Az MSZP megfúrná a józsefvárosi ellenzéki szövetséget, mert Pikóék nem kérnek az embereikből

Az MSZP megfúrná a józsefvárosi ellenzéki szövetséget, mert Pikóék nem kérnek az embereikből
A józsefvárosi önkormányzat ülése 2023. decemberében – Fotó: Huszár Boglárka / Józsefvárosi Újság

Másolás

Vágólapra másolva

Látszólag zökkenőmentes az ellenzék felkészülése a 2024-es önkormányzati választásra Józsefvárosban. Pikó András polgármester újraindulása már 2022-ben biztossá vált, a VIII. kerületben legerősebb két párt, a Momentum és a DK rögtön be is állt mögé. A 2019-es önkormányzati választás egyik legnagyobb meglepetését szállító egykori rádiós-újságíró Pikó múlt héten jelentette be, hogy az ellenzéki pártokkal megállapodtak a választási szövetségről, amiben új szereplőként az őt jelölő helyi civil szervezet, a C8 – Civilek Józsefvárosért és a szintén helyi kötődésű, Jámbor András-féle Szikra Mozgalom is helyet kapott.

A beharangozott ellenzéki szövetségen azonban máris repedések látszanak. Vagy Orbán Viktort idézve úgy is fogalmazhatnánk, az MSZP a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Van ugyanis egy bökkenő Pikó bejelentésével: a pártok felsorolásában csak a Momentum, a DK, az LMP és a Párbeszéd-Zöldek szerepel, a négy önkormányzati képviselővel rendelkező MSZP viszont kimaradt. Sőt, egyikük Pikó egyik alpolgármestere is jelenleg.

Pikó András posztjában volt még egy érdekes részlet. Úgy fogalmazott, hogy „azok a jelölő szervezetek, akik részt vettek a tárgyalásokon, közösen indulnak a 2024-es önkormányzati választáson”. Ezek szerint a MSZP nem is tárgyalt a többiekkel, legalábbis logikusan ez következik abból, hogy nincsenek benne a bejelentett választási szövetségben. Ennek tényét a Momentum is megerősítette. „Sajnos az MSZP-s kollégák ezeken a tárgyalásokon saját döntésükből nem vettek részt, de mivel sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Pikó Andrást támogatják, mi azt gondoljuk hogy támogatni is fogják, és nem veszélyeztetik a polgármester győzelmét” – írták megkeresésünkre. Úgy tudjuk, hogy az MSZP a tárgyalások első fordulójában még részt vett, de ez már január végén volt.

A Fidesznek kedvezhet, ha az MSZP nem áll be az ellenzéki szövetségbe

Az MSZP körüli feszültségek nem most kezdődtek Józsefvárosban. Már korábban is lehetett olyan híreket hallani, hogy Pikó András stábja nem elégedett az MSZP-s képviselők teljesítményével, és nem szeretnék, ha 2024-ben is indulnának. Egyedül a négy év alatt megépülő 80 milliós zebrával ismertté váló Camara-Bereczki Ferenc Miklós újraindulását támogatnák. (A helyi politikai viszonyokra jellemző, hogy az MSZ és a DK 2022-ben kilépett a Pikó-féle frakcióból, és együtt újat alakítottak.) Valószínűleg egy ideje már téma volt az ellenzéken belül, hogy a VIII. kerületben nem mindegyik MSZP-s képviselő kaphat lehetőséget az idei önkormányzati választáson. Legalábbis erre utal, hogy MSZP józsefvárosi szervezete tavaly októberben bejelentette, hogy 12 egyéni képviselőjelölttel és saját polgármesterjelölttel vágnak neki az önkormányzati választásnak, de készek tárgyalni. Akkor is elmondták, hogy ragaszkodnak a 2019-ben győztes képviselőik újraindulásához.

Az MSZP kavarásának azért van jelentősége, mert 2019-ben nagyon szoros volt az önkormányzati választás Józsefvárosban: Pikó András győzelme csupán 269 szavazaton múlt. Az ellenzék a 12 egyéni választókerületből tízben tudott győzni, amivel kényelmes többséget szerzett a képviselő-testületben. Azonban több helyen is csak pár tucat szavazat döntött az ellenzék javára. Az 5. számúban hét szavazattal nyert a közismert roma folklórzenész, emberi jogi aktivista és józsefvárosi önkormányzati képviselő, Balogh Lajos „Paci”, aki 2020-ban halt meg Covidban. Hasonlóan szorosan alakult a végeredmény az MSZP-s Camara-Bereczki Ferenc választókerületében, ahol 41 szavazat volt a Fidesz jelöltje és közte.

