A magyar népesség fogy, közben Balásy Gyula cégei milliárdokért hirdetik a családbarátságot

2024. április 17. – 08:40

A magyar népesség fogy, közben Balásy Gyula cégei milliárdokért hirdetik a családbarátságot
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár bemutatja a nagycsaládosoknak szóló autóvásárlási támogatáshoz tartozó Családbarát Magyarország feliratú matricát az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. május 24-én – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Idén akár hárommilliárd forintot költhet Balásy Gyula cégeinél az állam a családbarát Magyarország népszerűsítésére, illetve ezzel kapcsolatos rendezvények szervezésére, 2017 és 2023 közt viszont mintegy 15 milliárd forint értékű megbízást kaptak a nyíltan a Fidesszel szimpatizáló vállalkozó cégei, ráadásul ebben az időszakban szinte kizárólag Balásyék voltak az ezzel kapcsolatos pályázatok nyertesei, írja hosszú cikkében az RTL.

A megbízások egy része idén és a korábbi években is opciós jellegű, vagyis ezeket csak abban az esetben hívták, illetve hívják le, ha szükségessé válnak, így erre a hányadra a megrendelő Innovációs és Kulturális Minisztérium nem vállalt kötelezettséget. A cikkben kiemelik, hogy az összesítésben nem szerepel a Budapesti Demográfiai Fórum megrendezésére vonatkozó megbízás, amelyet szintén Balásy cégei nyertek el, összértéke pedig több mint 3,8 milliárd forint.

A nyilvánosan elérhető információk szerint a legnagyobb tételeket a családügyekkel aktuálisan foglalkozó tárcák összetett kommunikációs és rendezvényszervezési beszerzései jelentették. Ezen belül a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság 2014 és 2020 közt az Emberi Erőforrások Minisztériumának keretein belül működött, a minisztériumot 2018-ig Balog Zoltán, az államtitkárságot pedig Novák Katalin vezette.

Ő 2020-ban családokért felelős tárca nélküli miniszterként folytatta, majd 2022-ben pedig a Kulturális és Innovációs Minisztériumban hoztak létre családügyi államtitkárságot, és ez a szervezet kötött szerződést tavaly év végén Balásy cégeivel. Novák később köztársasági elnök lett, majd a közelmúltban belebukott a kegyelmi botrányba.

Nem csak minisztériumi megbízások érkeztek Balásy Gyuláékhoz a vizsgált időszakban, hiszen a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (későbbi nevén Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Kft.) nevű állami cégtől és érkeztek ilyenek a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül, amely Rogán Antal tárcája alatt működik.

A közelmúltban derült ki, hogy hűtlen kezelés miatt nyomoznak Balásy Gyula cégeinek egyes szerződései miatt, és bár nehezen megítélhető, hogy milyen célokat tűzött ki az állam az utóbbi években kommunikációra és rendezvényekre költött milliárdokkal, a Központi Statisztikai Hivatal 2022-re vonatkozó kimutatása szerint éppen Magyarországon fogyott az egyik legnagyobb mértékben a népesség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!