Karsai Dániel most még akkor sem választaná az eutanáziát, ha megtehetné

2024. április 19. – 06:55

Másolás

Vágólapra másolva

Karsai Dániel ALS-beteg alkotmányjogász most még akkor sem választaná az eutanáziát, ha engedélyezett lenne – írja a Népszava.

Karsai korábban pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. Magyarországon az aktív eutanáziát tiltják a jogszabályok. Az ügyét novemberben kezdte tárgyalni a strasbourgi testület, Karsai abban bízik, hogy májusban ítéletet hoznak.

Az alkotmányjogász nemrégiben tüdőgyulladást kapott, két hetet töltött kórházban, nemrég mehetett haza. A szakember április 3-án döntött úgy, hogy abbahagyja ügyvédi tevékenységét, és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából. Döntése az iroda működését és az Emberi Jogok Európai Bíróságán folyamatban lévő, élet végi döntések szabadságáról szóló ügyét sem érinti. A képviseletét továbbra is ellátják.

Most a Népszava újságírója látogatta meg lakásán. Karsai mindössze a nyakát és az egyik lábát tudja mozgatni, nyelni sem tud, így gyomorszondán keresztül táplálják. Elismeri, hogy a kórházban töltött napokon többször is érezte azt, elég volt. Napokon keresztül izomgörcsei voltak.

Most nincsenek fájdalmai, így ha engedélyezett lenne az eutanázia, akkor sem élne vele. Karsai Dániel többször is elmondta korábban, hogy az eutanázia engedélyezése csak egy lehetőség lenne neki és sok más gyógyíthatatlan betegnek, hogy maguk dönthessenek életük végéről.

Az alkotmányjogász nem fél a haláltól, és nem ez tölti ki a gondolatait, hanem az, hogy minél több időt töltsön a barátaival és a szeretteivel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!