Ha az MSZP több választókerületben is saját jelöltet indítana, az a Fidesznek kedvezne, hiszen ezzel megoszlanának az ellenzéki szavazatok. A 2019-es győzelemnek is az volt az egyik kulcsa, hogy az ellenzék egyben indult a Fidesszel szemben. Ráadásul a Balogh Lajos „Paci” halála miatt kiírt 2022-es időközi választást már simán behúzta a Fidesz, ami szintén intő jel lehet az ellenzéki szövetség számára. Az MSZP szempontjából persze érthető, hogy miért ragaszkodnak a képviselőik újrázásához.

A június 9-i önkormányzati választás közeledtével az MSZP megpróbálta kész helyzet elé állítani Pikó Andrást és az ellenzéki szövetségi többi tagját. Február 15-én váratlanul bejelentették a Blaha Lujza téren tartott sajtótájékoztatón, hogy győztes csapaton ne változtass alapon mindhárom egyéniben győztes képviselőjüket újraindítják Józsefvárosban. „Felajánljuk a három egyéniben győztes képviselőnket a polgármesternek és egész Józsefvárosnak: Camara-Bereczki Ferenc Miklóst, Szili-Darók Ildikót és Czeglédy Ádámot, hogy újrázni tudjanak, újra egyéniben győzzék le a Fideszt, és biztosítsák a többséget a következő ciklusban is” – jelentette ki Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. A bejelentés része volt az is, hogy Pikó Andrást és a többi párt egyéni jelöltjeit is támogatják. Kunhalmi arról is beszélt, hogy az MSZP nyitott a tárgyalásra, hogy kiket indítson az ellenzék azokban a választókerületekben, ahol nem ellenzéki győzelem született öt éve. Ez ugye nem vonatkozik a saját jelöltjeikre, hiszen az MSZP azzal számol, hogy a jelöltjeinek most is lehetőséget kell kapniuk.

Úgy tűnik azonban, hogy Pikó András és a többi ellenzéki párt nem így gondolja. Két nappal az MSZP bejelentése után arról posztolt a polgármester, hogy „Budapest legerősebb választási szövetsége épül Józsefvárosban”, de az MSZP-t már akkor sem említette a formálódó választási megállapodás részeként. Igaz, hogy a Párbeszédet sem, de Pikó legutóbbi bejelentése alapján azóta sikerült velük megállapodniuk.

Pikó András megegyezne az MSZP-vel, a szocialisták jobb belátásra bírnák

Információink szerint a letárgyalt választási megállapodás úgy néz ki, hogy Pikó András dönthetett négy jelöltről, akik nagyrészt a civilek, azaz a C8 és a Szikra Mozgalom jelöltjei lesznek. A maradék nyolc helyről pedig a pártok dönthetnek. A Momentum és a DK úgy állapodott meg egymással, hogy egyaránt négy-négy jelöltet indíthatnak, amiből egy helyet a DK később átengedett a Párbeszédnek. A Momentum azt írta, hogy négy helyen, a Palotanegyed két körzetében, a Corvin negyedben, valamint a Századosnegyed-Kerepesdűlő választókerületben lesz jelöltjük. A DK-t is kerestük ez ügyben, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Józsefvárosban is elsősorban azok az ellenzéki képviselőjelöltek indulnak, akik öt éve is nyerni tudtak, hasonlóan azokhoz a budapesti kerületekhez, ahol 2019-ben az ellenzék került hatalomra. Így is lesznek változások Pikó András csapatában. Jelen állás szerint mindhárom MSZP-s képviselőt lecserélik, de a Momentumnál is lesznek változások. A hivatalos személy elleni erőszak miatt első fokon felfüggesztettre ítélt Szarvas Koppány Bendegúz helyett Oláh Józsefet indítanák. A kompenzációs lista összetételéről még tárgyalnak. A listát valószínűleg Pikó András vezeti majd, a további helyek sorsa pedig Momentum és a DK között dől el.

