is végezte. Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje ezt olvasva felszólította Karácsony Gergelyt, hogy állítson fel vizsgálóbizottságot az ügyben. A Fidesz pedig jelezte, hogy támogatja az ötletet.

„Az nem lehet, hogy a főváros és a nemzet egységnek szimbólumát korrupció gyanúja lengje körül.

– fogalmazott Brenner Koloman a pénteki sajtótájékoztatóján. Szerinte politikai vizsgálatra van szükség, hogy a budapesti polgárok végre tisztán láthassanak. Ha olyan tények látnak napvilágot, amelyek igazolják a gyanút, akkor a Jobbik politikusa szerint meg kell tenni a szükséges lépéseket. A Fidesz budapesti szervezete később Facebook-oldalán közölte: támogatják a Jobbik kezdeményezését a vizsgálóbizottság felállításáról.

Frissítés 19:45-kor: „Mi köze a Fővárosi Önkormányzatnak egy olyan nyomozáshoz, ami egy olyan cég irodájában volt (…), akivel mi ugyan szerződésben voltunk, de akinek ezer másik szerződése van? – reagált Karácsony Gergely az ATV-ben Brenner vádjaira – Fel voltam készülve arra, hogy a kampány rendkívül alacsony színvonalú lesz, de azért ilyen mélyre nem tudok lesüllyedni, hogy vitába szálljak ezekkel az érvekkel. Ez egy marhaság.”

A Lánchidat 18,8 milliárd forintért újította fel az A-Híd Zrt, a hidat tavaly augusztusban adták át. A Mandiner pár napja arról írt, egy több százmilliós számlagyárügyben szállt ki a céghez a NAV. Az eljárás középpontjában álló budapesti ügyvéd, Vig Mór november vége óta letartóztatásban van, a NAV Bűnügyi Főigazgatósága több százmilliós számlagyár működtetése miatt, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással gyanúsította meg.

Az A-Híd a Telexnek küldött reakciójában jelezte, hogy NAV tavaly novemberben végzett helyszíni ellenőrzést az A-Híd Zrt.-nél, két külső céggel kapcsolatos eljárás részeként. „Az A-Híd Zrt. mint adatszolgáltató a kért anyagokat, dokumentumokat azonnal és hiánytalanul a nyomozók rendelkezésre bocsátotta. (Az A-Híd Zrt. tehát a külső cégekkel kapcsolatos eljárásban adatszolgáltatást teljesített, az A-Híd Zrt. vonatkozásában tehát sem kihallgatásról, sem gyanúsításról nincsen szó.)” – írták, hozzátéve, hogy az eljárással érintett vállalkozásokkal az A-Híd Zrt.-nek nincs élő szerződése.

Bár fideszes sajtó és Wintermantel Zsolt is azonnal igyekezett egy Facebook-posztban Karácsony Gergely főpolgármesterrel rokonítani a vállalkozást, miután tudomást szereztek a házkutatásról, az A-Hídnak valójában fideszes kötődései is vannak, szedtük össze korábbi cikkünkben.

A cég mögött álló Apáthy Endre érdekeltségei már az első Orbán-kormány idején meghatározók voltak, ráadásul Apáthy egy Fidesz-közeli szolnoki vállalkozás, az Axon Vagyonkezelő felügyelőbizottsági, majd igazgatósági tagja is volt. Apáthy jobbkeze, az A-Híd vezérigazgatója, Sal László pedig 1999 és 2004 között a Közgép vezérigazgatójaként dolgozott. Igaz, a cégcsoportot 2002 és 2010 között sem hagyta el a szerencse, még a Demszky-féle fővárostól is kapott megrendeléseket. 2010 után pedig több projektben is Mészáros Lőrinc cégeivel dolgoztak együtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!