A felsőoktatási dolgozók a bérpapírjaikkal vonultak a minisztériumhoz, hogy Hankóval tárgyaljanak

2024. április 11. – 20:52

Másolás

Vágólapra másolva

Bérpapírjaikkal vonultak a Kulturális és Innovációs Minisztérium épülete elé a felsőoktatási dolgozók – írja a 444.hu. Március 20-án feladtak egy nyílt levelet Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkárnak, amit 3000 dolgozó írt alá. Hankó azóta nem válaszolt, viszont szerda este azt mondta a parlamentben, hogy a dolgozók valójában többet keresnek, mint amennyit állítanak.

A tüntetők ezért vitték magukkal a bérpapírjaikat, amin látszik, hogy valójában mennyi a nettó keresetük. A demonstráción részt vettek az oktatásban és a háttérben dolgozók is, például épületkarbantartók.

„16 éve tanítok az ELTE BTK-n, van három felsőfokú nyelvvizsgám, megcsináltam a doktorit, megcsináltam a habilitációt, van hét doktoranduszom, levezettem több mint 60 szakdolgozatot, van több mint 90 publikációm, 80 fordításom”

– sorolta az egyik résztvevő.

„Havi nettó 352 ezer forintot keresek úgy, hogy ebben benne van egy pályázati többletmunka”

– tette hozzá.

Egy épületkarbantartó-villanyszerelő, aki próbálja „a semmiből rendben tartani” a hét épületüket, 260 ezer forintot kap kézhez. Egy habilitált docens havi nettó 349 ezer forintot keres évek óta, ezért egy alapítványi gimnáziumban is dolgozik, félállásban.

Hankó a tüntetés közben behívta a minisztériumba a demonstráció néhány vezetőjét, akik amikor kijöttek, azt mondták, hogy ugyan nem sok pontban közeledtek az álláspontok, de úgy tűnik, a kétszer 15 százalékos kiegészítés bekerülhet az alapbérbe. A többi követelés azonban egyelőre nem valósul meg, ezért április 17-én, 16:30-kor újra összegyűlnek majd a minisztérium előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!