A Szuverenitásvédelmi Hivatal külföldi finanszírozást gyanít Magyar Péter mögött

2024. április 18. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal, mert a gyanújuk szerint „külföldről finanszírozzák” Magyar Péter mozgalmát. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a Magyar Nemzetben csütörtökön megjelent, „Magyar Péter mögött Bajnai Gordon elhíresült cége áll” című cikk miatt indították a vizsgálatot.

Az írás szerint „ugyanaz a külföldi és magyar szereplőkből álló érdekkör és kapcsolati háló”, amelyik a 2022-es országgyűlési választások előtt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát támogatta és „megpróbálta a magyar törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat”, valamint több európai uniós kampányban is aktív szerepet vállalt, jelenleg ismét a magyar választásokat „vette célba”. A cikk állítása szerint az érdekkör céghálójának tagjaival szemben több büntetőeljárás is folyamatban van. „A vizsgálatot az ügy feltárásáért indítja a Szuverenitásvédelmi Hivatal” – zárul a hivatal közleménye.

A nemrég létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal feladata, hogy a „külföldi beavatkozásra utaló folyamatokat” vizsgálja. Hogy mi számít pontosan annak, az kérdéses, de azt is tágan lehet értelmezni, hogy kit is vizsgálhatna majd ez a hatóság: a „demokratikus vita, az állami társadalmi döntéshozatali folyamatok befolyásolására irányuló dezinformációs tevékenységet” a jogalkotó kénye-kedve szerint értelmezheti majd. Arról, hogy egyáltalán milyen szereplőkre vonatkozik az új törvény (pl. van-e félnivalója a sajtónak), a kormány az új szabály belengetése óta ködösít. Orbán Viktor egyik rádióinterjújában viszont egyértelműen úgy fogalmazott, hogy a sajtó miatt van szükség a szuverenitásvédelmi törvényre. A hivatal vezetőjének Lánczi Tamást, Orbán volt beszédíróját nevezték ki.

A vizsgálatra reagált Magyar Péter, aki a Facebook-oldalán azt üzente Lánczi Tamásnak, hogy várja a hívását. „Örülök, hogy megdolgozol a pénzedért. Javaslom, hogy a Fideszt is keresd meg, akár az Állami Számvevőszék elnökével (havi 6,5 millió forint) közösen és érdeklődjetek náluk, hogy évente hány milliárd forintot költenek 2015 óta az amerikai kampányguruknál, a gyűlölet propaganda mestereinél, illetve, hogy Orbán Viktor hogyan avatkozik be magyar adófizetői milliárdokkal szinte az összes balkáni választásba, de még a franciába is. Várom a hívásodat” – írta.

A Magyar Nemzet szerző nélküli cikkében említett Datadat Professional Kft. ügyvezetője, Szigetvári Viktor közleményben utasította vissza a Magyar Nemzet állításait. „Szemben a Magyar Nemzet ma megjelent hazug állításával, sem a Datadat Professional Kft., sem a korábbi Datadat GmbH jogutódja nem áll üzleti kapcsolatban sem Magyar Péterrel, sem pedig más, hozzá kapcsolható párttal vagy egyesülettel. Minden más ezzel ellentétes állítás hazugság. Társaságainkat a propagandasajtó nem kereste ezen téves információ közlése előtt” – írta.

A 2022-es országgyűlési választás előtt a kormány és a kormánymédia is felkapta a Datadat ügyét, amely állításuk szerint illegális adatbázist hozott létre, erre alapozva pedig a baloldal a rendszerváltás utáni legsúlyosabb választási csalást követte el. Az Index mindenkit beelőzve indított cikksorozatot a Datadatról, melyben „Bajnai Gordon offshore csodafegyvereként” hivatkoztak rá, később pedig adathalászatról, kamuprofilokról, zavaros pénzügyi háttérről és a GDPR kijátszásáról is írtak a témában. A lap azt állította, hogy Bajnai Gordon mozgatja a szálakat a háttérben az egykori titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám által alapított és vezetett cégnél, ezt pedig később a teljes kormánymédia, sőt, a Fidesz is átvette. A bíróság szerint az Index feltételezéseken alapulva kötötte jogsértő cselekményekhez a Datadatot és az egykori politikusokat, és azt is hozzátették, hogy a lap úgy idézte a NAIH elnökét az ügyben, hogy még folyt az eljárás.

A Datadat röviden összefoglalva egy digitális cégcsoport, amely közéleti és politikai kampányokat támogat fejlett technológiákkal. A honlapon szereplő leírás szerint az eszközeikkel garantálni tudják, hogy az ügyfeleik a lehető legtöbb embert tudják elérni és a megfelelő üzeneteket el tudják juttatni a kívánt célközönséghez. Ehhez adatbázisokat építenek, ez azonban nem jelenti azt, hogy a tulajdonukban lennének a magyar választópolgárok adatai. A Datadat-csoport magyarországi leányvállalatának tulajdonosi körében ott van Ficsor Ádám, a Bajnai-kormány titokminisztere; Dessewfy Tibor, Bajnai és Gyurcsány Ferenc korábbi tanácsadója; Molnár István ügyvéd, Páva Zoltán üzlettársa; valamint Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Szigetvári Viktor, a már nem létező Együtt párt volt alapítója is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!