Türelmet kér a kormány, mert „szeretnék emelni a felsőoktatási béreket, de a háború miatt nem tudják”

2024. április 12. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

„A kormány szeretné a felsőoktatási béreket is emelni, de türelmet kérünk” – írja az MTI a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye alapján. Az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről kezdődött egyeztetés a KIM és az állami egyetemek képviselői között csütörtökön. Az államtitkárság az egyeztetésen arról beszélt, hogy az elmúlt években lépcsőzetesen emelte a béreket, azonban türelmet kértek arra hivatkozva, hogy „a mostani háborús időszakban rendkívüli kiadások terhelik az országot”.

A KIM továbbá azt is mondta, hogy idén bért emeltek a tanároknak, óvónőknek és ápolóknak is, ami „óriási költségvetési ráfordítást igényel”. A kormány korábban is többször hivatkozott Brüsszelre, szerintük ugyanis, mint mostani közleményükben írták, „Brüsszel és egyes nyugati vezetők háborúpárti politikája miatt a háború végét nem látni, ez az ország pénzügyi teherviselésére is kihat”.

Az államtitkárság szerint a fenntartói adatok alapján jelenleg egy egyetemi tanársegéd átlagosan havi 450 ezret keres, egy egyetemi adjunktus 550 ezret, egy egyetemi docens 800 ezret, az egyetemi tanárok pedig 1,2 millió forintot. A közoktatásban dolgozó 140 ezer pedagógusnak februártól átlagosan 32,2 százalékkal emelték a bérét. Bár a fizetésemeléssel nem volt mindenki elégedett, az mindenképp javította a pedagógusok mostanáig siralmas anyagi helyzetét. Hasonlóan siralmas azonban az egyetemi oktatók fizetése is, rájuk viszont nem vonatkozott a béremelés.

Az alapítványi egyetemeken ráadásul jellemzően jobban keresnek az oktatók, mint az állami intézményekben. Március végén több ezer egyetemi oktató követelt azonnali béremelést. Csütörtökön a felsőoktatási dolgozók a bérpapírjaikkal vonultak a minisztériumhoz, hogy Hankó Balázs államtitkárral tárgyaljanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!