Saját pártjával is szembemenne a józsefvárosi MSZP-s képviselő, hogy összeálljon az ellenzéki szövetség

2024. április 18. – 17:53

Saját pártjával is szembemenne a józsefvárosi MSZP-s képviselő, hogy összeálljon az ellenzéki szövetség
Pikó András, Józsefváros polgármestere, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Camara-Bereczki Ferenc, a párt józsefvárosi képviselője – Forrás Camara-Bereczki Ferenc / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Már csak pár nap van a hivatalos kampányidőszak kezdetéig, de még mindig nem dőlt el, milyen formációban indul az ellenzék Józsefvárosban, ahol 2019-ben a függetlenként, de a pártok támogatásával induló Pikó András nagy meglepetésre le tudta győzni a Fidesz polgármesterét.

Pikó András úgy harangozta be a pártokkal kötött megállapodást, hogy a VIII. kerületben épül a legerősebb választási szövetség Budapesten. Csakhogy a jelek szerint az MSZP nem lesz benne ebben a szövetségben, pedig négy önkormányzati képviselőjük is van Józsefvárosban, és az egyik alpolgármester is MSZP-s. Ennek az az oka, hogy információink szerint Pikóék nincsenek megelégedve az MSZP-s képviselők elmúlt ötéves teljesítményével. Egyedül a négy év alatt megépülő 80 milliós zebrával ismertté váló Camara-Bereczki Ferenc Miklós újraindulását támogatnák a június 9-i önkormányzati választáson.

A konfliktus lényegében arról szól, hogy melyik pártnak hány egyéni jelöltje lesz. A Pikó-féle megállapodásban úgy osztották szét a 12 egyéni képviselőjelölti helyet, hogy négy jelölt személyéről a polgármester dönthetett, a maradék nyolc helyet a Józsefvárosban legerősebb két párt, a Momentum és a DK osztotta fel egymás között. Pikó azt szerette volna, ha az őt jelölő helyi civil szervezetnek, a C8 – Civilek Józsefvárosértnak és a szintén józsefvárosi kötődésű, Jámbor András-féle Szikra Mozgalomnak összesen három jelöltje legyen, míg a negyedik helyet az MSZP-s Camara-Bereczkinek ajánlotta fel. Ezt azt jelentette volna, hogy az MSZP csak egy jelöltet indíthat a meglévő három helyett. (A negyedik képviselőjük a kompenzációs listáról jutott be a képviselő-testületbe.)

Győztes csapaton ne változtass alapon az MSZP viszont mindhárom, 2019-ben győzni tudó jelöltjének újraindulásához ragaszkodik. Veres Gábor MSZP-s önkormányzati képviselő, a józsefvárosi MSZP elnöke úgy nyilatkozott, hogy egy képviselőjelölt mellett nincs értelme elindulniuk a választáson. A másik lehetőség, hogy mind a 12 egyéni választókerületben elindulnak, és saját polgármesterjelöltet is állítanak. „Mi abban reménykedünk, hogy a polgármester észreveszi, a jelenlegi álláspontjával nem nekünk árt, hanem Józsefvárosnak, és megállapodunk” – mondta Veres Gábor. A saját polgármesterjelölt belengetését akár burkolt zsarolásként is lehet értelmezni, mivel az MSZP korábban már bejelentette, hogy Pikó Andrást támogatják.

Az MSZP-nek múlt péntekig kellett választ adnia a polgármester ajánlatára. Úgy tudjuk, hogy a megadott határidőig nem reagáltak erre.

Egyáltalán nem mindegy, hogy az ellenzék milyen felállásban vág neki a júniusi önkormányzati választásnak. Pikó András győzelme csupán pár száz szavazaton múlt 2019-ben, és több egyéni körzetben is nagyon szoros volt a választás. A Fidesznek kedvezne, ha az MSZP több helyen is elindulna, mivel így megoszlanának az ellenzéki szavazatok. A 2019-es győzelem egyik kulcsa is az volt, hogy az ellenzék egyben indult a Fidesszel szemben.

A Fidesz közben mindent megtesz azért, hogy visszaszerezze a kerületet, ami egészen 2019-ig fideszes fellegvárnak számított. Hónapok óta azt sulykolják, hogy Pikóék „hajléktalangettót” csináltak a kerületből, mindent elborított a szemét és a mocsok.

Az MSZP kedden egy szerintük kompromisszumos ajánlattal állt elő. Ahhoz mindenképpen ragaszkodnának, hogy három jelöltjük legyen. Vagy úgy, hogy a 2019-ben győztes jelöltjeik megint elindulnak. Vagy csak két egyéni jelöltet indítanak, de cserébe kapnak egy befutónak tűnő helyet a kompenzációs listán, amivel szintén meglehet a végén a három darab MSZP-s képviselő. „Ilyen felállásban az MSZP-t támogató józsefvárosi szavazók nyugodt szívvel adhatják szavazataikat a folytatásra, a közös városvezetésre. Ilyenformán az MSZP kompromisszumot köt, így »csak« más kerületi erők hasonló kompromisszumára van szükség” – írta keddi nyílt levelében az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre.

Ebben a felállásban a többieknek le kéne mondani minimum egy, de akár két egyéni jelöltről is, és a kompenzációs listán helyet kéne csinálniuk az MSZP-nek. Megkérdeztük Pikó András stábját, hogy mit szólnak az MSZP ajánlatához. Válaszukban azt írták: „Nem kommentáljuk a kerületi MSZP lépéseit.”

Tovább bonyolítja az egyébként is szövevényes választási egyezkedést, hogy az MSZP-s Camara-Bereczki Ferenc Miklós szerdán egy saját javaslattal állt elő. Korábban az MSZP országos vezetéséhez hasonlóan ő is a közös indulás mellett kampányolt. Most viszont azt ajánlotta Pikó Andrásnak és a többi pártnak, hogy az ellenzék közös jelöltjeként nem MSZP-s színekben, hanem függetlenként indulna a 10. számú választókerületben, ahol öt éve legyőzte a Fideszt.

Szerinte az általa javasolt konstrukció biztosíthatja az ellenzék győzelmét Józsefvárosban. Camara-Bereczki ezzel gyakorlatilag szembemenne a pártjával, ami eközben azon dolgozik, hogy minél több jelöltje legyen a VIII. kerületben. A Telexnek erre azt mondta: lehet, hogy konfliktusa lesz emiatt a párt vezetéséből pár emberrel, de emiatt még nem fog kilépni az MSZP-ből, amire második családjaként tekint. Inkább a józsefvárosi MSZP újjáépítésén dolgozna a jövőben.

Különösen kiélezett lehet a választási küzdelem a Magdolna- és az Orczynegyedben, ahol Camara-Bereczki Ferenc Miklós indulna. Szerinte egy nehezen nyerhető körzetről van szó, mivel a Fidesz kifejezetten erős ezekben a városrészekben, de az ő személye lehet a garancia a győzelemre. 2019-ben is csupán 41 volt szavazat volt a Fidesz jelöltje és közte. Megkérdeztük a Momentumot és a DK-t is Camara-Bereczki ötletéről, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. Itt tartunk most, és ki tudja, milyen fordulatok jöhetnek még Józsefvárosban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!