Az állami kapacitás hiánya miatt egy évvel kitolja a CT- és MR-vizsgálatok államosítását a kormány

2024. április 11. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évvel kitolná a computer tomográf (CT), valamint a mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatok államosítását a kormány. Ez azt jelenti, hogy egy év türelmi idő után, idén november helyett csak 2025 novemberében vezetnék be a CT és MR-vizsgálatok államosítását, amelyről már tavaly nyáron döntött a kormány – írja a Hvg.hu.

A kormány honlapjára felkerült kormányrendelet-tervezet azért javasolja egy évvel kitolni a határidőt, és csak 2025. november 1-től teljeskörűen bevezetni az államosítást, mert – az indoklás szerint – „nem áll rendelkezésre elégséges állami kapacitás”.

A türelmi idő alatt tehát az egészségbiztosítóval szerződő magánszolgáltatók is végezhetnek CT- és MR-vizsgálatokat.

Miről szól az államosítás?

A parlament tavaly júliusban fogadta el, hogy közfinanszírozott, nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatásokat, vagyis MR- és CT-vizsgálatokat 2024 novemberétől csak az állam végezhet. A törvény értelmében azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban, idén november végéig megszűnt volna a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapott finanszírozásuk.

A magánszolgáltatókkal kötött szerződéseket a kórházaknak, szakrendelőknek fel kell mondaniuk, újakat pedig nem köthetnek a jövőben.

Az átszervezés nem olcsó mulatság, az állam ugyanis kompenzálja a magánszolgáltatókat, és meg is vásárolhatja a magánszolgáltatók gépeit (sőt, újakat is vehet mellé), az állami eszközpark modernizálása érdekében. Gulyás Gergely becslése szerint ez nagyjából 5-10 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára tavaly nyáron azt mondta, az államosítással a szürkezónát akarják felszámolni, és csak „azokra a kapacitásokra vonatkozik, amelyek közfinanszírozott szolgáltató területén, de magántulajdonban lévő gépek. Tehát például ha egy vármegyei kórház területén magántulajdonban lévő CT- vagy MR-gép van, azt szeretnék állami tulajdonúval kiváltani”. Takács szerint összesen talán hét olyan kórház van, ahol magántulajdonban lévő gépek vannak kórházon belül.

Ez azt jelenti, hogy a magánszolgáltatók továbbra is végezhetnek MR- és CT-vizsgálatokat, tehát ez nem olyan lesz, mint a meddőségkezelés, ahol valóban egy teljes körű államosítás történt.

A közfinanszírozott magánegészségügyi ellátás szigorúan szabályozott piac – írja a Hvg.hu. Ebben a rendszerben a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát magáncégek végezték el – vagy magánrendelőkben, vagy állami intézményen belül működtetett saját részlegen. Ebben a modellben a magánszolgáltatóé volt a meglehetősen drága CT- illetve MR-gép, annak működtetéséért, szervizeléséért és javíttatásáért, nem utolsósorban pedig a kezelő szakszemélyzet biztosításáért is ő felelt. Az állami ellátórendszer csak beutalta vizsgálatra a beteget, utólag pedig az elvégzett vizsgálatért az egészségbiztosító kifizette az állam által megszabott árat a magánszolgáltatónak.

Ebből a modellből venné ki az állam a magánszolgáltatókat, de a jelek szerint egyelőre nincs kapacitása a pótlásukra (a rendeletből nem derül ki, hogy a kapacitáshiány pontosan mit takar), ezért egy év türelmi idővel, 2025 novemberéig tovább működhet a jelenlegi rendszer.

Az orvosi kamara szerint a vizsgálatok államosítása hosszabb várólistákat eredményez, valamint rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit is.

A magyar magánegészségügy helyzetéről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!