Kovács Gergely: Nem voltam benne biztos, hogy ilyen sima lesz

Kovács Gergely: Nem voltam benne biztos, hogy ilyen sima lesz
Kovács Gergely – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Örülünk a váratlanul jó eredménynek, izgultunk végig. Úgy tűnik, az működött, hogy az elmúlt öt évben ezer vagy kétezer emberrel kerültem kapcsolatba amiatt, mert segített nekünk, vagy mi nekik, vagy hoztak egy helyi ügyet, amit mi feldolgoztunk. Ez beválik” – mondta Kovács Gergely a Telexnek arról, hogy vasárnap megnyerte az ellenzéki előválasztást Hegyvidéken.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke 61,11 százalékot kapott, azaz összesen 3829 szavazatot. Mögötte a második helyre a civil Visi Piroska került 1276 szavazattal, a momentumos jelölt, Farkas Csaba pedig a harmadik lett 1161 szavazattal.

Az előzetes megállapodás értelmében így Kovács lesz a Fidesz–KDNP jelöltjének, Fonti Krisztinának a kihívója, valamint a 12 egyéni önkormányzati választókerületből 8-ban a Kutyapárt állíthat jelöltet. Rajtuk kívül már csak a Mi Hazánknak van saját jelöltje, Binder Csaba. Az LMP-s jelölt, aki az előválasztáson nem indult, Kovács győzelme után lépett vissza a jelöltségtől, épp Kovács Gergely javára.

Kovács azt is mondta, „nem volt benne biztos, hogy ilyen sima lesz” a győzelem, mert „erősen kampányoltak” a kerületben a többiek is: Kovács mellett Visi Piroska is azzal vádolta a Momentumot, hogy valamilyen korábbi petíciós adatbázist használva hívogatja a hegyvidéki ellenzéki választókat, majd névre szóló levelekkel is bombázza őket. A Kutyapárt aztán ki is posztolta azt a momentumos aktivistáknak szánt belsős eligazító dokumentumot is, amiben arra kérik a mozgósításban részt vevőket, hogy híreszteljék el azt Kovács Gergelyről, hogy még a júniusi választások előtt letartóztathatják, ezért kár rá szavazni. Bár utóbbiról a Momentum azt mondta, ők nem folytatnak lejárató kampányt, de azért „az kétségtelen tény – ami bármikor feljöhet egy-egy beszélgetésben, ha a XII. kerületi előválasztás szóba kerül – , hogy Kovács Gergelyt korábban már vitték el a rendőrök bilincsben”.

Kovács erről most azt mondta: „Tegnap láttam kért rendőrt, féltem is odamenni. Bár a kerületi rendőröket már kábé ismerem, többen is mondták, hogy rám szavaznak.” Egyébként kulturált kampányra számít, mert az elmúlt évekből úgy látta, hogy a hegyvidéki Fidesz „nem az a rogáni típusú működésű”: szerinte nem írnak róla lejárató anyagot a kerületi újságban, maximum nem adnak neki teret, és sorosozás sincs benne.

Az nem lepte meg, hogy az LMP-s jelölt, Kendernay János visszalépett a javára, mert eleve „nem látta, mit akart itt egészen pontosan, nagyon sok esélye nem lett volna, ahogy az LMP sem nagyon jeleskedett itt a kerületben”. Inkább az lepte meg, hogy Kendernay eleve bejelentkezett a polgármesterségért, úgy, hogy korábban nem a kerületben dolgozott – a 2021-es ellenzéki előválasztáson még a szigetszentmiklósi (Pest megye 8.) választókerületben indult képviselőjelöltként, de nem jött össze a győzelem.

Kovács azt is mondta, hogy bár még LMP-s jelölt volt, Kendernay pár nappal ezelőtt bejelentkezett passzivistának a Kutyapárthoz. Arra a kérdésre, hogy akkor mostantól számítanak-e rá a munkában, Kovács azt mondta, ezen még nem gondolkodott.

Nemrég az is kiderült, hogy az LMP főpolgármester-jelöltje, Vitézy Dávid is Kovács Gergelyre szavazott az előválasztáson. Meg is beszélték, hogy Vitézy segít majd neki a kerületi közlekedési program részletesebb kidolgozásában, mert ő is XII. kerületi lakos, aki egyébként már Kovács Gergelyre szavazott korábban is. Erről most Kovács azt mondta, ezt túlzás közös kampányolásnak nevezni. „Én nem mondtam róla semmit, ő meg csinált rólunk egy fotót.” A Kutyapárt elnöke szerint azt megköszöni Vitézynek, ha szakmailag tud neki segíteni, mert jó közlekedési szakembernek tartja őt.

A Kutyapártban tartja magát az a nézet, hogy nem közösködnek az ellenzékkel. Megkérdeztük Kovácsot, hogy akkor az most oké-e a tagságnak, hogy az LMP főpolgármester-jelölte segíti őt a programja kidolgozásában, mire azt mondta, szakmai dolgokban sosem volt ebből gond. De „nekem nem az kell, hogy Vitézy azt mondogassa, hogy szavazzanak rám”.

A választókerület országgyűlési képviselőjével, a momentumos Hajnal Miklóssal már „nem erőltetné annyira” az együttműködést, mert „nem látom, hogy tőle milyen szakmai melót tudnék becsatornázni”. És bár Magyar Péter egyszer azt mondta neki, szívesen kávézna vele, eddig ez sem történt meg. „Eddig bármilyen kerületi ember megkeresett, találkoztam vele” – mondta erről Kovács.

A XII. kerület az ellenzék számára Pokorni Zoltán idejében nehezen nyerhetőnek számított, őt 2006 óta már négyszer választották újra. A legutóbbi választáson a szavazatok 59,57 százalékával nyert. Pokorni viszont idén már nem indul újra, helyette az alpolgármesterét, Fonti Krisztinát indítja a Fidesz. Az viszont azért várható, hogy a következő hetekben Pokorni kampányolni fog Fonti mellett.

Kovács szerint „sok munka lesz legyőzni” Fontit. A következő hetekben szerinte inkább az lesz a dolga, hogy országosan segítsen a Kutyapártnak, menjen ő is más kerületekbe, településekre, és csak az utolsó párt hétben fókuszálna igazán Hegyvidékre. Arra a kérdésre, hogy azzal nem a saját esélyeit rontja-e, ha elhanyagolja a kerületét, azt felelte, van több száz fős helyi passzivista csapata, „nem kell mindent neki csinálnia”. De közben meg „Budapesten a Fideszt legyőzni ma már nem túl nehéz”.

A Kutyapárt tagságának többsége eleinte nem támogatta, hogy Kovács Gergely elinduljon a hegyvidéki előválasztáson, mert egyrészt attól tartottak, egy átverésre alkalmas szituációba kerülnek ezzel, másrészt ha belemennek egy előválasztásba, azzal a saját eddigi nézeteikkel mennek szembe, hiszen eddig egyértelműen az volt a központi mondás, hogy nem közösködnek az ellenzékkel. Emiatt Kovács Gergely és a másik társelnök, Döme Zsuzsanna lemondtak a társelnökségről, de miután a tagság bizalmat szavazott nekik, és azt is megszavazták, hogy Kovács indulhat az előválasztáson, végül mégis maradtak a pozícióikban.

Ezután készítettünk interjút Kovács Gergellyel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!