Úgy tudjuk, hogy a választási indulás körüli vita rendezésének érdekében Pikó András felajánlotta az MSZP-nek, hogy a civilek számára fenntartott négy képviselőjelölti helyből egyet átenged nekik. Ennek értelmében a 10. számú egyéni választókerületben Camara-Bereczki Ferenc Miklóst indítaná az ellenzék. Ebben a konstrukcióban az MSZP-nek is lenne legalább egy olyan egyéni jelöltje, aki esélyes a győzelemre és helyben ismert, népszerű politikusnak számít. Az MSZP-nek péntek éjfélig kell választ adnia, hogy elfogadja-e a polgármester ajánlatát. Praktikus okai is vannak a határidőnek: április 15-ig kell leadniuk a Nemzeti Választási Irodának a jelölőszervezetek listáját.

Megkérdeztük a történtekről az MSZP-t is. Válaszukban azt írták, villámcsapásként érte őket és elfogadhatatlannak tartják, hogy Pikó András nem támogatja mindhárom MSZP-s jelölt újraindulását. Szerintük mindannyian, illetve a kompenzációs listáról bejutott Veres Gábor végigdolgozta az elmúlt öt évet, de a polgármester egyszer sem jelezte, hogy problémája lenne a munkájukkal. Az MSZP szerint a polgármester egyoldalúan fel akarja bontani a 2019-es győztes szövetséget, de abban reménykednek, hogy jobb belátásra tér. „És elfogadja, hogy a nép által korábban megválasztott, újraválasztásra leginkább esélyes egyéni győztesek újraindulása minden józsefvárosi érdeke. Csak rajta múlik, hogy személyes helyosztót vagy a folytatás esélyét választja-e mindannyiunk számára.”

Arra nem reagáltak, hogy elfogadják-e Pikó András ajánlatát, vagy továbbra is ragaszkodnak mindhárom jelöltjük indulásához. Veres Gábor MSZP-s önkormányzati képviselő, a józsefvárosi MSZP elnöke nemrég úgy nyilatkozott a Józsefváros Újságnak, hogy ha nem számol az MSZP-s jelöltekkel a polgármester, akkor is el kell indulniuk a június 9-i választáson. „Elvégre mi egy politikai párt vagyunk, nem fogjuk feláldozni magunkat azért, mert a polgármesternek mások az elképzelései.”

Más meccs lesz, mint 2019-ben

Az MSZP az elmúlt hetekben végig azzal érvelt, hogy a győztes csapaton nem szabad változtatni. Ehhez képest Józsefvárosban az ellenzéki képviselőjelöltek majdnem fele újonc lesz. Pikó András erről azt mondta a Telexnek, hogy azért kell változtatniuk, mert „nem ugyanabban a meccsben vagyunk, mint 2019-ben”. Úgy látja, a Fidesz ezúttal nem fogja megtenni nekik azt a szívességet, hogy nem veszi őket komolyan, emiatt sokkal keményebb kampányra számítanak, mint 2019-ben. Ennek jelei már látszanak: a Fidesz egy ideje azzal kampányol, hogy Pikóék „csöveslágert” és „hajléktalangettót” csináltak a kerületből.

Pikó szerint az újabb választási győzelemhez intenzív terepmunkára lesz szükség. Minden egyes józsefvárosi választóhoz el kell jutniuk, amihez rengeteg erőforrás, önkéntesek és aktivisták kellenek. Ez volt az elsődleges szempont a képviselőjelöltek kiválasztásánál, ezért is bízik a helyben erős beágyazottsággal bíró C8 és a Szikra jelöltjeiben. „Ezt a kerületet nem lehet a Facebookon megnyerni.”

Annyiból is más a helyzet, mint öt éve, hogy akkor a Fidesz volt hatalmon Józsefvárosban, most pedig a civilek és az ellenzéki pártokból álló szövetség irányítja a kerület. „Most nem rohamozzuk a várat, hanem védjük.” A nyilvánosság előtt nem kívánta értékelni az ellenzéki képviselők eddig munkáját. Szerinte az ajánlata is azt mutatja, hogy nincs problémája az MSZP-vel. Annyit azért hozzátett: sajnálná, ha azon múlna a választási győzelem, hogy az egyik pártnak hány képviselőjelöltje lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!